Νιόκι πατάτας

Μαγειρικής
Typography

Άλλο ένα μοναδικό πιάτο από το δάσκαλο Πανό Ιωαννίδη!

 Υλικά

  • 300γρ. Πατάτες
  • 100γρ. Αλεύρι (σκληρό)
  • 1 Αυγό
  • 1 Κρόκο αυγού
  • 1 Αχλάδι
  • 2 φέτες Proscuitto
  • 40γρ. Καρύδια καθαρισμένα και τριμμένα 
  • 80γρ. Blue cheese, Gorgonzola ή Ροκφόρ
  • 120γρ. Κρέμα γάλακτος
  • 50γρ. Παρμεζάνα

Εκτέλεση

Για τα νιόκι

1.Βράζουμε τις πατάτες

2.Κόβουμε τις πατάτες σε κομματάκια (κύβους) και τις σπάμε

3.Ψήνουμε τις πατάτες για 20 λεπτά (μέχρι 180 βαθμούς για να μην αλλάξουν χρώμα)

4.Βάζουμε τις ψημένες πατάτες σε μύλο και τις αλέθουμε

5.Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην πατάτα μας. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε αλεύρι, κατά προσέγγιση. Σκοπός είναι το ζυμάρι μας να μην κολλάει στα χέρια.

6.Προσθέτουμε την παρμεζάνα. (κρατάμε λίγη για το σερβίρισμα)

7.Βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγουμε.

8.Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε λωρίδες. Κόβουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού (ή μιας χούφτας η μίας πλαστικής σπάτουλας) μικρά κομματάκια

9.Προαιρετικά περνάμε το κάθε κομμάτι ζυμαριού από την επιφάνεια ενός πιρουνιού ώστε να πετύχουμε κοινό σχεδιάκι στο κάθε νιόκι. Εναλλακτικά αφήνουμε τα κομματάκια νιόκι ως έχουν.

10.Βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα νιόκι. Αυτά που ανεβαίνουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα να βγουν. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας αφαιρούμε εκείνα που αναδύονται.

11.Βάζουμε το προσούτο στον φούρνο να ξεροψηθεί για λίγο.

Για τη σάλτσα

 

1.Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια

2.Ζεσταίνουμε το τηγάνι μας. Σε λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα καρύδια. Προσθέτουμε τα αχλάδια μας, την κρέμα γάλακτος και το τυρί.

3.Ρίχνουμε τα νιόκι στη σάλτσα μας

4.Προσθέτουμε λίγο παρμεζάνα και πιπέρι

5.Στήνουμε το πιάτο μας με τα νιόκι και τρίβουμε πάνω από τα νιόκι το αποξηραμένο προσούτο

Πηγή:star.gr