Μια νέα χρονιά αρχίζει για το Κουκλοθέατρo της Χριστίνας Μπήτιου

Θεατρικά Νέα
Typography

Μια νέα χρονιά αρχίζει για το Κουκλοθέατρό  της Χριστίνας Μπήτιου στη Θεσσαλονίκη. Τι εκπλήξεις άραγε περιμένουν τους μικρούς  μας φίλους;

 

 

Η σεζόν ξεκινάει   την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι  με το "ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡ ΛΥΚΟΣ”

Το συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται το φόβο στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά το λάτρεψαν αφού μέσα σ΄αυτό βρήκαν τον εαυτό τους αντιμέτωπο με την καθημερινότητα, με φόβους ανεξήγητους αλλά όμως και τόσο φυσιολογικούς.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται  τις Κυριακές του Νοέμβριου με “Τα 3 γουρουνάκια”, μια  καταπληκτική κωμωδία που έχει να κάνει με τις ξύλινες, πέτρινες και σχέσεις από άχυρο. Εσείς ποιο γουρουνάκι θα θέλατε να είστε; Προσωπικά θα επέλεγα το τρίτο, αυτό με την ισορροπημένη προσωπικότητα και την ασφάλεια που του προσφέρει το σπιτάκι του και μια όμορφη σχέση. Οι κακοί λύκοι βρίσκονται στο μυαλό μας και με το μυαλό μας μπορούμε να τους νικήσουμε, εκπαιδεύοντας το.

Τον Δεκέμβριο και  τα Χριστούγεννα θα ανέβουν  και σύγχρονα αλλά και κλασσικά έργα όπως τον Γεροτσιφούτη Σκρουτζ βασιζόμενες στη γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Και στους πρώτους μήνες του 2018 έπεται η συνέχεια  με καταπληκτικές ιστορίες από το κλασσικό ρεπερτόριο παραμυθιού (Κοκκινοσκουφίτσα, Τα κατσικάκια και ο κυρ λύκος, το Ασχημόπαπο)  αλλά και από τις ιστορίες του Αισώπου (ο ψεύτης βοσκός)

 

 

-Πώς επιλέγονται τα έργα που ανεβάζουν;

 

Τα έργα μας τα επιλέγουμε συνήθως βασιζόμενες στους σύγχρονους προβληματισμούς των παιδιών. Ακόμη και τα κλασσικά έργα έχουν να πουν πράγματα μέσα από τα παθήματα των ηρώων στα οποία τα παιδιά θα αναγνωρίσουν τα αισθήματα που τους απασχολούν στο σχολείο, στη γειτονιά, στον κοινωνικό τους περίγυρο. Βέβαια να υπάρχει διαδραστικότητα ώστε να προκαλεί στο παιδί το αίσθημα της συμμετοχής του και της δικής του παρουσίας στην πορεία του έργου και να νοιώσει στο φινάλε ότι συνετέλεσε ώστε το αποτέλεσμα να σχετίζεται με τους ηθικούς κώδικες, αξίες και βάσεις ηθικές. Τα περισσότερα έργα μας είναι κωμωδίες γιατί το άφθονο γέλιο κάνει πιο εύπεκτα τα δύσκολα νοήματα.

Ποια η  σχέση του κουκλοθεάτρου,  με τους γονείς

 

Δεν σας κρύβω ότι ταλαιπωρηθήκαμε πολύ τα πρώτα χρόνια για να πείσουμε τους γονείς ότι είναι απαραίτητο για το παιδί να παρακολουθεί κουκλοθέατρο. Και δεν φταίγανε οι ίδιοι αλλά τα μη αξιοπιστα κουκλοθεατρικά σχήματα που με πρόχειρα κείμενα, ανευθυνότητα και ελαφρότητα για το θέμα, απαράδεκτες κούκλες ανέβαζαν παραστάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να απομακρύνουν τον κόσμο από το μικροθέατρο γενικά.

Αφού βέβαια δοκιμαστήκαμε πολύ στο χρόνο μπορούμε σήμερα να πούμε ότι οι γονείς φέρνουν με εμπιστοσύνη και χαρά τα παιδιά τους γιατί είναι σίγουροι ότι φεύγοντας από το κουκλοθέατρο θα έχουν καταχωνιάσει στην ψυχούλα τους κάτι πολυτιμο που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν όταν τους χρειαστεί να είναι σε μια παρόμοια θέση με τον ήρωα που ταυτίστηκαν μαζί του κατά τη διάρκεια του έργου πχ το άγγιγμα της καλοσύνη δαμάζει τον θυμό κάποιου ήρωα ή άγριου ζώου κτλ.

 

-Τι προσφέρει το κουκλοθέατρο σε ένα παιδί;

Το πρώτο πράγμα που προσφέρει είναι χαρά. Το παιδί ταυτίζεται με την κούκλα γιατί δεν απειλείται απ΄αυτήν Δεν είναι άνθρωπος, είναι μια κούκλα και  δεν νοιώθει δέος γιατί είναι το πιο οικείο πράγμα αφού κάθε παιδί γεννήθηκε με μια κούκλα στο  μαξιλάρι του. Είναι ο φίλος του που τον εμπιστεύεται ότι κι αν του πει. Μαζί με την κούκλα αφήνει την φαντασία του ελεύθερη και την αναπτύσσει για να βοηθήσει τον ήρωα αφού μαζί του πρέπει να αντιμετωπίσουν τους μάγους, τους δράκους τους κακούς και έτσι πρέπει να βρουν τρόπους να γίνουν γενναίοι. Είναι τόσα πολλά τα οφέλη από το κουκλοθέατρο που δεν μπορώ να σας τα απαριθμήσω τόσο γρήγορα. Μέσα από την κούκλα το παιδί μαθαίνει να εκφράζει ότι συμβαίνει στον εσωτερικό του κόσμο (αγωνίες, φοβίες, προβληματισμούς, επιθυμίες, όνειρα). Συντελεί στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Καλλιεργεί την συγκέντρωση προσοχής, τη φαντασία, την κρίση, τη μνήμη, την παρατηρητικότητα...

 

 

Σε ποιες ηλικίες  απευθύνεται το κουκλοθέατροl

Είναι ένα προσιτο εκπαιδευτικο μέσον με απίστευτη δυναμική και για τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας αλλά και για μεγαλύτερα εννοώντας των μικρών τάξεων του Δημοτικού. Αυτό μπορούμε να το δοκιμάσουμε ακόμη και στο σπίτι. Παίρνοντας μια αυτοσχέδια κούκλα από το ένα χέρι μας και το παιδί μας από το άλλο, δίνοντας τη «ψυχή» και «ρόλο» στην κούκλα έχουμε απέναντι μας μπορούμε να περάσουμε πολύ πιο εύκολα και απλά τα μηνύματα μας παρά να κάνουμε κηρύγματα που αντιπαθούν τα παΐδια.

Το κουκλοθέατρο είναι μια τέχνη παρεξηγημένη για το ότι απευθύνεται μόνο στα παιδιά. Το κουκλοθέατρο είναι μια «γλώσσα» που με τον δικό της τρόπο μπορεί να περιγράψει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα. Στους ενήλικες οι κούκλες που παίζουν ενεργοποιούν και εμπνέουν αυτή τη λανθάνουσα δυνατότητα ώστε να συμμετέχει σε έναν διαφορετικό κόσμο που συνειδητά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει.

 

 

 

Σεμινάρια κουκλοθέατρου

Θα μπορούσε κάποια/ος να μυηθεί στην τέχνη του κουκλοθεάτρου?

Πραγματοποιούνται σεμινάρια 10 τουλάχιστον συναντήσεων, μία φορά κάθε σχολική σεζόν. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς,  αν πρόκειται για “το κουκλοθέατρο σαν εκπαιδευτικό μέσον” ή σε χομπίστες που θέλουν να αναπτύξουν το κουκλοθέατρο επαγγελματικά, σαν μια δραστηριότητα που συμβατικά ονομάζουμε παιδική ψυχαγωγία δηλ να δημιουργήσουν δικό τους κουκλοθέατρο.

Επίσης για ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν για ένα επαγγελματικό ξεκίνημα φτιάχνονται μαριονέτες που θα απορροφηθούν από την ελληνική αλλά και ξένη αγορά μέσω ιντερνετ.

 

Πως θα επικοινωνήσουν και θα βρουν οι φίλοι μας το κουκλοθέατρο;

1)Έχουμε ιστοσελίδα www.puppetry.go, όπου αναφέρονται όλα τα στοιχεία μας, όπως επίσης και το πρόγραμμα για τις παραστάσεις που παίζονται και που θα ανεβάσουμε αργότερα όπως επίσης και τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν.

2)Επίσης στο facebook.com/koyklotheatro

3) τηλεφωνική επικοινωνία 2310 941843 (εργαστήριο) και 6936985171