«Οι Αστέρες Του Εγκληματικού Πανθέου – Όπως Τους Έζησα» - Πάνος Σόμπολος

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Typography

Ληστές που ξοδεύουν τα χρήματά τους στα μπουζούκια και ράβουν τα χείλη τους με βελόνα και κλωστή, κατά συρροήν δολοφόνοι που σκοτώνουν για ευχαρίστηση, ευγενικοί διαρρήκτες και ιδεολόγοι της παρανομίας, ανθρωποκυνηγητά, κινηματογραφικές αποδράσεις με ελικόπτερα, επεισοδιακές συλλήψεις αλλά και μοιραία λάθη των αστυνομικών – διαβόητοι παράνομοι που η αστυνομία και η Δικαιοσύνη τούς κατέταξαν στο εγκληματικό πάνθεο, μέσα από τη ματιά του Πάνου Σόμπολου.

«Υπηρέτησα το αστυνομικό ρεπορτάζ για σαράντα χρόνια και στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία μού έλαχε να ζω μια ζωή με τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους, με τους αστυνομικούς, με τους πυροσβέστες, αλλά και με τους κάθε λογής εγκληματίες. Ασκώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα, είχα πάντα ως προτεραιότητα να ενημερώνω σωστά κι αντικειμενικά τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μου. Δε μου άρεσε ποτέ να καταδικάζω ή να αθωώνω τους εγκληματίες και τους κάθε λογής παρανόμους – αυτό δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου. Είναι δουλειά των εισαγγελέων και των δικαστών. Δεν μπέρδεψα ποτέ τον ρόλο μου με τον ρόλο των άλλων – οι ρόλοι είναι διακριτοί. […] Σχεδόν όλους όσοι περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο τούς έχω γνωρίσει και προσωπικά. Και όλους ανεξαιρέτως τους γνώρισα κάνοντας ρεπορτάζ για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν – και μπορώ να σας πω ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι με συναισθήματα, με ελαττώματα αλλά και προτερήματα, τα οποία πολλοί από αυτούς τα χρησιμοποιούν για λάθος στόχους, για λάθος σκοπούς. […] Έγραψα επίσης αυτό το βιβλίο επειδή θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την πορεία της εγκληματικότητας στην Ελλάδα αυτή την τεσσαρακονταετία. Να καταθέσω τα πραγματικά περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και να σκιαγραφήσω πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς ίχνος υπερβολής και ανακρίβειας, περνώντας ταυτόχρονα κάποια μηνύματα θετικά για τον συνάνθρωπό μας και, γενικότερα, για την ελληνική κοινωνία – χωρίς φυσικά να κάνω τον δάσκαλο, τον εισαγγελέα ή τον ιεροκήρυκα».

 

 

ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ISBN: 978-960-16-7454-4

ΣΧΗΜΑ: 14Χ21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 464

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,70 € 

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα...

Γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (Δ.Δ. Καραϊσκάκης). Σπούδασε δημοσιογραφία και από τα πρώτα χρόνια εντάχθηκε στο αστυνομικό και στο δικαστικό ρεπορτάζ.

Εργάστηκε στις εφημερίδες Ακρόπολη, Αθηναϊκή, Μακεδονία (γραφεία Αθήνας), στα περιοδικά Εικόνες, Πάνθεον, Ρομάντσο, Επίκαιρα και άλλα, καθώς και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ. Για 22 χρόνια δούλεψε στην ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ2, ΝΕΤ), στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, στον τομέα ειδήσεων και σε εκπομπές.

Επίσης, εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος από την πρώτη μέρα επανέκδοσής της, το 1981, και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ως προϊστάμενος του αστυνομικού ρεπορτάζ. Ήταν ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής «Αυτόπτης Μάρτυρας» του MEGA, που είχε την υψηλότερη θεαματικότητα απ’ όλες τις ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού.

Τιμήθηκε δύο φορές (βραβείο και τιμητική διάκριση) από τον θεσμό των Βραβείων Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την αντικειμενική και πληρέστατη κάλυψη των μεγάλων θεμάτων του τομέα του. Επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για τις αλλεπάλληλες πρωτιές του στο ρεπορτάζ, καθώς και με αρκετά άλλα βραβεία και διακρίσεις.

Έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα, καθώς εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ., αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος του Ταμείου Υγείας των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (OATYE), οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ και αντιπρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Έχει γράψει τα βιβλία Μια ζωή ρεπορτάζ, Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας.