Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη Αποκλειστικό : Ο προσωπικός φωτογράφος και φίλος της Αλίκης μας ανοίγει το...

Αποκλειστικό : Ο προσωπικός φωτογράφος και φίλος της Αλίκης μας ανοίγει το σπίτι του!

Κυριαζής

Ο Βασίλης Κυριαζής συλλέκτης του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και γνωστός φωτογράφος των ’80s δέχτηκε μετά χαράς να μας ανοίξει το σπίτι του. Να μας μιλήσει για την αγαπημένη φίλη του Αλίκη και να μας δείξει κάποια σπάνια κομμάτια από την προσωπική του συλλογή που με ευλάβεια μαζεύει πάνω από 40 χρόνια!

Το όνομα του αναφέρεται σε πολλούς δίσκους και βιβλία που έχουν εκδοθεί για τον ελληνικό κινηματογράφο καθώς έχει διαθέσει σπάνιο φωτογραφικό υλικό κατά καιρούς.

444
Σπάνια θεατρικά προγράμματα και δίσκοι

Καλησπέρα κύριε Κυριαζή! Βλέπω μια υπέροχη συλλογή από δίσκους. Ποιος είναι ο πιο σπάνιος δίσκος που έχετε στην κατοχή σας;

Ο πιο σπάνιος δίσκος που έχω είναι του 1959 ”Το Ξύλο βγήκε απ’τον παράδεισο” που είναι 78′ στροφών και παίζει μόνο σε γραμμόφωνο!

Eίναι αλήθεια ότι έχετε δώσει στο παρελθόν φωτογραφικό υλικό για την έκδοση βιβλίων και δίσκων χωρίς να πάρετε κάποιο χρηματικό αντίτιμο;

Ναι είχα δώσει πολλές σπάνιες αφίσες , εξώφυλλα , αυτόγραφα και slides της Αλίκης που όχι μόνο δεν πήρα χρήματα αλλά πολλά από αυτά δεν τα πήρα ποτέ πίσω η τα πήρα σε κακή κατάσταση. Αν δεν ήμουν εγώ πολλά ντοκουμέντα και φωτογραφίες δεν θα βγαίναν ποτέ σε κάποια ”λευκώματα” η δίσκους της Αλίκης.

333
Οι αυθεντικές κόπιες των παραστάσεων της Αλίκης

Η Αλίκη σε κάποια συνέντευξη της και συγκεκριμένα στο ”Καλλιτεχνικό καφενείο” το 1987 αναφέρει πως αν κάποιος πολύ καλός της φίλος δεν είχε την καλοσύνη να τραβήξει σε βίντεο την ΕΒΙΤΑ δεν θα υπήρχε ούτε ένα ντοκουμέντο της θρυλικής αυτής παράστασης. Αυτός ο φίλος ήσασταν εσείς;

Η Αλίκη δεν επέτρεπε σε κανέναν να τραβήξει σε βίντεο τις παραστάσεις της εκτός από εμένα και πάντα σε συνεννόηση με την παραγωγή. Καθόμουν στην πρώτη θέση μάλιστα για να με βλέπει και η ίδια.

Kάποιες από αυτές τις παραστάσεις έχουν ανέβει στο YouTube. Tο επιτρέψατε εσείς ή ανέβηκαν χωρίς την άδειά σας;

Όχι δεν το επέτρεψα εγώ και όταν απευθύνθηκα στο χρήστη του καναλιού δεν πήρα ποτέ απάντηση. Οι αυθεντικές κόπιες είναι γραμμένες σε VHS και τις έχω σε άριστη κατάσταση και ουδεμία σχέση έχουν οι original με αυτές που κυκλοφορούν. Πιστεύω πως αν ζούσε η Αλίκη δεν θα επέτρεπε να κυκλοφορούν οι παραστάσεις αυτές στο διαδίκτυο κατά αυτόν τον τρόπο. Παλιότερα τις πουλούσαν έναντι αδρά αμοιβής, καπώς έτσι έπεσαν σε ”λάθος χέρια”.

Κυριαζής αλικη
Σπάνιες αφίσες από την Αυστραλία και εξώφυλλα περιοδικών

Πότε γνωρίσατε την Αλίκη Βουγιουκλάκη;

Tην Αλίκη Βουγιουκλάκη την πρωτογνώρισα το 1973 και κάναμε παρέα αρκετά χρόνια μετά.

Κυριαζής
Ζωγραφικό ποτρέτο του Πάρη Νουάρδου , Αφισέτα από την Σωφερίνα και διαφήμιση LUX. Αρχείο Βασίλης Κυριαζής

Θυμάστε κάποιο περιστατικό από τα πρώτα χρόνια που κάνετε παρέα ;

‘Οταν με κάλεσε την πρωτοχρονιά του 1979 στο σπίτι της για την αλλαγή του χρόνου. Και όταν φωτογράφισα την Αλίκη σπίτι της ανήμερα της ονομαστικής της εορτής.  Είναι γνωστό ότι η Αλίκη είχε και δεύτερο όνομα το Σταματίνα. Παρόντες σε αυτή την γιορτή εκτός από μένα ήταν η Νότα Κονοπίση , η Μαίρη και η αγαπημένη μου Άντα Αγοραστού δηλαδή οι ”κολλητές” φίλες της Αλίκης ο Μπάμπης Κατσούλης και έγω!

Κυριαζής
Ο Βασίλης Κυριαζής με την Αλίκη στην ονομαστική της εορτή
ΚΟΙΤΑ ΑΛΙΚΗ Κυριαζής
Η Αλίκη με την Νότα Κονιπίση, Άντα Αγοραστού και την καλή της φίλη Μαίρη.

Αφού παρακολουθήσατε τόσες παραστάσεις της Αλίκης ποια θεωρείται την καλύτερη και γιατί ;

Το Καμπάρε και ο Πειρασμός. Αν πρέπει να διαλέξω θα πω το δεύτερο. Αν έβλεπες τον Πειρασμό θα έκλαιγες από την αρτιότητα αυτής της παράστασης. Στο κηποθέατρο τότε δεν έπεφτε καρφίτσα. Η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου σε συνδυασμό με τα σκηνικά του Σπύρου Βασιλείου και την πλειάδα ηθοποιών που συνόδευαν την παράσταση ήταν κάτι το ανεπάναληπτο , κάτι το θείο. Και η Αλίκη μια ζωντανή κούκλα , και εκείνο το υπέροχο λαμπερό χαμόγελο…υπάρχει μόνο σε ηχητικό ντοκουμέντο δυστυχώς..

Σκοπεύεται στο μέλλον να εκδόσετε κάποιο βιβλίο για την Αλίκη ;

Το σκέπτομαι…

ο πειρασμος (16)
Από την παράσταση ”ο Πειρασμός” 1976

Οι παράστασεις που έχει τραβήξει σε βίντεο ο Βασίλης Κυριαζής είναι οι εξής :

Kαμπίρια 1979 (διάρκεια 15′ λεπτών γραμμένη σε souper 8)

Εύθυμη Χήρα 1980 & 1983

Εβίτα 1982 (3 διαφορετικές λήψεις)

Η κυρία με τις Καμέλιες 1982-83

Βίκτωρ Βικτώρια 1983-84 (2 λήψεις , μία απο το θέατρο Αλίκη και μία απο το Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη)

Φιλουμένα  Μαρτουράνο 1986-87

Λίγο πιο νωρίς , λίγο πιο αργά 1988-89

Σίρλευ Βαλενταϊν 1989-90 (σε συνεργασία με τον Γιώργο Ορφανόπουλο)

Το γλυκό πουλί της νιότης 1990-91 (3 διαφορετικές λήψεις)

Δείτε ακόμη: Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΕίναι επίσημο: Ανακοινώθηκε η πρεμιέρα για το «Καφέ της Χαράς»- Δείτε πότε
Επόμενο άρθροΚρήτη: Πατέρας έστειλε την 15χρονη κόρη του στο νοσοκομείο από απίστευτο ξυλοδαρμό – Το μήνυμα στο κινητό της που τον εξαγρίωσε
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!