Αρχική RETROLOVERS Μια φορά κι έναν καιρό: Το παιδικό άλμπουμ της Μάρθας Καραγιάννη!

Μια φορά κι έναν καιρό: Το παιδικό άλμπουμ της Μάρθας Καραγιάννη!

μαρθα κοιτα καραγιάννη

Μια φορά κι έναν καιρό: Το παιδικό άλμπουμ της Μάρθας Καραγιάννη!

Η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου το 1939. Ήταν ένα πανέμορφο μωρό με υπέροχα μαύρα μάτια και απίστευτα γλυκό χαμόγελο. Δεν έκλαιγε σχεδόν ποτέ! Μόνο χαμογελούσε και όλοι, γνωστοί και άγνωστοι ήθελαν να το κρατήσουν στην αγκαλιά τους.

καραγιαννη κοιτα
Η Μάρθα σε ηλικία λίγων μηνών.

Λαχταριστό μωρό με καλοχτενισμένο κοκκοράκι, ακουμπάει με χάρη τα χεράκια της στο μικρό μαξιλάρι και…καλύπτει επιδέξια τα απόκρυφα σημεία του σώματος της, πάντα με σπινθηροβόλο βλέμμα, γελώντας πονηρά στον φακό. Μια σταρ είχε μόλις γεννηθεί!

καραγιαννη κοιτα
Με τους γονείς της Δόμνα και Χαρίλαο. Η Μάρθα ήταν γι αυτούς η ”κούκλα” της οικογένειας και όχι άδικα!

Τα πρώτα χρονια

Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι, σε στενά δρομάκια και σε αλάνα στο πίσω μέρος του νεκροταφείου της Αναστάσεως.

καραγιαννη κοιτα
Με τον πατέρα της κρατώντας την αγαπημένη της κούκλα, και με την παιδική της φίλη Έρικα.

Στα χρόνια της κατοχής δεν άφησαν την μικρή Μάρθα να καταλάβει πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα και προσπάθησαν να την προστατέψουν με κάθε τρόπο. Έτσι λοιπόν ο πόλεμος πέρασε από την ζωή της ανώδυνα, κι ας είχαν πιάσει τον πατέρα της αιχμάλωτο. Κι ας περνούσε μέρες αγωνίας η κυρά-Δόμνα. Η Μάρθα ήταν μόλις πέντε ετών όταν είχαν τελειώσει όλα, και δεν θυμάται σχεδόν τίποτε από εκείνα τα  «πέτρινα» χρόνια.

«Αγαπήθηκα πολύ από τους γονείς μου, γιατί είμαι μοναχοπαίδι», εξομολογείται η Μάρθα Καραγιάννη μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια.

2009 ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ (10)
Η Μάρθα αγαπούσε πολύ τους κύκνους. Εδώ με μία θεία της, σε ένα από τα πάρκα της εποχής.

Αναμνήσεις

«Πότε δεν θα ξεχάσω», λέει η Μάρθα, «εκείνα τα αξέχαστα βράδια που έζησα στο πατρικό μου, στο Κερατσίνι» Ακόμα έχω στη μύτη μου τη μυρωδιά των νυχτολούλουδων, κρασιού, κάπνας από τα ψητά και παιδικού ιδρώτα. Γιατί παίζαμε και τρέχαμε πολύ. Μάταια οι γονείς μας, μας φώναζαν να μην τρέχουμε και μην ιδρώνουμε, γιατί θα αρρωσταίναμε. Έμεις τίποτα. Ακόμα πιο πολύ: μπάλα, κρυφτό, κυνηγητό, και «μήλα» στις γύρω αλάνες. Τα παιχνίδια μου βέβαια, άλλαξαν λίγο αργότερα, όταν με πρωτοπήγαν στον κινηματογράφο και είδα τις πρώτες ταινίες».

2009 ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ (15)
Σε μία σχολική εκδρομή στον Παρνασσό πάνω σε μη αληθινό άλογο!

Το μικρόβιο να γίνει ηθοποιός

Στην αρχή, όταν είδα σε ταινία την Σίρλεϊ Τεμπλ, το παιδί θαύμα του Χόλιγουντ, είπα στη μαμά μου πως αυτό θέλω να γίνω. Να γίνω ένα παιδί-θαύμα , που θα τραγουδάει, θα παίζει και θα χορεύει στον κινηματογράφο. Εξάλλου ήμουν χορευταρού από μικρή και, όπως έλεγαν όλοι, ήμουν πολύ όμορφη. Τι μου έλειπε; Απλώς μια κάμερα. Το δωμάτιο μου, λοιπόν, μετατράπηκε σε στούντιο, οι κούκλες μου σε κοινό και ο καθρέφτης μου σε κάμερα. Η μητέρα μου ήθελε να γίνω βιρτουόζα του πιάνου αλλά εγώ ήμουν γεννημένη για να γίνω χορεύτρια και έτσι γράφτηκα στη σχολή του Αδάμ Μοριάνωφ, που ήταν στην οδό Φειδίου την Αθήνα, και έπρεπε να αλλάζω 3 συγκοινωνίες για να πηγαίνω!

Δείτε ακόμη: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η παρουσίαση του βιβλίου ”Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” της Καραγιάννης – Καρατζόπουλος

μαρθα κοιτα
Η Μάρθα σε μία χορευτική φιγούρα και με ένα χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπο της. Τα όνειρα της θα γίνουν πραγματικότητα, με το ”παραπάνω”, τα επόμενα χρόνια!

Ο δρόμος προς την δόξα

Η Μάρθα μετά από ένα χρόνο μπήκε θριαμβευτικά στο μπαλέτο της Λυρικής σκηνής, με την βοήθεια της μητέρας της, και της δασκάλας, της σχολής, Λουκίας Σακελλαροπούλου, που ξετρελλάθηκε με την μικρή Μάρθα και την πήρε κοντά της, παρόλο που είχαν κλείσει οι θέσεις. Στην ίδια σχολή ήταν και η Ελένη Προκοπίου. Παράλληλα στο ιδιωτικό γυμνάσιο όπου φοιτούσε, έκανε μαθήματα υποκριτικής με τον σκηνοθέτη Θάνο Τράγκα.

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 16 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, “Η άγνωστος”, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.

Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία ”Ζητείται ψεύτης”. Το μοναδικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη δεν χόρεψε, ήταν το “Μερικοί το προτιμούν κρύο”. Κι αυτό γιατί αρχικά στο ρόλο της επρόκειτο να εμφανιστεί η Άννα Φόνσου και μετά η Πόπη Λάζου. Τραγούδησε μόνο σε μία ταινία: “Γοργόνες και μάγκες”.

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 στην επιθεώρηση “Ελέφαντες και ψύλλοι”.

Εδώ τελειώνει το πρώτο μας αφιέρωμα, με θέμα τα παιδικά χρόνια των αγαπημένων μας ηθοποιών. Ραντεβού στο επόμενο άρθρο του koita-magazine όπου θα θυμηθούμε τα παιδικά χρόνια του Θανάση Βέγγου!

Πηγή: Μάρθα Καραγιάννη, Κορίτσι για μιούζικαλ, 2009 (Ορφέας), Mεγάλοι ‘Ελληνες ηθοποιοί 2018 (Καθημερινή), Περιοδικό Και, 1987

Δείτε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗGreekCinemaFanPage
Προηγούμενο άρθροΛυδία Σγουράκη:”Σίγουρα θα εκτιμήσουμε πράγματα που πριν θεωρούσαμε αυτονόητα”
Επόμενο άρθροCinephile Quarantine: η νέα ταινία του Νίκου Κουρού, εν μέσω κορωνοϊού
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!