Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Συνεντεύξεις Αλέξης Σταμάτης: «Μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης με ώθησε στη συγγραφή»

Αλέξης Σταμάτης: «Μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης με ώθησε στη συγγραφή»

ALEXHS STAMATHS (1)

Ο ταλαντούχος συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης μιλάει για το τελευταίο του μυθιστόρημα «ΜΟΤΕΛ ΜΟΡΕΝΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Αλέξης Σταμάτης είναι γεννημένος  στην Αθήνα, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο Έβδομος Ελέφαντας», εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Το «Μπαρ Φλωμπέρ» εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η «Αμερικάνικη φούγκα» κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο «Etruscan Press». Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, «Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Για την ποιητική συλλογή του «Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων» τού απονεμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου.

Θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο «Θέατρο Άττις» (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Αθήνας), στο «Southbank Centre» του Λονδίνου, στο «Θέατρο Τέχνης», στο «Ίδρυμα Κακογιάννης», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» και στο «Θέατρο Χώρα». .Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού.

Πείτε μου λίγα λόγια για το νέο σας μυθιστόρημα «ΜΟΤΕΛ ΜΟΡΕΝΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ενας πενταμελής θίασος με επικεφαλής τους πρωταγωνιστές Ρομάν, σκηνοθέτη-συγγραφέα, και τη σύντροφό του Θίντα, πρώην σταρ του σινεμά, φτάνει στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, σ’ ένα παράξενο νησί με ψηλούς βράχους αλλά και οργιώδη βλάστηση. Όσα ακολουθούν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο αλλόκοτα από το απόκοσμο έργο που ο θίασος θα ανεβάσει μπροστά σε ένα εντελώς ιδιόρρυθμο κοινό. Δυνάμεις υπόγειες, αρχέγονες αλλά και διαχρονικές αρχίζουν να εμφανίζονται για να αμφισβητήσουν κάθε ορθολογισμό. Το Μοτέλ Μορένα αφηγείται την άλλη πλευρά του πολιτισμού, που πολλοί νομίζουν ότι χάθηκε, αλλά τα ίχνη του είναι ορατά σε κάθε συμπεριφορά της ανθρώπινης φύσης. Είναι μια ιστορία όπου η Τέχνη συγκρούεται με το μυστήριο που τη γέννησε.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το βιβλίο σας στο αναγνωστικό κοινό;

Δεν μου αρέσει η λέξη μήνυμα. Με τα βιβλία μου δεν προσπαθώ να περάσω καμία ‘’άποψη’’, κανένα ιδεολόγημα. Μέσα από τα κείμενα ο αναγνώστης είναι ελεύθερος να εισπράξει ό,τι θέλει να κάνει ό,τι ερμηνεία θέλει. Επικρατεί η αρχή της ελευθερίας της ερμηνείας.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης των χαρακτήρων που δημιουργήσατε;

Η αρχική έμπνευση μου ήρθε από ένα πίνακα του Ελβετού ζωγράφου Boeklin ‘’Το νησί των νεκρών’. Στην συνέχεια αναδυθήκαν δυο χαρακτήρες. Δυο πρόσωπα: Θίντα και Ραμόν. Ο Ραμόν είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός και η Θίντα η πρωταγωνίστρια του θιάσου. Δρουν μέσα στο σύνολο ενός πενταμελούς θιάσου που σταματά στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε αυτό το απομονωμένο νησί.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και τη λογοτεχνία ευρύτερα;

Μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης. Κάτι, εδώ που τα λέμε, δηλαδή αρκετά εγωιστικό, μια και αυτό σημαίνει, ότι θέλω ο άλλος να επικοινωνήσει με κατι που έχω γεννήσει εγώ.

Αυτή η άλλη πλευρά του πολιτισμού που αφηγείται το μυθιστόρημα σας, τελικά υπάρχει; Κι να ναι, ποιες είναι οι συνέπειες της;

Όπως σας είπα αφήνεται στην ερμηνεία του αναγνώστη. Πχ μια ερμηνεία είναι η εξής: Αυτός ο απόκοσμος κόσμος του νησιού συνεχίζει να πλέει στο χρόνο, αδιάσπαστος και ενιαίος, καθώς ίσως να αποτελεί αυτός και μόνο αυτός την πραγματικότητα. Που κανένας «πολιτισμός» δεν μπορεί να δαμάσει και καμιά Τέχνη να συγκρουστεί μαζί του. Γιατί στην ουσία από αυτό το μυστήριο νησί ίσως και να γεννήθηκαν οι τέχνες, επιλέγοντας να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της φύσης και της μοίρας. «Οι πραγματικές του σκέψεις. Για το τι συμβαίνει. Για το τι είναι αυτό που πραγματικά έχουν. Το πώς λέγεται. Το πώς είναι. Το πώς μετασχηματίζεται».

Όσο για τον «πολιτισμό« μας είναι διαρκώς έργο εν εξελίξει, μέσα από θέσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις ακολουθεί μια γραμμική μορφή που κατά καιρούς ξαφνιάζει με τις απότομες στροφές που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει. Και δεν βιώνει ολόκληρη την ιστορία ‘’πλανητικά’’.

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που σας εμπνέει να γράφετε κάθε φορά;

Κάθε φορά είναι και διαφορετικά.

Ποια τα ιδανικά στοιχεία ενός καλού συγγραφέα, κατά τη δική σας άποψη;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν τον συγγραφέα. Δεν είναι άθροισμα των συστατικών του. Είναι ένα οργανικό όλον. Το μόνο που θα μπορούσα να θέσω ως προϋπόθεση είναι πως ο συγγραφέας, όπως και κάθε καλλιτέχνης, πρέπει να έχει «έναν άλλον τρόπο» να βλέπει την πραγματικότητα. Για τον καθένα ωστόσο αυτή η «λοξή ματιά» είναι και διαφορετική.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του βιβλίου στην εποχή μας και ποια τα περιθώρια εξέλιξης του;

Εξαιρετικά σημαντικός. Παρόλα αυτά ζούμε την απαξίωση του βιβλίου. Μηδαμινή κρατική πολιτική, καμία βοήθεια, ο συγγραφέας είναι εντελώς μόνος του. Αφήστε που πλέον η συγγραφή λειτουργεί ως «χόμπι», όχι απλώς δεν μπορείς να ζήσεις από τα βιβλία σου,  αλλά στην καλύτερη περίπτωση εισπράττεις ένα χαρτζιλίκι. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την όλη σύγχυση που προκαλούν στην αγορά οι αυτοεκδόσεις, στο χώρο επικρατεί μια τοξική κατάσταση, την οποία θα σώσουν μόνο κάποιες πρωτοβουλίες είτε από πλευράς του κράτους είτε ιδιωτικές.

Αν σας έλεγα να τιτλοφορήσετε την εποχή στην οποία ζούμε, τι τίτλο θα βάζατε και γιατί;

Ο καιρός των αλγορίθμων. Γιατι το δυαδικό σύστημα ενισχύει παντού το μαύρο ή το άσπρο. Δυο επιλογές. 0 ή 1. Κανένας στοχασμός. Τι θα γίνει εάν ανοίξει την πόρτα Α αντί την πόρτα Β.

Κλείνοντας κι αφού σας ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πείτε τι αναμένουμε από εσάς επαγγελματικά στο εγγύς μέλλον.

Την πιθανότητα ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου, το ανέβασμα δυο μονολόγων μου το φθινόπωρο και την έκδοση του νέου μου μυθιστορήματος, με το οποίο ασχολούμαι αυτόν τον καιρό.

Πάντα πολυγραφότατος και επιτυχημένος Αλέξη Σταμάτη! Σας ευχαριστώ θερμά γα την κουβέντα μας! 

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Το τελευταίο αντίο στον Τόλη Βοσκόπουλο  και  Βοσκόπουλος: Σπαρακτικές εικόνες, Κηδεία με το τραγούδι «Ανεπανάληπτος»

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΔύο ελληνικά μουσεία είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς
Επόμενο άρθροΦοβίες και ζώδια! Τι είναι αυτό που φοβούνται πιο πολύ;