Ο Ζακ Στεφάνου μας δείχνει τον τρόπο

Πρόσωπο με πρόσωπο
Typography

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έφτασε στον πάτο και συνάντησε την επιτυχία, αφού αποτελεί αγαπημένο τραγουδιστή πολλών μας. Ένα παιδί με ταλέντο και τσαγανό που κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο με την ιδιαίτερη μουσική του. Σήμερα τον συναντάμε παρέα με τον Γιάννη Βενιαμίν να οργώνουν την Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο πέρασε και μια βόλτα από την παρέα μας και μιλήσαμε για πολύ όμορφα πράγματα, εκτός και αν είσαι φαν του Σταν, τότε δεν νομίζω να συμμερίζεσαι την παραπάνω πρόταση. Ζακ Στεφάνου λοιπόν για το Koita.

Πρώτος δίσκος με Δήμητρα Γαλάνη και Μανώλη Φάμελλο. Τι αποκόμισες από αυτή την συνεργασία;

Καταρχήν έναν δίσκο. Κατά δεύτερο λόγο μια πολύ πολύ καλή εισαγωγή και εκπαίδευση στην μουσική παραγωγή σε πραγματικό χρόνο από την Γαλάνη και τον Φάμελλο. Και μια νοσταλγική ανάμνηση, για να πω και την ποιητική μου χαζομάρα.

Η εφηβεία και η νοσταλγία διαφαίνεται στα περισσότερα τραγούδια σου. Τι αγαπάς περισσότερο σ’ αυτή την ηλικία;

Νομίζω ότι  διαφαίνεται στα τραγούδια που έγραψα όταν ήμουν στην εφηβεία. Δεν αγαπάω τίποτα σε αυτή την ηλικία. Όλα μισά τα άφησα. Θα ήθελα να ξαναγυρίσω στα 15 να την ζήσω σωστά. Με περισσότερο τσαμπουκά και αυτοπεποίθηση.

Ποια στάθηκε ως η πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τραγούδι σου;

Ο Πάνος Κιάμος. Για αυτόν έγραψα το τραγούδι "Ο προσωπικός σας σκύλος". Και οι διαδηλώσεις του 2008 για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Τότε έγραψα το "Όλα αυτά που θέλω να πω"

Αν ήσουν βιβλίο ποιο θα ήταν αυτό;

O Βίβλος. Μόνο μαλακίες και ποτέ μα ποτέ ένα επιχείρημα της προκοπής..

Η χώρα που «χαρακτηρίζει»  τον Ζακ;

Η χώρα των θαυμάτων.

Με ποιο γνωστό τραγουδιστή θα ήθελες να συνεργαστείς και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Με τον Stan. Είναι τόσο βαθιά κακός που θα μπορώ να τον ανταγωνίζομαι χωρίς να τραγουδάω. Ίσως δεν θα χρειαστεί ουτέ καν να εμφανιστώ στη σκηνή.

Βινύλιο ή cd;

Live. Και 24bit flac files σε πολύ μεγάλη ένταση.

Ο ήρωας της ζωής σου;

Ο Asterix. Ένας κοντός τύπος που στα δύσκολα έπινε ένα μαγικό φίλτρο (από προϊόντα της φύσης) και μετά όλα πηγαίνανε καλά.

Ραδιόφωνο vs Playlist.  Θεωρείς ότι η αναμάσηση της μουσικής μέσω των playlist  αποδεκατίζει το ραδιόφωνο;

Η βλακεία αποδεκατίζει το ραδιόφωνο. Όποιος προτιμάει τις αναμασημένες playlist μόνο των τραγουδιών που έκαναν αποδεδειγμένη επιτυχία ή που επιβάλλονται βάσει των πελατειακών σχέσεων δισκογραφικών-μαγαζιών-ραδιοφώνων σε σχέση με μια λίστα που επιλέγεται από έναν άνθρωπο ανάλογα με την διάθεση του, τη μέρα, τον καιρό και τα ακούσματα του, αυτός ο ακροατής είναι που σκοτώνει το ραδιόφωνο με τη στάση του.

Η μουσική ανακυκλώνεται;

Ασταμάτητα. Σκέψου όμως ότι με 100 ανακυκλωμένα κουτάκια αναψυκτικού μπορείς να φτιάξεις τον σκελετό από ένα φωτοβολταϊκό. Εκεί είναι το μυστικό της ανακύκλωσης. Να μην παράγεις το ίδιο, αλλά να το μεταμορφώνεις.

Πριν λίγο καιρό υποστήριξες το live του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στον Ρυθμό παρέα με τον Κύριο Κ. Ποια η άποψη και η υποστήριξή σου, στα νέα παιδιά που ξεκινούν το δικό τους ταξίδι στη μουσική.

Κουράγιο. Και μελέτη πολύ μελέτη. 
Η άποψή μου είναι ίδια για όλους. Η υποστήριξη μου θα είναι σε αυτούς που προσπαθούν. Οι τεμπέληδες να πάνε να παίξουν μουσική στο μπάνιο.

Πολιτική σκηνή Ελλάδας; Συναισθήματα, εκφράσεις , ανέκδοτο, επιστημονική φαντασία;

Είναι δύσκολη η πολιτική στα περίπου-αραβικά κρατίδια. Ακόμα ποιο δύσκολη όταν λειτουργούν ως προτεκτοράτα άλλων χωρών. Για να κερδίσουμε συνολικά τον σεβασμό ως κοινωνία, πρέπει πρώτα να κερδίσουμε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αλλιώς θα τρώμε τα μούτρα μας συνέχεια, όπως και κάνουμε από το 1832.

Να περιμένουμε κάποιο καινούριο δίσκο από τον Ζακ ή θα σε απολαμβάνουμε σε live;

Δίσκο όχι άμεσα. Κυκλοφορίες ναι. Αλλά αφού παραδώσω την διπλωματική μου το ερευνητικό μου στην αρχιτεκτονική. Δηλαδή σε ένα εξάμηνο τουλάχιστον.

 

12744387_1252464791435065_5122303592663192697_n

 

Ευχαριστούμε πολύ Ζακ για την συζήτηση και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.