Χρήστος Μενιδιάτης :Ο κόσμος, ζει μέσα από τα λαϊκά τραγούδια

Πρόσωπο με πρόσωπο
Typography

Ο Χρήστος Μενιδιάτης, είναι η πρώτη μου συνέντευξη σε λαϊκό τραγουδιστή. Παίρνω το βάπτισμα του πυρρός από αυτόν και ξεκινάω την ξενάγηση στα μονοπάτια του λαϊκού πενταγράμμου. 

Είναι ένα παιδί, όλο χαμόγελο και θετική αύρα, οικογενειάρχης με προβληματισμούς και άγχη όπως έχουμε όλοι όσοι μεγαλώνουμε παιδιά. Τον είδα στην πίστα, και με εντυπωσίασε η αμεσότητα που έχει με το κόσμο, Η φωνή του, καταπληκτική, και οι ερμηνείες του γεμάτες συναίσθημα. 
Ανηφόρισα στα βόρεια προάστια, στην Νέα Ερυθραία, σ ένα νέο χώρο το Bacco. Υπέροχο μαγαζί με καταπληκτική ατμόσφαιρα. Ήρθε στην ώρα του, όπως πάντα χαμογελαστός, και κουβεντιάσαμε για αρκετή ώρα….
 
 Γεια σου Χρήστο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το καταπληκτικό πάντρεμα που φέτος σαρώνει: Γιάννης Πλούταρχος- Χρήστος Μενιδιάτης.
 
Ήταν κάτι που το επιθυμούσα πολύ να συνεργαστώ με έναν καλλιτέχνη του βεληνεκούς του Γιάννη. Τι να πει κανείς γι αυτόν; Τα λέει όλα η πορεία που έχει χαράξει τόσα χρόνια επιτυχίας στο λαϊκό τραγούδι. Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν είμαστε στο Ποσειδώνιο και  διασκεδάζουμε τον κόσμο που μας αγαπά. 
 
c11b4863-260f-490d-ba30-44bd97140274
 
 Πως βιώνετε την ανταπόκριση του κόσμου, που σας αποθεώνει και σας λούζει με λουλούδια, στην κυριολεξία, σε κάθε εμφάνισή σας;
 
Περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές σαν χώρα. Αυτό είναι αλήθεια. Ο κόσμος έχει πλέον ανάγκη από ένα ξέσπασμα. Μια αφορμή ψάχνει. Οι αντιδράσεις τους στην αρχή είναι κρύες, και μόλις αρχίζουν και νιώθουν χαλαρά, μας πετούν λουλούδια, τραγουδάνε, έρχονται στην πίστα και μας αγκαλιάζουν. Ξεχνάνε τα βάσανα τους εκείνη την ώρα. Αφήνουν τα προβλήματα πίσω.
 
 Η κρίση άγγιξε την νύχτα; Tις πίστες;
 
Μα φυσικά! Και το πλήγμα ήταν μεγάλο. Μέσα από την νύχτα ζούσαν πολλές οικογένειες. Τα μαγαζιά δούλευαν σχεδόν καθημερινά. Τώρα τα περισσότερα ανοίγουν μόνο τα Παρασκευοσάββατα. Τα μεροκάματα μειώθηκαν δραματικά. 
Και ας μην ξεχνάμε, ότι σε διασκέδαση ο Έλληνας θα χαλάσει αυτά που του περισσεύουν. Τώρα πλέον στον περισσότερο κόσμο οι μισθοί δεν φτάνουν για να ζήσουν, όχι για να ξοδέψουν σε διασκέδαση. Οπότε όπως αντιλαμβανόμαστε, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. 
 
 
 
Αν δυσκολέψουν τα πράγματα, τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις για να ζήσεις την οικογένειά σου; Θα ασκούσες το επάγγελμα της νομικής που έχεις κάνει και μάστερ απ ότι διάβασα;
 
Τα πάντα. Θα μπορούσα να κάνω τα πάντα. Το μόνο που δεν θα έκανα στη ζωή μου, είναι απατεωνιές και κλεψιές. Τώρα να ασχοληθώ με κάτι που το σπούδασα πριν από 20 χρόνια και ποτέ δεν ασχολήθηκα, δε νομίζω ότι θα το έκανα ποτέ μου. Αλλά σίγουρα θα έβρισκα τίμιους τρόπους για να πορευτώ. Η ζωή σε πάει εκεί που θέλει εκείνη, σε αυτό το μότο έχω καταλήξει. 
 
Οι φυλλάδες έχουν ασχοληθεί πολύ μαζί σου; Έχεις άσχημα βιώματα από αυτές;
 
Όχι δεν θα το έλεγα. Εξάλλου η ζωή μου δεν έχει και κανένα τεράστιο ενδιαφέρον για να μπορέσουν να βρουν διάφορα πιπεράτα και να τα δημοσιεύσουν. 
Η προσωπική μου ζωή, είναι βάση των επιλογών μου, ζω ήρεμα και όμορφα μέσα από αυτές. Και αισθάνομαι πολύ όμορφα που δεν κινώ την περιέργειά τους. 
 
42cc9fde-4136-4830-8192-70b9952b7f54 
 
Δεν ακούω λαϊκά, ήταν η πρώτη μου φορά που παραβρέθηκα σε πίστα όταν ήρθα στο Ποσειδώνιο να σας δω. Βίωσα τις αντιδράσεις του κόσμου πολύ έντονα, κάτι που δεν γίνεται στα ροκάδικα, είδα κόσμο να πονάει, να κλαίει να αγκαλιάζετε, να παρηγορεί. 
 
Χαχαχαχα, ναι το έχουμε αυτό εμείς οι λαϊκοί. Ο κόσμος έρχεται για να μπορέσει να εξωτερικεύσει όλα του τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Όχι για να τα πνίξει. Αλλά να τα αφήσει να απαλύνουν μέσα από τα λόγια των τραγουδιών. Και τώρα με την κρίση, γίνανε ακόμα πιο εξωστρεφής. 
Εξάλλου σε κάθε περίοδο κρίσης οι τέχνες ανθίζουν, όπως τα θέατρα που γεμίζουν, και γράφονται και πολύ όμορφα τραγούδια και μουσικές. 
 
Πάνω στα έντονα συναισθήματα τους λοιπόν σε λούζουν με λουλούδια… Πως εισπράττεις την κίνηση αυτή; 
 
Τις περισσότερες φορές με μεγάλη αμηχανία. Βέβαια είναι κάτι μου με τιμά. Αισθάνομαι τον θαυμασμό που νιώθουν και τον εκφράζουν με τον τρόπο αυτό. Τίποτα παραπάνω. Το ίδιο νιώθω και με το χειροκρότημα τους. 
 
Στο Ποσειδώνιο εισέπραξα λίγο παράξενα βλέμματα από τον κόσμο,
 
(γέλια), Η αλήθεια είναι ότι ήσουν σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Και τώρα που σε βλέπω καλύτερα, με το φως της ημέρας, όντως ήσουν περίεργη φιγούρα εκεί μέσα. 
 
 Ναι, ναι, (γέλια) !! Ήρθαν και με ρώτησαν τι δουλειά κάνω, και τι ήθελα μέσα στα καμαρίνια σας. Όταν τους είπα ότι είμαι δημοσιογράφος, θέλησαν να μάθουν, πως είστε, αν είστε ευγενικοί και άλλα. Σας έχουν θεοποιημένους. 
 
Ο κόσμος, ζει μέσα από τα λαϊκά τραγούδια. Νιώθει, είναι μέρος της καθημερινότητάς του. Ακούει μουσική, στο αμάξι, στο σπίτι του, στη δουλειά του. Οπότε εμείς είμαστε αυτοί που μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια μπαίνουμε καθημερινά στη ζωή του. Είμαστε η παρέα του κόσμου και όταν μας βλέπει από κοντά, νιώθει συγκίνηση. 
 
 Θα ερμήνευες ποτέ ένα τραγούδι rock;
 
Χμ, Εξαρτάτε, από πολλά. Θα έπρεπε να είναι ένα κομμάτι που να μπορέσω να το φέρω στα μέτρα μου, να το διασκευάσω με σεβασμό και αν μπορέσω να το πω έτσι όπως του αρμόζει. 
 
Πως αισθάνεσαι για το κατακρεούργημα του Χολίδη όταν ερμήνευσε το κομμάτι των Metallica,  Nothing else matters; Προσωπικά, δεν χαλάστηκα, γιατί γνωρίζω ότι είναι ένας λαϊκός τραγουδιστής, οπότε το προσάρμοσε στα δικά του μέτρα και σταθμά. Και αντιλαμβάνομαι ότι θα του ήταν αρκετά δύσκολο να το κάνει, όπως το ίδιο δύσκολο θα είναι σε έναν ροκά να ερμηνεύσει ένα λαϊκό τραγούδι.   
 
Μπράβο σου που το λες. Είναι πολύ εύκολο οι άνθρωποι να πετροβολούν και να κατακρίνουν. Και λάθος επιλογή να είχε κάνει, και χάλια να το είπε, αυτή η μαζική κατακραυγή, ήταν τραγική. Αν και προσωπικά, υποστηρίζω και γω ότι το είπε αξιοπρεπέστατα, αν λάβουμε υπόψιν μας τα μέτρα και τα σταθμά που εσύ προανέφερες. 
 
 Χρήστο μου, θέλω να σ ευχαριστήσω πολύ, που δέχτηκες να είσαι ο πρώτος καλλιτέχνης λαϊκού πενταγράμμου, που θα συνεντευξιάσω. Ήταν υπέροχη η κουβέντα μας, με κάλυψες απόλυτα σαν δημοσιογράφο, απόλαυσα όλη την μιάμιση ώρα που κουβεντιάσαμε.
 
Μαριάμ, γλυκό μου κορίτσι, ήταν επιτέλους μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, την χάρηκα πολύ, και πες την Μάρα να σε ξαναφέρει στο μαγαζί για να τα ξαναπούμε με μουσική. 
 
Το υπόσχομαι!
 
Αυτός λοιπόν είναι ο Χρήστος Μενιδιάτης. Έχω άλλες 30 ερωτήσεις στο κασσετοφωνάκι μου, που δεν χωράνε στην συνέντευξη αυτή. Θα τις κρατήσω για κάποιο αφιέρωμα στο πρόσωπό του. 
Άλλο ένα μάθημα ζωής, από καλλιτέχνη, που δεν σε κρίνει από το είδος μουσικής που ακούς. Έναν καλλιτέχνη γεμάτο ευαισθησίες, με μια καλή κουβέντα για τους πάντες. 
Είμαι η Μαριάμ. και χαμός θα γίνει την επόμενη στο Ποσειδώνιο…
 
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία το Bacco Bar