Αρχική RETROLOVERS Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

tolis koita

ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ

Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 26 Ιουλίου το 1940. Είχε 11 αδερφές και ήταν ο μικρότερος στην οικογένεια.

Ήταν μόλις 10 χρονών όταν έπαιρνε την κιθάρα του και έκανε καντάδες τα βράδια από σοκάκι σε σοκάκι! Έπαιζε μπάλα και μάλιστα ήταν αρχήγος σε μια όμαδα τα ”Πράσινα πουλιά” τίτλο που είχε εμπνευστεί ο ίδιος.

Μετά το δημοτικό σχολείο φοίτησε στην Γαλλική σχολή. Στα δεκαπέντε του χρόνια τα κατάφερε έτσι ώστε να αποβληθεί απ’ όλα τα σχολεία της Ελλάδος λόγω…διαγωγής! Μετακόμισε στην Αίγυπτο και τελέιωσε τις σπουδές του πλάι σε μια από τις αδερφές του που είχε παντρευτει εκεί. Ο Τόλης αμέσως γύρισε στην Ελλάδα με μία μεγάλη απόφαση και ένα όνειρο στη ψυχή του. Να γίνει ηθοποιός!

1969-12-9-Φαντάζιο-41-3 Βοσκόπουλος

Τα πρώτα βήματα

Η ζωή του Τόλη Βοσκόπουλου μοιάζει με κινηματογραφική ταινία όχι όμως και τόσο ευχάριστη στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Το 1959 παντρεύεται την Στέλλα Στρατηγού. Γνωρίστηκαν στο Μετροπόλιταν όπου συμμετείχαν κι οι δύο στον θίασο με το έργο ”Κάθε καρυδιάς καρύδι”. Αγαπήθηκαν πολύ αφού μέσα σε τρεις μήνες αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.Τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολα καθώς ζούσαν ακόμη και με την σύνταξη της πεθεράς του 750 δραχμές το μήνα! Η Στέλλα στάθηκε κόντα του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωή του.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου ήταν πολύ δύσκολα.Κάθε μέρα που περνούσε απογοητευόμουν όλο και περισσότερο. Βιαζόμουν να φτάσω αλλά η μέρα της αναγνωρίσεως δεν ερχόταν! Το καλοκαίρι λοιπόν του 1962 έκανα δική μου επιχείριση στο «Περοκέ» μ’ ένα μιούζικαλ. Εκεινή την εποχή όμως μεσουρανούσε ο Χατζιδάκις και στην σκηνή! Είχα διαλέξει άσχημη στιγμή. Ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Έχασα 880.000 δραχμές που δεν ήταν δικές μου, ήμουν κατεστραμμένος. Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω! έλεγε ο ίδιος.

Έκει ήταν που στην δεύτερη απόπειρα της επιχείρησης Βοσκόπουλου στο «Περοκέ» τον ανακάλυψε ο Λυκούργος Μαρκέας. Ο συνθέτης της παράστασης βρήκε πολύ ενδιαφέρον την φωνή του ”εργοδότη” του Τόλη Βοσκόπουλου! Τον έβαλε να ερμηνεύσει το τραγούδι ”Βήμα βήμα” και αυτό ήταν. Υπεγραψε με την Columbia! Ωστόσο και εκεί ατυχία! Δύο ολόκληρα χρόνια, όσο ήταν δηλαδή το συμβόλαιο δεν το χρησιμοποίησαν ούτε μια φορά!

1969-12-9-Φαντάζιο-41-2-2 Βοσκόπουλος
«Ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης Βοσκόπουλος» Γιάννης Πάριος

Δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση

-Εκείνη η περίοδος ήταν η χειρότερη της ζωής μου. Είχα φύγει για τουρνέ και μάλιστα με πολύ καλό μεροκάματο 130 δραχμες την βραδιά. Ένας από τους θιασάρχες μου ενθουσιασμένος από την δουλειά μου, μου υποσχέθηκε ότι θα με κρατήσει στον θιασό του και στην Αθήνα με τον ίδιο μισθό! ‘Οταν όμως γυρίσαμε στην Αθήνα όχι μόνο δεν με πήρε αλλά μου φερθηκε και με τον πιο απαίσιο τρόπο. Η αποτυχία μου στο «Περοκέ» μου δημιουργούσε ακόμη προβλήματα.Τον παρακάλεσα να με πάρει για όσα λεφτά ήθελε!

Μου απάντησε «Όταν βρε Τόλη έρχεται εδώ ο Κακκαβάς, με σπορ αυτοκίνητο, χρυσό μπρελόκ για κλειδιά και χρυσή ταμπακιέρα και μου ζητάει δουλειά τι να σε κάνω εσένα;»

Η ανάγκη ενός τσιγάρου

-Ένα βράδυ που γύριζα με τα πόδια σπίτι μου στο Περιστέρι γιατί δεν είχα ούτε για εισιτήριο, αισθάνθηκα την ανάγκη ενός τσιγάρου! Τόσο έντονη ήταν η επιθυμία, ώστε πλησίασα έναν κύριο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και τον παρακάλεσα να μου δώσει ένα. Αυτός με κοίταξε περίεργα και με έβρισε, με είπε «αλήτη»! (Απόσπασμα συνέντευξης του στο περιοδικό Φαντάζιο το 1969)

2009-ΒΙΒΛΙΟ-ΚΟΡΙΤΣΙ-ΓΙΑ-ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ-15
Στα γυρίσματα της ταινίας ”Κάτι να καεί” 1963 Ο Δαλιανίδης δείχνει το χορευτικό στους πρωταγωνιστάς.Το πέρασμα του Βοσκόπουλου στην ταινία αυτή πέρασε απαρατήρητο!

Το όνειρο να γίνει τραγουδιστής

Το 1964 φεύγει μάζι με τη Στέλλα και την αδερφή της Αλέκα Στρατηγού για Αμερική σε μια απέγνωσμένη προσπάθεια να φτάσει στην επιτυχία! Οι ελπίδες του διαψεύστηκαν. Το 1965 γύρισε στην Ελλάδα όπου εμφανίστηκε πρώτη φορά σε κέντρο, στο ”Καράβι” της Μπελίντας. Οι καλλιτέχνες τραγουδούσαν τα κομμάτια ενός μόνο δίσκου του Ξαρχάκου με τίτλο 6+6 και αυτή η προσπάθεια δεν έιχε ιδιαίτερη επιτυχία. Έπειτα εμφανίστηκε στο ”Μοστρού” με την Ναυσικά όπου έπαιζε μπουζούκι.

-Οι συνεχείς αποτυχίες μου με εκάναν να πιστέψω πως δεν έκανα για τραγουδιστής. Μου είχαν προκαλέσει μάλιστα τέτοιο σοκ που όποιο τραγούδι επιχειρούσα να ερμηνεύσω το έλεγα λάθος!

tolis koita Βοσκόπουλος
«Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος». Γιώργος Ζαμπέτας

‘Αρχισε λοιπόν τότε να γράφει μουσική. Μια σύνθεση μάλιστα το ”Για σένα” που τραγούδησε η Καίτη Γκρεϋ γνώρισε κάποια σχετική επιτυχία. Εμφανίστηκε στη ”Νεραϊδα” και κατόπιν στο ”Βράχο” όπου έγινε ντουέτο με τη Δούκισσα.

Το 1966 έγραψε το ”Μ’έμαθες να σ’αγαπώ”. Ήταν ο πρώτος του δίσκος και η πρώτη του μεγάλη επιτυχία!

2008-ΒΙΒΛΙΟ-ΑΦΙΣΕΣ-1 Βοσκόπουλος

Ο Πρώτος μεγάλος δίσκος

Από εκείνη τη στιγμή η φήμη ήρθε με τεράστια βήματα. Η ”Μελαγχολία” και οι ”Αναμνήσεις” άρεσαν πολύ. ”Αναμνήσεις” ονόμασε και τον πρώτο του μεγαλό δίσκο. Μια εμφάνιση του στη ”Φλόριντα” τον έφερε κοντά στον Ζαμπέτα. Στις συνθέσεις του Γιώργου ο Τόλης είχε τρελό σουξέ η ”Γαρδένια” το ”Ελ Πάσο” και η ”Αγωνία” είναι απο τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες του ακόμα και μέχρι σήμερα. Δεν άργησε βέβαια να κερδίσει και την οθόνη που ήταν το όνειρο των παιδικών του χρόνων.Το ”Συντριμιά τα ονειρά μας” το  ”Μείνε κοντά μου αγαπημένη” η ”Αγωνία” έκαναν τεράστια επιτυχία. Έτσι ο Τόλης καθιερώθηκε και ως ηθοποιός.

1969-12-9-Φαντάζιο-41-3-Copy

Απόσπασμα από την συνέντευξη του στην Όλγα Μπακομάρου

Τι κάνεις τις ελεύθερες ώρες σου;

Δεν έχω.Κι όταν έχω δεν κάνω τίποτα.Κοιμάμαι.

Υπάρχει κάτι που μισείς;

Ναι, την δημοσιότητα. Μου δημιούργησε εχθρούς που ποτέ δεν είχα.Όσοι δεν με ξέρουν με κατηγορούν για βεντέτα, και όσοι με ξέρουν μου προσάπτουν ότι έμεινα απλός.

Φοβάσαι τίποτα;

Tο Θεό! Μόνο!

Υπάρχει συνθέτης η τραγουδιστής που θα ήθελες να του μοιάσεις;

Ναι! Εγώ!

1969-12-9-Φαντάζιο-41-3-1

 

Λένε πως έχεις πολλές θαυμάστριες.

Μπορεί, αλλά δεν τις βλέπω! Ίσως να είμαι…χαζός!

Τι σε συγκινεί περισσότερο;

Κάθε επιτυχία μου!

Κερδίζεις πολλά χρήματα;

Βγάζω τόσα, όσα μου χρειάζονται για να ζω άνετα!

Pictures
Ο Τόλης Βοσκόπουλος μετράει πάνω απο 200 εξώφυλλα στην καριέρα του. Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα πουλούσαν πιο πολύ με νέα από την προσωπική του ζωή παρά με νέα από την καριέρα του.Ο κόσμος τον αγαπούσε και διψούσε να μάθει τα πάντα για κείνον κάθε βδομάδα στα περίπτερα!

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από ανακοπή καρδιάς, λίγες ημέρες πριν από τα γενέθλιά του.

Ήταν 81 ετών. Ήταν ο πρίγκιπας του λαϊκού πενταγράμμου που λατρεύτηκε σαν… Θεό

Αντίο Τόλη. Θα σε θυμομάστε πάντα…όπως ήσουν…Πρίγκηπας.

Δείτε επίσης: Πέθανε η ηθοποιός, Γκέλυ Μαυροπούλου

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

: Περιοδικό  ΦΑΝΤΑΖΙΟ  09/12/1969  τεύχος  41

 

flower


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗGreekCinemaFanPage
Προηγούμενο άρθροΠέθανε η ηθοποιός, Γκέλυ Μαυροπούλου
Επόμενο άρθροΚηδεία Γαρυφαλλιάς: Λευκά μπαλόνια και μπομπονιέρες στο τελευταίο αντίο
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!