Magic De Spell: To μακροβιότερο εν ενεργεία ελληνικό ροκ συγκρότημα

Πρόσωπο με πρόσωπο
Typography

MAGIC DE SPELL στα 30 και πλέον χρόνια που βρίσκoνται στην ελληνική σκηνή, δεν έπαψαν ποτέ να είναι δημιουργικά φορτισμένοι και συναυλιακά εκρηκτικοί.

 

Στο ενεργητικό τους οκτώ ελληνόφωνοι δίσκοι, η συνεργασία με τον JJ Burnel των Stranglers, “πειραγμένες” διασκευές, μελοποιήσεις ποιητών, κοινωνικά και εμβληματικά τραγούδια, αλλά και μεγάλος αριθμός ζωντανών εμφανίσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη.

Με ένα full electric set από το “Διακοπές στο Sarajevo” στο “Εμένα οι φίλοι μου”, από το “Νίψον ανομήματα” στον “κυρ Παντελή” και στα “Τέρμα το διάλειμμα”, “Όταν νυχτώνει”, “Με μπαταρία”, “Οκ πατέρα”, μέχρι και το τελευταίο “Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λες;”, ταξιδεύουν και συνεχίζουν να εγκυμονούν rock ‘n roll ανατροπές.

 

 

Από τότε που οι Magic De Spell εμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει. Νοσταλγείτε καθόλου τις παλιές εποχές της ελληνικής ροκ;

MDS: Νοσταλγούμε την εποχή που ο κόσμος άκουγε περισσότερη μουσική. Τότε που οι ιδέες και τα ιδανικά του rock’n’roll σηματοδοτούσαν επανάσταση. Κάθε εποχή όμως έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τους δικούς της κώδικες. Κοιτάμε μπροστά. Είναι γοητευτικό για μας, να προχωράμε μέσα στις δεκαετίες και να εκφράζουμε ταυτόχρονα νέους ανθρώπους, αλλά και παλιότερους που παραμένουν ενεργοί.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για το δρόμο που έχει πάρει πλέον η μουσική βιομηχανία, δηλαδή από τη δισκογραφία στο διαδίκτυο;

MDS: Το διαδίκτυο δε μπορεί να αντικαταστήσει τη γοητεία του χειροπιαστού βινυλίου ή ακόμα και του cd. Στην οθόνη, όλα φαίνονται εύκολα και προσβάσιμα. Αυτό έχει τα καλά του, αλλά είναι και ένα πρόβλημα από μόνο του. Ο χρήστης νομίζει ότι όλα του προσφέρονται δωρεάν. Όμως δεν είναι έτσι. Πληρώνεις τα giga bites και τα χρήματα σου, καταλήγουν στο διαδικτυακό παροχέα και όχι στους μουσικούς. Επίσης, δημιουργείται η εντύπωση σε νέους καλλιτέχνες ότι μπορούν επικοινωνήσουν επαρκώς για τη δουλειά τους, μέσω πχ του facebook. Δυστυχώς, αυτό μάλλον δε συμβαίνει… Είμαστε στη μέση της διαδρομής μιας νέας κατάστασης. Ας την παρακολουθήσουμε, όσο γίνεται με τους δικούς μας όρους.

 

Πιστεύετε ότι οι νέοι σήμερα γνωρίζουν και είναι κοντά στο αυθεντικό ελληνικό ροκ όπως το γνωρίσαμε σε προηγούμενες δεκαετίες;

MDS: Δεν υπάρχει αυθεντικό ελληνικό rock. Υπάρχει ελληνικό rock που εκφράζει την εποχή του κάθε φορά ή τουλάχιστον αυτό πρέπει να κάνει. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όπως παλιότερα, αλλά το ίδιο ισχύει για όλα τα μουσικά είδη, με τις υπάρχουσες συνθήκες μέσα στην κοινωνία. Το rock είναι ένα on the road αλληλεπιδραστικό κίνημα, που σύντομα μπορεί να βρεθεί και πάλι στη θέση του οδηγού, όπως ήταν και στα 90’s.

 

Υπάρχουν αξιόλογες μπάντες σήμερα; Πιστεύετε ότι έχουν περιθωριοποιηθεί από το «σύστημα»;

MDS: Ναι, έτσι ακριβώς. Υπάρχουν φοβερές νέες μπάντες που δε βρίσκουν διέξοδο και δεν ακούγονται όσο θα ‘πρεπε. Παρ’ ολ’ αυτά, αρκετές είναι ένα βήμα από το να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους.

 

Ποιος ήταν ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφορήσατε; Να περιμένουμε κάτι καινούργιο σύντομα;

MDS: Πριν δυο χρόνια μαζί με το φίλο μας Γιάννη Παλαμίδα, κυκλοφορήσαμε το άλμπουμ “Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λες;” Σκιαγραφεί την άποψη και τις ανησυχίες μας για τις κοινωνίες του “21st Century Darkness”, όπως εμείς τις ονομάζουμε. Περιέχει μεταξύ των άλλων και το μελοποιημένο ποίημα “Παράσταση 1933” του δικού σας Πάμπου Φιλίππου, όπως και το “Κατηγορητήριο” του Roque Dalton σε μετάφραση του επίσης Κύπριου Λουκά Κακουλλή. Αυτό τον καιρό, είμαστε και πάλι στο studio. Ηχογραφούμε νέα τραγούδια που θα ακούσετε σύντομα!

 

Ποιές συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο συγκρότημα που θέλει να ασχοληθεί με το Ελληνόφωνο Ροκ και κάνει τα πρώτα του βήματα;

MDS: Θα του λέγαμε πως σύντομα θα έρθει η στιγμή που κάποια νέα μπάντα θα αναποδογυρίσει όλες τις προβλέψεις και τα δεδομένα. Θα σπάσει τους κανόνες και θα φέρει το καινούριο. Να βασίζονται στους εαυτούς τους και να αφήνουν το ένστικτο να τους οδηγεί.

 

Θα ήθελα να μου πείτε 3 γεγονότα τα οποία θεωρείτε τα πιο σημαντικά στην πορεία του συγκροτήματος.

MDS: Η κυκλοφορία του πρώτου μας single με τίτλο “Nightmare”, στις αρχές των 80’s. Η συνεργασία μας με τον JJ Burnell μπασίστα των “Stranglers” στο πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ “Διακοπές στο Sarajevo”, που σηματοδότησε την είσοδο μας στην ελληνική σκηνή των 90’s. Η πρώτη μας προσέγγιση και μελοποίηση ποιήματος, με το “Εμένα οι φίλοι μου” της Κατερίνας Γώγου.

 

Έχετε χιλιάδες ζωντανές εμφανίσεις στο ιστορικό σας. Τι σας κρατάει ζωντανούς όλα αυτά τα χρόνια;

MDS: Το ταξίδι μας κρατάει ζωντανούς. Η επικοινωνία και η ενέργεια του live. Κάθε εμφάνιση, είναι για μας μοναδική. Κάθε σανίδι πάλκου, μια νέα Ιθάκη. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής των Magic de Spell.

 

Ποια τραγούδια σας ζητάει περισσότερο ο κόσμος στις συναυλίες;

MDS: Το “Sarajevo”, το “Εμένα οι φίλοι μου”, το “Τέρμα το διάλειμμα”, την “Όλγα”, πολλά… Χαιρόμαστε που μας ζητάνε και τραγούδια από τους τελευταίους δίσκους μας, όπως συμβαίνει με τον “Κλόουν” και τον “κυρ Παντελή” από το “Οκ πατέρα” ή με το ομώνυμο τραγούδι του τελευταίου άλμπουμ, “Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λες;”

 

Ποιες είναι οι επόμενες live εμφανίσεις σας σε Ελλάδα και Κύπρο;

MDS: Θα εμφανιστούμε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 29/4, στο “Cine Studio”.

Αμέσως μετα σειρά έχει η Κύπρος. Στις 5/5 “Εξάντας” Λευκωσία, αφού προηγηθεί η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, που υπογράφει στιχουργικά και δυο από τα τραγούδια του τελευταίου μας δίσκου.

Στις 6/5 “Alot Live” Αγία Νάπα και στις 7/5 “Κύκλος” στη Λεμεσό.

Επιστρέφουμε στην Αθήνα στο “Κύτταρο” 12/5 και στις 19/5 θα ταξιδέψουμε στην Πάτρα, για ένα live στο πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια, έρχονται οι καλοκαιρινές συναυλίες.

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήρθατε Κύπρο; Τι σας αρέσει πιο πολύ εδώ;

MDS: Έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από πενήντα εμφανίσεις στο νησί. Τελευταία φορά, σ´ ένα festival στην Λεμεσό, πριν πέντε ή έξι χρόνια.

Έχουμε πολλούς και καλούς φίλους στην Κύπρο. Μας αγαπάτε και σας αγαπάμε. Θα τα πούμε λοιπόν από κοντα στις 5, 6 και 7 του Μάη!

 

 

Magic de Spell line up:

Θοδωρής Βλαχάκης – drums,

Δημήτρης Μποτής – keyboards,

Γιώργος Αρχοντάκης – μπάσο,

Γιώργος Λαγγουρέτος – φωνή,

Βαγγέλης Θεοδωράκης – κιθάρες,

Δημήτρης “pixel” Δημητριάδης – φωνή