Συμμετέχει ο Δημήτρης Σταρόβας

Πρόσωπο με πρόσωπο
Typography

Τι να πεις για τον άνθρωπο αυτό; Είναι μια ιστορία από μόνος του. Ώρες καθίσαμε και τα λέγαμε, και άλλες τόσες ακόμα δεν θα μου έφταναν να πάρω  μονορούφι όσα μαγικά μου εξιστορούσε. Συνέντευξη με ένα τραπέζι γεμάτο από καλούδια πρώτη φορά στην ζωή μου πήρα. Μιλούσαμε τρώγαμε και πίναμε..σαν να γνωριζόμασταν από καιρό. Με είπε και αδυνατούλα και τον αγάπησα ακόμα περισσότερο. Χείμαρρος, γεμάτος ενέργεια, όρεξη για φαγητό και καλαμπούρι! Θέλετε να τον γνωρίσετε και σεις μέσα από την δική μου οπτική γωνία; 

1) "Συμμετέχει ο Δημήτρης Σταρόβας'', αλλά και πλειάδα καλλιτεχνών παρελαύνει από τον δίσκο αυτό. Πώς προέκυψε η ιδέα  και ο δίσκος αυτός;

        Ο δίσκος είναι ινκόγκνιτο. Θα πω αυτήν την ιστορία και ας με στεναχωρεί! Όταν βγήκε αυτό το CD, την επόμενη μέρα έκλεισε το ALTER και  όλος ο όμιλος, όπου ήταν και η Legend, η δισκογραφική εταιρεία. Και πήρε περίπου δύο χρόνια. Τώρα για τον κόσμο, είχε καλή ανταπόκριση . Γιατί πιστεύω εγώ στις παρέες και στην ομαδική δουλειά. Υπάρχουν πέντε - έξι δικά μου κομμάτια μέσα, καθώς και από διάφορους "φιλοξενούμενους".

        2) Τι έχεις να μου πεις για τα Καρντάσιανς ; Ποιοί είναι οι λόγοι της επιτυχίας και πώς δέσατε όλοι μαζί σαν ομάδα, για να έχουμε το αποτέλεσμα που βλέπουμε στην τηλεόραση;

          Δεν ξέρω, πιθανόν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα και το ότι είμαστε διαφορετικοί, και καμιά φορά αυτό το contrast δημιουργεί ενδιαφέρον. Δηλαδή η Μαρία είναι άλλο πράγμα, ο Γρηγόρης άλλο, εγώ άλλο. Το κανάλι είναι μεγάλο και φροντίζει και την παραγωγή. Όλα παίζουν ρόλο. Από κει και πέρα υπάρχει και μία οικειότητα, διότι τον Γρηγόρη τον ξέρω πολλά χρόνια. Η Μαρία είναι όπως την βλέπετε! Μπορείς μέσα σε δύο μέρες να γίνεις καλός φίλος μαζί της! Υπάρχει ένα γενικό κλίμα και πίσω από τις κάμερες, στα καμαρίνια. Περνάμε καταπληκτικά. Νομίζω σε άλλες εποχές, που θα ήταν καλύτερη και η τηλεόραση, θα είχαμε και άλλες δυνατότητες .

 

         3)Η τηλεόραση δεν περνάει, όπως και η μουσική, την ίδια κρίση ή ίσως και χειρότερα ;

         Γενικότερα έχουμε μία κρίση. Είναι εύλογο, γιατί ζούσαμε επί δεκαετίες σε μία κατάσταση που η προσφορά κάλυπτε την ζήτηση. Έγινε ένα ξεκαθάρισμα με όλη αυτή την ιστορία. Οι μισοί Έλληνες ήθελαν να κάνουν CD, οι άλλοι μισοί να γίνουν ηθοποιοί. Ειδικά στην δεκαετία του '80. Ξεκινούσαμε μία τηλεοπτική σεζόν με σαρανταπέντε σήριαλ. Όλοι θέλανε να κάνουν και από κάτι, ν’ ανοίξουν μπαράκια από εδώ, ν’ ανοίξουν μαγαζιά από την άλλη, πολλά χρήματα χαθήκανε. Ήμασταν σαν γενιά λιγούρηδων, δηλαδή αν κάποιος έπαιρνε αμάξι τον δείχναμε με το δάχτυλο, αλλά όταν αργότερα ανοίγαμε την τηλεόραση βλέπαμε διαφήμιση που έλεγε: "Πάρε ένα αυτοκίνητο με 70 ευρώ τον μήνα και η πρώτη δόση μετά από δύο χρόνια". Το ίδιο γινόταν και με άλλα υλικά αγαθά. Βάζαμε και εμείς το χέρι στην τσέπη, και σαν λαός που σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα, τρέχαμε να τ’ αγοράσουμε όλα. Η τηλεόραση αυτό κάνει. Δίνει ψωμί στον ξελιγωμένο άνθρωπο.

 

          4) Εγώ παρατηρώ  μια μιζέρια στα μαγαζιά που δουλεύω. Ο κόσμος δεν είναι όπως ήταν  παλιά. Αυτή την μιζέρια, την εισπράττεις από τον κόσμο;

          Έχω παρατηρήσει ένα περίεργο πράγμα. Πράγματα που ήταν σοβαρά, εμείς καταλήξαμε να τα κάνουμε ανέκδοτα. Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που όλοι τους είναι ψαρωμένοι, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν. Σε όλους τους χώρους υπάρχει μία σιωπή περίεργη από όλους. Καταρχήν, δεν είναι πια της μόδας να βγαίνεις και να λες ότι είσαι αριστερός, δεν κάνεις πια την διαφορά.

 

          5) Όταν ο κόσμος ακούει "Δημήτρης Σταρόβας" σκέφτεται έναν άνθρωπο ο οποίος έχει συνέχεια χιούμορ, είναι όλη την ώρα με την ατάκα έτοιμη, με τον φραπέ, με όλα όσα έχεις κάνει τηλεοπτικά. Είσαι έτσι και στην προσωπική σου ζωή; Τα αντιμετωπίζεις όλα με γέλιο και χιούμορ ;

          Τις περισσότερες φορές και έτσι. Εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι χρησιμοποιούμε το χιούμορ σαν λύση για όλα. Δεν το θυσιάζουμε. Υπάρχουν βέβαια στιγμές που θα νιώσω κατάθλιψη, αλλά σε τελείως διαφορετικά γεγονότα.

12250152_923819891034336_8670183715812426859_n

           6) Άγαμοι Θύται! Ποιά ήταν τα αρχικά πρόσωπα;

          Τα βασικά πρόσωπα ήμασταν εγώ, ο Ιεροκλής Μιχαιλίδης, η Ρούλα Μανισάνου και ο Στάθης Παχίδης! Ο Θοδωρής Αθερίδης ήρθε την δεύτερη χρονιά, έμεινε για δύο χρόνια, μετά έφυγε για ένα χρόνο, ξαναήρθε, αλλά ακόμα και τώρα έχουμε πολύ καλές σχέσεις.

 

        7) Ηθοποιός; Τραγουδιστής; Μουσικός; Διασκεδαστής; Φωτογράφος; Τι επαγγέλλεται τελικά ο Δημήτρης Σταρόβας;

 

Δεν το 'χω βρει ακόμα η αλήθεια είναι! Εγώ συνεχίζω και νιώθω ακόμα μουσικός. Σε όλα τα άλλα, εκτός από την μουσική, έχω την στάση του παρατηρητή.

 

          8) Πώς αισθανόσουν την εποχή που υπήρξες κιθαρίστας του Νίκου Παπάζογλου;

          Με το Νίκο η γνωριμία μας έγινε ως εξής. Εγώ έζησα δύο χρόνια από την ζωή μου στο Βέλγιο. Το '83 μέχρι το '85. Όταν γύρισα, έκανα μία ηχογράφηση στο στούντιό του, το "Αγροτικόν", στην Θεσσαλονίκη κι έπειτα έφυγα. Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνό μου κι ήταν ο Νίκος. Και με λίγα λόγια μου έκανε πρόταση. Μεγάλη τιμή για έναν μουσικό! Συνεργαστήκαμε για τέσσερα χρόνια περίπου. Είχε πολύ ενδιαφέρον, διότι εγώ τότε ήμουν πιο μικρός από τους υπόλοιπους μουσικούς. Κάποια στιγμή κατεβήκαμε στο Λυκαβηττό, μόλις είχε βγει ο δίσκος "Μέσω Νεφών". Εγώ τότε ζούσα ένα όνειρο και δεν είχα καταλάβει τις διαστάσεις που θα πάρει ο δίσκος, γιατί ήταν ένας δίσκος που άλλαξε λίγο τα πράγματα, πρώτη φορά ακούστηκε ένας δίσκος με ροκ ήχους και λαϊκότροπο τραγουδισμό μαζί... Κι έτσι ξεκίνησε η πολλή επαφή μου με τον κόσμο, γιατί έρχονταν και μου λέγανε: "Που 'σαι ρε μεγάλε, θέλαμε πολύ να σε γνωρίσουμε από κοντά!", ε,  κι εγώ δεν το πίστευα!

starovas-614x378_1380704027

        9) Με τι μουσικές  μεγάλωσες ;

 Στην αρχή, στα πολύ παιδικά μου χρόνια, άκουγα ότι άκουγαν όλες οι ελληνικές οικογένειες. Λαϊκά κυρίως και ρετρό, που άρεσαν στην μητέρα μου. Αργότερα πέρασα ένα στάδιο που γούσταρα ντίσκο. Ύστερα το ροκ, και μετά έμαθα… ποιότητα (γέλια). Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που πρόλαβα αυτήν την εποχή στην οποία μεγάλωσα, την δεκαετία του '70.

 

         10) Ποια από όλες τις συνεργασίες που έχεις κάνει αυτά τα χρόνια, είτε τηλεοπτική, είτε μουσική, θα ήθελες να επαναληφθεί;

         Η κάθε μία συνεργασία είχε και έχει την ιδιαιτερότητά της. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, αλλά το καλό αυτής της δουλειάς είναι ότι πρώτα απ’ όλα, μπορείς να βλέπεις στα μάτια του άλλου ότι αυτό που κάνεις, έκανε καλό και στην δική του ψυχή. Και το άλλο καλό είναι ότι γνωρίζεις σημαντικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μας έχει καλέσει σπίτι του ο Μίκης Θεοδωράκης για φαγητό και για να ανταλλάξουμε απόψεις, και μέσα σε ένα τρίωρο βγήκα από το σπίτι του άλλος άνθρωπος με τις συμπυκνωμένες γνώσεις του που μας μετέδωσε.

 

          11) Τι μέλλον βλέπεις να υπάρχει στους  Έλληνες με την ανεργία και με όλα όσα γίνονται;

         Παρατηρώ κι εγώ τα πράγματα όπως εξελίσσονται, αλλά δεν ξέρω. Δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα, γιατί είμαι μέσα σε μία χώρα όπου καμιά φορά η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία.

 

         12) Φοβάσαι ότι μπορεί να ξημερώσει και να μην έχεις δουλειά;

           Φυσικά. Λόγω του ότι έχω κάνει πολλές απερισκεψίες στο παρελθόν, όπως όλοι οι άνθρωπο. Τις εποχές που φεύγανε τα λεφτά εύκολα, είχα ανοίξει κάποια μαγαζιά με μουσικά όργανα και δεν φρόντισα καλά να το κρατήσω σωστά όλο αυτό. Αναγκάστηκα για να ανεβάσω το κασέ μου, να περάσω στην άλλη πλευρά. Δεν μπορώ να μεταφράσω την δημοτικότητα σε χρήματα, οι αμοιβές μας έχουν πέσει πάρα πολύ, στο ένα πέμπτο. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να πεις τίποτα.

 

           13) Ραδιόφωνο ή τηλεόραση;

           Το ραδιόφωνο το αγαπάω πολύ. Αν είχα την πολυτέλεια, θα πήγαινα μόνο στο ραδιόφωνο και όλα τα άλλα θα τα πετούσα τελείως.

 

          14) Ονειρεύεσαι ποτέ πώς θα είσαι σε δέκα χρόνια ή που θα ήθελες να φτάσεις το επίπεδο ζωής σου σε δέκα χρόνια;

        Ελπίζω πενήντα κιλά πιο αδύνατος! (γέλια)  Ξέρεις, δεν έχω μεγάλα όνειρα. Ούτως ή άλλως, οι σκέψεις μου αλλάξανε πολύ από τότε που έγινα πατέρας. Αν ήμουν μόνος μου, θα ήταν διαφορετικά, δεν θα με ένοιαζε τίποτα. Το μόνο που σκέφτομαι τώρα, είναι να αφήσω κάτι στην κόρη μου, γιατί έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει .

 

          15) Όταν σε ρωτάνε για την προσωπική σου ζωή πώς αντιδράς;

           Δεν έχω πρόβλημα να πω κάτι. Άλλωστε είναι κάτι που το έχω πληρώσει πολλές φορές. Γιατί αυτό που λες κι αυτό που γράφεται, μπορεί μερικές φορές να αλλάξει. Είναι και ορισμένοι που θέλουν πριν δημοσιευτεί η συνέντευξή τους ή το οτιδήποτε που έχουν πει, να το δουν. Διότι κάποιες φορές ο άλλος σου προσάπτει έναν χαρακτήρα που δεν είσαι, λόγια που δεν είπες. Για παράδειγμα, έχω πει ότι ένα διάστημα πήγαινα καιρό στο καζίνο, λόγω του ότι είχα χρόνο, δεν είχα τι να κάνω και μου άρεσαν τα παιχνίδια. Δεν είναι ότι ήμουν χαζός, να πάω να καταστραφώ οικονομικά! Τέλος πάντων, αργότερα βλέπω: "Η περιπέτεια του Δημήτρη Σταρόβα με τον τζόγο". Το είδε και η κόρη μου και απόρησε!...

 

          16) Εάν η κόρη σου, σου έλεγε ότι θα γίνει μουσικός, πώς θα αντιδρούσες;

          Η κόρη μου έχει αποφασίσει ήδη με τι θα ασχοληθεί. Εγώ θα την βοηθήσω όσο μπορώ, δεν πρόκειται να επέμβω σε αυτό το θέμα. Και επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα πρέπει να τα αφήνεις και λίγο στην τύχη, κάνω σαν γονιός αυτό που πρέπει να κάνω. Θα είμαι εκεί σε ο,τιδήποτε επιλέξει, θα την βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο. Αλλά το τι θα κάνει, είναι πάντα δική της απόφαση.

 

          17) Και μια τελευταία ερώτηση: Αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες;

          Όλοι! Όλοι είναι αγαπημένοι! Ακούω και τα πάντα, ακόμα και σκυλάδικα. Μπορεί να με συγκινήσει το ίδιο ένα τραγούδι αράβικο, σκυλάδικο, όλα, ανάλογα τη στιγμή και τη διάθεση. Οποιοδήποτε τραγούδι που είναι δημιούργημα καρδιάς, κι ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τέτοια.

 Έχω ακόμα πολλά να γράψω και ένα ραδιοφωνάκι με ακόμα περισσότερη ύλη. Αλλά έχουμε και συνέχεια. Δημήτρη σ ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ και τον Theo Lian για τις καταπληκτικές φωτογραφίες του.