Φωτεινή Δάρρα: «Τη μουσική δεν την επιλέγεις, σε επιλέγει»

Πρόσωπο με πρόσωπο
Typography

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα μιλάει στο Koitamagazine! 

 

 

 

Είναι μία καταξιωμένη καλλιτέχνης με μια αδιαμφισβήτητα, σπουδαία και  καταξιωμένη πορεία στο χώρο της μουσικής και του θεάματος. Δίχως να προκαλεί μέσα από τη δουλειά της, συναρπάζει και εντυπωσιάζει με τη φωνή της, γεμίζοντας  το κοινό με όμορφα συναισθήματα. Η Φωτεινή Δάρρα ξεχωρίζει μέσα από την τέχνη της τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. 

Έχει δώσει παραστάσεις σε σπουδαία αρχαία θέατρα και τους  συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί η μούσα των μεγάλων συνθετών: του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Μαμαγκάκη και του Μίμη Πλέσσα. 

 

 

Με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που θα δώσει στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, η ίδια μου μιλάει για την πορεία της ως τώρα, για την τέχνη της μουσικής στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ μοιράζεται μαζί μας και τα επαγγελματικά της σχέδια στο μέλλον...


 

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον χώρο της τέχνης (θέατρο, μουσική);

Η μουσική ήταν από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκα τον κόσμο, αδιαμφισβήτητη μέσα μου. Μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας μου  έμαθα πως πριν ακόμα μιλήσω, χτυπούσα ρυθμικά το χέρι μου πάνω στα κάγκελα της κούνιας κάθε φορά που άνοιγε το ραδιόφωνο ή μου τραγουδούσε. Άλλωστε για όλους τους ανθρώπους η πρώτη επαφή που έχουν με τον κόσμο είναι μέσα από τους ήχους. Πόλυ γρήγορα στη ζωή μου, ένιωσα πως μέσα από την μουσική έκφραση και το τραγούδι ζούσα όλες τις καταστάσεις: τη χαρά, τη λύπη, τον έρωτα, τον πόνο. Με λίγα λόγια, απλώς «δεν μπορούσα» να κάνω αλλιώς. Δεν την επέλεξα, με επέλεξε.

 

Στα πρώτα βήματα της καριέρας σας φανταζόσασταν ποτέ μία τόσο επιτυχημένη πορεία;

Επιτυχία για μένα είναι να μπορείς να κάνεις αυτό που θες αληθινά. Το ήθελα πολύ από την αρχή αλλά δεν το φανταζόμουν. Η πορεία μου μέχρι σήμερα, ήταν ένα ταξίδι με χαρές και απογοητεύσεις αλλά μέσα σε αυτό το καράβι που βρίσκομαι, ποτέ δεν έπαψα να βλέπω την ακτή. Και το ταξίδι αυτό συνεχίζεται...

Μέσα από τις τόσες σπουδαίες συνεργασίες σας στην Ελλάδα αλλά και τον διεθνή χώρο, θυμάστε κάποια περισσότερο και γιατί;

Όταν συνεργάζεσαι με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, από την πρώτη επαφή καταλαβαίνεις το μέγεθος που βρίσκεται απέναντί σου. Κορυφαίες θεωρώ τις συνεργασίες μου ξεκινώντας από την τελευταία, με τους: Μάνο Ελευθερίου αλλά και με τον Κώστα Τριπολίτη, τον Μιχάλη Γκανά, τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Μίκη Θεοδωράκ , τον Ramin Karimloo, τον Angel Parra, την Βίκυ Μοσχολιού. 

 

 

Αν δεν ασχολιόσασταν με το χώρο των τεχνών, ποιο άλλο επάγγελμα θα επιθυμούσατε να κάνετε;

Θα με έκανε ευτυχισμένη οτιδήποτε έχω την αίσθηση ότι προσφέρει στο συνάνθρωπο. Θα μπορούσα να είχα γίνει παιδαγωγός όπως αρχικά θα συνέβαινε αν είχα ακολουθήσει τις σπουδές μου. Η έννοια της προσφοράς είναι για μένα το πιο σπουδαίο συναίσθημα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Γι’ αυτό και φέτος το καλοκαίρι είμαι πολύ ευτυχισμένη που μου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρω και μέσα από την μουσική μου. Αυτός ήταν ο λόγος που με έκανε να παραμείνω σε αυτό το χώρο όλα αυτά τα χρόνια. Πριν λίγες μέρες ένιωσα μεγάλη χαρά όταν τραγούδησα για την εκπλήρωση ευχών παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, τραγουδώντας για το Make a wish Ελλάδας. Σε λίγες μέρες, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, για την Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών. Τα έσοδα θα διατεθούν όλα στο Σύλλογο Οικογενείας Κεθεα «Νόστος».

 

Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει η κρίση που βιώνουμε σαν λαός, την ελληνική μουσική βιομηχανία;

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τη μουσική βιομηχανία. Η ηθική κρίση και η κρίση αξιών έχει πλήξει μετάξυ πολλών άλλων, τη μουσική τέχνη.

 

Το 2010 βρεθήκατε στην Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιώντας μία σπουδαία συναυλία. Τι λάβατε ως εμπειρία από εκείνη τη βραδιά;

Ήταν μία από τις κορυφαίες σε συναίσθημα στιγμές στη ζωή μου. Έλληνες που είχαν ταξιδέψει για την πρώτη συναυλία που θα πραγματοποιούσε Ελληνίδα μέσα στην Αγία Ειρήνη έπειτα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, απλοί Τούρκοι πολίτες που έκλαιγαν γιατί θυμόντουσαν την συνύπαρξή τους με τους Έλληνες, θαυμαστές αιώνιοι του ελληνικού πολιτισμού. Ήταν όλοι εκεί. Μα πάνω απ’ όλα τα τραγούδια μας : «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» , «μες στου αιγαίου τα νερά» , «κάνε λιγάκι υπομονή»...

 

Ποια η γνώμη σας για τα διάφορα talent shows που υπάρχουν κατά καιρούς στην ελληνική τηλεόραση;

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινούν οι νέοι σήμερα απέχει πάρα πολύ από τον τρόπο που γινόταν παλαιότερα. Η τηλεόραση και το ίντερνετ έχουν «αντικαταστήσει» την έννοια του μουσικού παραγωγού, της δισκογραφίας όπως υπήρχε στο παρελθόν. Άλλωστε σήμερα η εμπορική επιτυχία μετριέται με χτυπήματα στο ίντερνετ και όχι με πωλήσεις δίσκων. Τα talent shows λοιπόν φαντάζουν για ένα νέο ως ευκαρία. Δεν είμαι σίγουρη αν ένας ταλαντούχος άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 3 λεπτά κατά την διάρκεια των οποίων κρίνεται κυρίως με βάση τα νούμερα τηλεθέασης. Δεν αποκλείω βέβαια και τα αληθινά μουσικά ταλέντα που ξεπηδούν μέσα από τα talent shows.Eίναι θα έλεγε κανείς, φαινόμενο της εποχής ή μια νέα πραγματικότητα.

 

Πείτε μου λίγα λόγια για τη συναυλία που θα δώσετε στις 26 Ιουνίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Γιατί αξίζει να έρθει ο κόσμος;

Στις 26 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών , λέμε και οφείλουμε να πούμε όλοι ΟΧΙ σε κάθε μορφή εξάρτησης. Με θέα το απέραντο της θάλασσας, στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά, οργανώνουμε μαζί με τους γονείς των παιδιών που παλεύουν για την απεξάρτηση, μια γιορτή γι' αυτό τον αγώνα με μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά και ξένα τραγούδια που έχουν γραφτεί.

 

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη κι αφού σας ευχαριστήσω θερμά θα ήθελα να μου πείτε τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια.

Θα συνεχίσω τις καλοκαιρινές μου συναυλίες με ταξίδια εκτός Αθηνών. Ξεκινάμε από τον Μαρκόπουλο 2 Ιουλίου, στη Μήλο 4 Ιούλιου στην Σίφνο, στην Κάσο, στη Σύρο. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία στις 16 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη στα πλαίσια του Φεστιβάλ IFESTIA που είναι το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Σαντορίνης με μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον κοινού από όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλοι σταθμοί. Ακόμα στο κηποθέατρο Παπάγου, και στο Ηρωδείο με το ίδρυμα Το σπίτι του ηθοποιού. Αγαπώ πολύ αυτή την επαφή με τον κόσμο μέσα από τις συναυλίες. Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ! 

 

*Για τα μουσικά νέα και τις συναυλίες της Φωτεινής Δάρρα στο Facebook