Magic De Spell: «Δεν συνεχίζουμε από υποχρέωση, το πάθος μας για τη μουσική δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αλλιώς»

Πρόσωπο με πρόσωπο
Typography

Το να χωρέσεις αλλά και να μιλήσεις για μια μουσική ιστορία 35 χρόνων μέσα σ’ ένα μικρό άνοιγμα είναι αρκετά δύσκολο, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με τους Magic De Spell. Το μόνο που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι η φράση του Paul Valery: Ένα πραγματικό έργο τέχνης δεν τελειώνει ποτέ. 

Γιατί όσα χρόνια και αν περάσουν οι Magic De Spell θα παραμείνουν ένας μουσικός ατέρμονος κύκλος.

Ποια είναι αυτή η μαγική παρέα που μας συντροφεύει 35 χρόνια τώρα;

Μία μεγάλη παρέα που εξελίσσεται και διαμορφώνεται, ενώ διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά και ιδεολογικά της γνωρίσματα. Όπως είσαστε και εσείς προφανώς! Είμαστε μια παρέα μουσικών, με συγκεκριμένη στάση ζωής, που θέλει να σέβεται τον εαυτό της.

Γιατί Magic De Spell;

Το όνομά μας, προέρχεται από την διάσημη μάγισσα cartoon του Disney, που πάντα μας ενέπνεε! Στόχος ζωής γι αυτήν, να κλέψει την τυχερή δεκάρα του πλούσιου και τσιγκούνη Scrooge McDuck. Μαύρα ρούχα όπως κι εμείς και… με λίγη φαντασία, η δεκάρα, με την τρύπα στη μέση, θα μπορούσε να είναι cd ή βινύλιο! Μας ιντριγκάρουν τα ξόρκια, οι μάγισσες και οι ιπτάμενες σκούπες …

 Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφορεί το “Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών” που περιέχει το “Εμένα Οι Φίλοι Μου” σε ποίηση της Κατερίνας Γώγου από το βιβλίο της ”3 κλικ αριστερά ενώ τον Μάρτιο του 2000 κυκλοφορείτε νέο δίσκο με τίτλο “Κόκκινο”. Όπου μελοποιήσατε το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη ”Gala”. Να σημειωθεί ότι αυτά τα ποιήματα αποτελούν μια μικρή μερίδα όσο αναφορά τις μελοποιήσεις σας οι οποίες είναι αρκετά πολλές. Από Roque Dalton μέχρι Καρυωτάκη. Θεωρείτε ότι η ποίηση αναγράφει και απαγγέλει τα ιδιοτελώς άπαντα της κοινωνίας; 

Να προσθέσουμε στις μελοποιήσεις μας, ποιήματα των Πάμπου Φιλίππου και Δημήτρη Ποντίκα, Γιώργου Χρονά και Ελευθερίας Αναγνωστάκη. Η αρχή έγινε φυσικά, με τη μελοποίηση του «Εμένα οι φίλοι μου» της αγαπημένης μας Κατερίνας Γώγου. Εκείνη άνοιξε το παράθυρο της ψυχής μας στους ποιητές. Τα ποιήματα λένε τη διαχρονική αλήθεια. Γελάνε, θρηνούν, κραυγάζουν και ελπίζουν μαζί μας. Καμιά ανθρώπινη κοινωνία δε μπορεί να ζήσει χωρίς του ποιητές της. Στον κύκλο των αιρετικών ποιητών, ανήκει και ο Roque Dalton. Το πλήρωσε επίσης με τη ζωή του… Το τραγούδι μας «Στο όνομα εκείνων (κατηγορητήριο)», είναι σε ποίηση δική του και μετάφραση του Κύπριου Λουκά Κακουλλή. «Στο όνομα εκείνων που δεν έχουν τίποτε άλλο, από πείνα, εκμετάλλευση, ασθένειες, δίψα για δικαιοσύνη και για νερό…»

 Ξεκινήσατε με αγγλόφωνο στίχο και διαφορετικό ύφος ενώ αργότερα μονιμοποιηθήκατε στον ελληνόφωνο. Δε θεωρείτε ότι ένας αγγλικός στίχος, είναι πιο δύσκολο να εκφράσει τα κατάλοιπα και την γύμνια της ζωής μας;

Ξεκινήσαμε τραγουδώντας στα Αγγλικά, γιατί έτσι έκαναν τα μεγάλα groups του εξωτερικού που ακούγαμε… Όμως εκείνοι τραγουδούσαν στη δική τους γλώσσα… Γρήγορα καταλάβαμε πως δε γίνεται να επικοινωνούμε άμεσα με το διπλανό μας τραγουδώντας αγγλόφωνα. Έτσι καταλήξαμε στο προφανές! Να εκφραζόμαστε με τη μουσική που αγαπάμε γράφοντας στίχους στη γλώσσα μας.

magic_de_spell_2

Το 2006 διεξήγατε συναυλίες στην Ελλάδα μαζί με τους Tsopana Rave, σε ένα πρωτόγνωρο, η αλήθεια, σχήμα. Αφού είχαμε να κάνουμε με δύο γκρουπ επί σκηνής. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και φυσικά πως εξελίχθηκε.

Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Να παίζουν ταυτόχρονα στη σκηνή δυο γκρουπ. Δυο ντράμερ, δυο μπασίστες, κλπ! Οι Tsopana Rave ως απίθανοι και ακομπλεξάριστοι τύποι, δέχτηκαν αμέσως και βρεθήκαμε να παίζουμε στα μεγαλύτερα festival της Ελλάδας! Αυτό κράτησε ένα ολόκληρο χρόνο. Στη συνέχεια, το κάθε γκρουπ περπάτησε ξανά το δικό του μονοπάτι.

Έχετε φανταστεί ποτέ την ζωή σας χωρίς τους Magic De Spell; Χωρίς τη μουσική και την φωνή σας μέσα από τα τραγούδια σας; 

Δύσκολο πολύ. Δε βλέπουμε κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, αλλά ποτέ μη λες ποτέ. Θα παίζουμε όσο αυτό μας ικανοποιεί και όσο νιώθουμε πως έχουμε καινούρια πράγματα να πούμε. Δεν συνεχίζουμε από υποχρέωση: το πάθος μας για τη μουσική δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αλλιώς…

Έχετε χαρακτηρίσει τον 21ο αιώνα ως «21st Century Darkness». Αν και όχι αδικαιολόγητα, αφού ο κοινωνικός παροξυσμός, μα προπάντων ο οικουμενικός, έχει καβατζάρει «την αγαπημένη μας πολυθρόνα».

Επιστρέφουμε ολοταχώς στο σκοτάδι του μεσαίωνα. Το χειρότερο είναι πως οι κοινωνίες στο σύνολο τους, σε Δύση και Ανατολή, δε δείχνουν να το συνειδητοποιούν. Βουλώνει τ’ αυτιά του ο δυτικός άνθρωπος. Κλείνει πόρτες, διεξόδους, σύνορα. Ο μικροαστικός καναπές δεν αρκεί πια για να κρύψει την πνευματική γύμνια του.

Νησιώτικο ροκ ή Ροκ νησιώτικo. Αλλιώς; Συνεργασία με την Στέλλα Κονιτοπούλου και ειδικά σε ένα ιδίωμα που δε σχετιζόταν άμεσα με την πορεία του καθενός. Ένα Κρητικό ιδίωμα. 

Αυτό έγινε το 2009, σ’ ένα τραγούδι μας. Με τη Στέλλα πειραματιστήκαμε και το απολαύσαμε πραγματικά και εμείς και η ίδια. Νησιώτικο ροκ; Πες το κι έτσι. Άλλωστε, τα μισά μέλη μας, κατάγονται από την Κρήτη! Σε προηγούμενους δίσκους, είχαμε συνεργαστεί και πειραματιστεί με τη Δέσποινα Γλέζου, τη Λένα Αλκαίου. Στον πρόσφατο δίσκο μας με τίτλο «Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λες;», αλλά και στα περισσότερα lives εδώ και δυο χρόνια, είμαστε μαζί με τον εξαιρετικό περφόρμερ και τραγουδιστή Γιάννη Παλαμίδα. Μας αρέσει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα στη μουσική. Να ανατρέπουμε το προφανές και το αναμενόμενο. Δεν κάνουμε μουσική «by the book”!

Τα ποιήματα της Κατερίνας ζητούν απάντηση από τους λαχανιασμένους. Η υπόσχεση στη Μαρία πως θα αλλάξουν οι καιροί. Πως θα’ ρθει ο καιρός που τα παιδιά θα διαλέγουνε γονιούς δεν θα βγαίνουν στην τύχη… Και τη δουλειά θα τη διαλέγουμε/ δε θα ‘μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια. Θα την αλλάξουμε τη ζωή παρ’ όλα αυτά;

Είναι το μεγάλο ζητούμενο. Είναι οι ζωές όλων μας. Η αλήθεια των στίχων και των ποιημάτων της Κατερίνας συνεχίζει να μας στοιχειώνει… Και η άψυχη πραγματικότητα τη δικαιώνει καθημερινά.

 Τελικά η ίδια η Ελλάδα είναι ο κυρ Παντελής;

 Ναι είναι. Κι αν το συνειδητοποιούσαμε αυτό σαν λαός, θα κάναμε το πρώτο σωτήριο βήμα…

35 χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή. Αδιαμφισβήτητα αποτελείτε μέλος της οικογένειας μας. Αφού μαζί μεγαλώσαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, τραγουδήσαμε. Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα αειθαλή 35 χρόνια δημιουργίας και σύμπραξης; 

Το πιο σπουδαίο, είναι, όταν έρχονται πιτσιρικάδες στις συναυλίες και μας λένε: «Σας έμαθα από τον πατέρα μου» ή «Σας άκουγε η μάνα μου και κόλλησα κι εγώ…». Αυτό σημαίνει πως το life style δε μπορεί να σε νικήσει όταν έχεις να πεις αλήθειες και ουσιαστικά πράγματα που αφορούν. Είμαστε ενεργοί απέναντι σ’ αυτά που πληγώνουν εμάς και τις γενιές που έρχονται.

12498485_10153909933433567_77679377_n

Η αλήθεια θα ήθελα να σχολιάσουμε μαζί τις πρόσφατες καλτ δηλώσεις του Άνθιμου, αφού σε μία συγκέντρωση μίσους με βασικό “εχθρό” τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκτόξευσε ξενοφοβία λόγω μολυσμένης εθνολατρείας και αγιολατρείας. Ποια τελικά η στάση της θρησκείας και συγκεκριμένα της θρησκείας στην υποχείρια της χώρα που πληγεί καθημερινώς; 

Αφιερώνουμε στον Άνθιμο το καινούριο τραγούδι μας, σε στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, «Δε μπαίνω στον παράδεισο». Καλό θα είναι να αφήσουν όλοι τις υποκρισίες. Φτάνει πια το δηλητήριο. Τα καραβάνια των απελπισμένων προσφύγων φτάνουν εδώ, επειδή τα δικά μας κράτη με τη συμμετοχή τους σε μεγάλους επιθετικούς πολεμικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, συνέβαλαν στο να καταστραφούν οι ζωές τους στις πατρίδες τους. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, ευλογώντας τα γένια μας και τα συμφέροντα που εκπροσωπούμε.

Και κάπου εδώ τελειώνουμε παιδιά. Σχέδια και όνειρα για το μέλλον;

Νέα τραγούδια. Είμαστε στο studio και ηχογραφούμε. Σύντομα θα ακούσετε! Και συναυλίες. Ερχόμαστε στην Κύπρο! Την Παρασκευή 6 Μαΐου, στο «DOWNTOWN LIVE» (πρώην ΑΥΛΑΙΑ), ΛΕΥΚΩΣΙΑ, και το Σάββατο 7 Μαΐου, στο «ΝΑΥΑΓΙΟ LIVE», Δρόμος Παραλίμνι, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ. Θα τα πούμε από κοντά! Ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά με τους φίλους μας στο νησί!

– DOWNTOWN LIVE (Λευκωσία) πληροφορίες: 99810011

– ΝΑΥΑΓΙΟ LIVE (Αγία Νάπα) πληροφορίες: 97668688

 

Ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή αλλά και την όμορφη συζήτηση. Η αγάπη μας και η εκτίμηση μας είναι απεριόριστη. Τους ευχόμαστε κάθε καλό και φυσικά περιμένουμε άλλα τόσα μουσικά ταξίδια.