Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη ΔΕΙΤΕ: Την ”Βουγιουκλάκη” της Τουρκίας με την Αλίκη!

ΔΕΙΤΕ: Την ”Βουγιουκλάκη” της Τουρκίας με την Αλίκη!

Τουρκίας

Όπως βλέπετε είχαν και οι Τούρκοι ”Βουγιουκλάκη” δικιά τους κατασκεύης και προελεύσεως την Φελίζ Ακίν!

Η Αλίκη μας την αγαπούσε πολύ και τις έδενε μία γλυκιά φιλία κάθε φορά που επισκέπτοταν η μία την χώρα της άλλης!

Εδώ τις βλέπουμε το 1972 σε δύο πολύ σπάνιες φωτό από την επίσκεψη της Αλίκης στην Τουρκία.

Φελίζ Ακίν ποια ήταν;

Η Φελίζ Ακίν (Filiz Akın) γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1943 στην Άγκυρα. Η μητέρα της Habibe Leman Şaşırmaz ήταν ράφτρα από την Άγκυρα και ο πατέρας της Bekir Sami Akın ήταν δικαστής από την Afyonkarahisar. Η μητέρα της ήταν αλβανικής καταγωγής από την πατρική της πλευρά, ενώ ο πατέρας της ήταν κυκλαδίτικης καταγωγής από τη μητρική του πλευρά. Έχει μια αδερφή Günseli από τον δεύτερο γάμο της μητέρας της. Η γιαγιά της, ο πατέρας του Halime Hanım, ήταν υπάλληλος του Ατατούρκ.

Ο πατέρας της ήταν ο εκτελεστικός βοηθός του Ατατούρκ και ζητούσε τη βοήθεια του Halime Hanım στην ενδυμασία του για κρατικές περιστάσεις. Η Φελίζ Ακίν ζούσε στο Beypazarı, όπου εργαζόταν ο πατέρας της, μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Στην ηλικία των 5 ετών, άρχισε να πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο. Τελείωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Sarar στο Kızılay της Άγκυρας. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 7 ετών.

Καριέρα

Με την επιμονή της μητέρας της φίλης της Oya San, η Φελίζ Ακίν συμμετείχε σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το περιοδικό Artist και αναδείχτηκε νικήτρια το 1962. όμως της είπαν ότι θα λάβει το βραβείο μόνο αν έπαιζε στην ταινία Akasyalar Açarken. Έτσι αρνήθηκε να το αποδεχτεί. Δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα για να την πείσουν, αλλά αρνήθηκε και πάλι να αποδεχτεί τη συμφωνία.

Αλλά όταν ο Memduh uhn ήρθε στην Άγκυρα και επέμενε, την έπεισε να παίξει στην ταινία. Έφυγε από το πανεπιστήμιο και εργάστηκε αφού ήρθε στην Κωνσταντινούπολη με τη μητέρα της. Εμπιστεύοντας τα στελέχη του περιοδικού και την Memduh Ün, που την έπεισε να αναλάβει το ρόλο, βοήθησε την Φελίζ να ξεκινήσει την κινηματογραφική της καριέρα. Υπέγραψε συμφωνία μετά τη λήψη της πρώτης της ταινίας Akasyalar Açarken.

1962-1975

Για το ρόλο της στην ταινία Ankara Ekspresi κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας. Από τον Μάιο του 1962 έως τον Σεπτέμβριο του 1972, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 105 ταινίες. Αφού εμφανίστηκε σε 116 ταινίες  η Φελίζ ολοκλήρωσε την κινηματογραφική της καριέρα το 1975. Μαζί με τους ηθοποιούς Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit και Fatma Girik, άφησε ένα σημάδι στον τουρκικό κινηματογράφο και έχει γίνει αποδεκτή ως μία από τις τέσσερις επιρροές ηθοποιούς της εποχής της.

Το 1965, γεννήθηκε ο γιος της İlker από τον πρώτο της γάμο με τον Türker İnanoğlu. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η οικογένεια κατοικούσε στο Σισλί. Το 1974, το ζευγάρι χώρισε μετά από 10 χρόνια γάμου.

1972-12 SES (4)

κοιτα αλικη

Δείτε επίσης: Βασίλισσα Αμαλία: Όλο το παρασκήνιο με Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ και Πρέκα

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑλέξης Γεωργούλης: “Αυτοσχεδίαζα και κάποιοι το συνδύασαν με τη δυσλεξία που έχω”
Επόμενο άρθροΤόνι Σφήνος: Θύμα απάτης ο γνωστός καλλιτέχνης
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!