Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ηρώ Μουκίου: Ποτέ δεν συμπάθησα το ”χρυσό” της showbiz

Ηρώ Μουκίου: Ποτέ δεν συμπάθησα το ”χρυσό” της showbiz

109904067_325971848574911_3688816434268990599_n

Την Ηρώ Μουκίου την γνώρισα ένα μεσημέρι στο στέκι μου στου Ψυρρή, το Boo!. Ήρθε ατημέλητη, με χέρια γεμάτα από χρώματα και τσιμέντα.

Της χαμογέλασα, καθώς ήρθε δίπλα μου στο μπαρ για να ζητήσει καφέ. Μου συστήθηκε και ανταπέδωσε το χαμόγελο διάπλατα δίνοντας μου το χέρι της, σε μια χειραψία, αντρίκια, δυνατή, στιβαρή, σε μια χειραψία που την ένιωσε το κορμί μου ολάκερο. Παραδέχομαι πως κάτι τέτοιο δεν το συναντώ συχνά.

Μου έκανε εντύπωση πως δεν περίμενε να την αναγνωρίσω, δεν στάθηκε στο γεγονός ότι είναι μια γνωστή ηθοποιός με πολλά κιλά τέχνης στα λεπτεπίλεπτα χέρια της.

Μέχρι να της ετοιμαστεί ο καφές, μου απολογήθηκε για την εμφάνισή της και τα σκασμένα από δουλειά χέρια της:

-Φτιάχνω ένα οίκημα, που έχω εδώ στου Ψυρρή και τις περισσότερες εργασίες τις κάνω μόνη μου. Είναι το χόμπι μου, φοβερά αγχολυτικό και δημιουργικό. Αυτή την στιγμή στοκάρω και βάφω τους τοίχους, περιμένοντας έναν υδραυλικό!

-Αλήθεια; Και μένα αυτό είναι το χόμπι μου! ξεφώνισα ενθουσιασμένη, που αντάμωσα άλλη μια γυναίκα να χει τόσο περίεργα χόμπι και ασχολίες όπως και γω!

Το μάτι της πήρε ότι στην άκρη του μαγαζιού, καθόταν ο Κραουνάκης, με μια παρέα, χαιρέτησε και εκεί. Με τον ίδιο σεμνό και αθόρυβο τρόπο, κέρασε τους καφέδες όλων μας, χωρίς να καθίσει να ακούσει ευχαριστίες. Μου θύμισε, η ίδια, πάνω σε πρόσφατη συζήτησή μας, πόσο χάρηκε εκείνη την ημέρα που με γνώρισε, μιας και είχαμε ανεβάσει στο site μας, την παρουσίαση του τότε θεατρικού της και μια συνέντευξή της για την παράσταση «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν»

Ομολογώ πως σπάνια έχω συναντήσει τέτοιες συμπεριφορές, από ανθρώπους και η Ηρώ με ξάφνιασε τόσο υπέροχα! Ένιωσα όπως το παιδί που πρωτοδοκιμάζει παγωτό, μπορεί να παγώνει στην πρώτη επαφή, αλλά είναι τόσο ευχάριστο και εύγευστο που δεν θέλει να το αφήσει από τα χέρια του. Έτσι και εκείνη, θέλει να σε κρατά σε απόσταση ασφαλείας, αλλά σε πασαλείβει με νοστιμάδα και μόλις αποκτήσει την εμπιστοσύνη σου, λιώνει για σένα και σου δίνετε απλόχερα.

Την Ηρώ τη θεωρώ μαζί με την Τάνια Τρύπη, από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς τους. Έχει δώσει τις εξετάσεις της και στο θέατρο και στο γυαλί. Σε όλα με μεγάλη επιτυχία, και βαθμό άριστα, δέκα με τόνο!

ηρώ μουκίου

Έτσι απλά ξεκίνησε μια φιλία, χωρίς πολλά πολλά, χωρίς τα ροζ φρου φρου των κοριτσιών, χωρίς τα πολύωρα τηλεφωνήματα για κους κους και φλυαρίες. Μια φιλία εκτίμησης και σεβασμού.

Ήθελα από καιρό να της κάνω μια φωτογράφιση και έψαχνα να βρω εκείνο το concept που θα έρθει και θα κουμπώσει επάνω της. Που θα ταιριάξει απόλυτα. Η Ηρώ Μουκίου, αποτέλεσε το sex symbol της δεκαετίας του 90. Ο μισός αντρικός πληθυσμός την ποθούσε ερωτικά και ο άλλος μισός την θαύμαζε για το ταλέντο της και την εξωτική ομορφιά της.

ηρώ μουκίου

Ποτέ δεν θέλησε να πρωτοστατεί, σε κιτρινοφυλλάδες, ούτε να δίνει συνεντεύξεις χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Ποτέ δεν την ενθουσίασαν τα στρας και τα φώτα, δεν τα ήθελε, αισθανόταν μόνο μια ακαταμάχητη έλξη και έναν παθιασμένο έρωτα, για το σανίδι. Εκεί ναι, εκεί μπορεί και γδύνει τον εαυτό της, απογυμνώνει την ψυχή της. Πάνω εκεί, στο μισοσκόταδο, πίσω από την αυλαία, τα χέρια της γεμίζουν χρυσάφι. Εκεί νιώθει πάμπλουτη, γεμάτη, πλήρης.

-Ηρώ τι κάνεις τελευταία καλλιτεχνικά;

-Κάνω πολύ θέατρο και ζω σε ένα υπέροχο σπίτι όπου εκεί δημιουργώ με τα χέρια μου το περιβάλλον που αναπνέω μακριά από την Αθήνα όταν δεν κάνω θέατρο! Τελευταία μου δουλειά είναι ”Η φωνή  της Λουντμιλα”. Είναι η συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που επέζησε από την έκρηξη του Τσερνόμπιλ. Σε σκηνοθεσία Άρη Μπαφαλούκα και σε μετάφραση δική μου. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Γκούναρ Μπεργκντάλ. Μπορεί να το κάνω και το χειμώνα, αλλά ακόμα δεν ξέρω, θα σε ενημερώσω, μόλις κλείσει.

-Επειδή δεν σε βλέπουμε συχνά στα περιοδικά, ο κόσμος νομίζει ότι αποσύρθηκες.

– Απέχω απλά από την showbiz, δεν μου ταιριάζει, είναι που ποτέ δεν συμπάθησα το χρυσό της. Θέλω να κάνω την καλλιτεχνική μου οντότητα πιο δυνατή, η φωνή μου να βγαίνει μόνο μέσα από την τέχνη αυτή, που τόσο αγαπώ.

Ξέρω πως πήρε θεατρικό βραβείο ως η καλύτερη ερμηνεία της χρονιάς στην Θεσσαλονίκη, αλλά ντρέπεται να συζητήσει γι αυτό, εγώ όμως οφείλω να το αναφέρω καθώς έγινε τώρα πρόσφατα, τον περασμένο Ιούνη.

Μέσα από όλα αυτά λοιπόν που μου εξομολογήθηκε, η Ηρώ, έβγαλα το συμπέρασμα, πως το χρυσό το ‘χει μέσα στην ψυχή της. Τον εαυτό της μπορεί να τον τσαλακώσει, να τον μαλώσει, να του φερθεί αυστηρά. Η showbiz δεν κατάφερε ποτέ να την ενθουσιάσει, να την παρασύρει, δεν το επέτρεψε εκείνη αυτό. Δεν επέτρεψε στον εαυτό της ποτέ να παραστρατήσει.

ηρώ μουκίου

Αυτομάτως είχα το φωτογραφικό κόνσεπτ στα χέρια μου. Το κράταγα και δεν το είχα καταλάβει. Ήθελα να την γεμίσω χρυσό, 24ων καρατίων, όμως, ήθελα να φαίνεται και η μορφή της, εκείνες οι ρυτίδες που δεν θέλησε ποτέ της να καλύψει, εκείνες τις ρυτίδες, που αγαπάει και φροντίζει με στοργή.

-Ηρώ μου, θέλω να κάνουμε μια φωτογράφιση.

-Ότι θέλεις κοριτσάκι μου, σε σένα δεν θα πω ποτέ όχι.

Και τρελαίνομαι, όταν μου το λένε αυτό, είναι σαν να πήρα δέκα βραβεία μαζί κάτω από την μασχάλη και τρέχω να τα βάλω στην βιβλιοθήκη μου.

-Να σου πω το κόνσεπτ..

-Δεν χρειάζεται απλά πες μου το πότε και τι να φέρω μαζί μου….

Ήρθε νωρίτερα, 20 λεπτά, ήθελε να πάρει το τσάι της, και να είναι ήρεμη πως δεν θα στήσει κανέναν. Ξεπρόβαλε από το στενό του Ψυρρή μέσα σε ένα Boho μαύρο φόρεμα με μαλλιά πιασμένα σε αλογοουρά για να μην στεγνώσει το φρεσκολουσμένο μαλλί της όπως μας ενημέρωσε και μας δυσκολέψει στο χτένισμα. Ήταν τόσο όμορφη, αμακιγιάριστη, λεπτοκαμωμένη, φινετσάτη με ένα χαμόγελο γεμάτο ειλικρίνεια και μια ανυπομονησία παιδική να δει τι της ετοιμάσαμε!

Επί τρεις ώρες το κέφι της ήταν αμείωτο, σαν τις μπαταρίες που έχουν μεγάλη διάρκεια, αυτές τις αλκαλικές. Το διασκέδασε και βρήκε πολύ ευφυής την ιδέα να καλυφθεί το μισό της πρόσωπο με τσαλακωμένο χρυσό και το άλλο μισό με ελάχιστο μακιγιάζ, ίσα να παίρνει την γυαλάδα για το φακό. Την ενημέρωσα πως οι ρυτίδες της δεν θα καλυφθούν εντελώς γιατί, θέλω να βγάλω μια ρεαλιστικότητα, την πραγματικότητα της ψυχής της. Ήθελα να αποδώσω στο μέγιστο τον rock εαυτό της, τον τρόπο ζωής της.

110315088_993395101098115_8298222801003376664_n

Μου είπε πως είναι η καλύτερη φωτογράφιση που έχει κάνει και το απέδειξε. Αυτό είναι η Ηρώ, χρυσός ανεπεξέργαστος, που δεν λαμπυρίζει αλλά συνεχίζει να έχει μεγάλη αξία όπου κι αν τον κλείσεις. Είναι εκείνος ο χρυσός που δεν θέλει χρηματοκιβώτιο για να μπει, μην τυχόν κλαπεί και χαθεί. Η Ηρώ είναι εκείνος ο χρυσός, που λάμπει, μονάχος του, που δεν ψάχνει αγοραστές, που δεν θέλει να εκτιμηθεί από ανθρώπους με μόνη αξία την λάμψη, το χρήμα και την δόξα.

Αναλυτική συνέντευξη έχουμε πει πολλές φορές να κάνουμε, δεν τρελαίνεται με την ιδέα νομίζω, και γω το σέβουμαι. Το ασπάζομαι όπως την εικόνα της Παναγιάς, που και εκείνη πιστεύει. Είναι βαθιά θρησκευόμενη η Ηρώ. Έτσι δεν την ρωτώ, δεν την πιέζω, δεν την ενοχλώ. Μου αρέσει να την ακούω για τα καινούρια εργαλεία μαστορέματος που πήρε, τις νέες τεχνικές βαψίματος που ανακάλυψε, για τα λουλούδια που έβαλε στις γλάστρες της και για το κάλεσμα στο υπέροχο σπίτι της με θέα την θάλασσα.

Κάποια στιγμή μου πέταξε, ότι απορεί το πόσο καλά την ξέρω στο τόσο λίγο χρονικό διάστημα που γνωριζόμαστε. Ναι, την ξέρω, γιατί αυτά τα μάτια, λένε όσα δεν λένε τα χείλη της. Είμαι σίγουρη πως έχει φάει το αβγό με το κουτάλι, πως δοκίμασε όλες τις γεύσεις τις επιτυχίας και διάλεξε να μιλά πλέον με την σιωπή. Κάτι αντίστοιχο με μένα δηλαδή…

Η Ηρώ θέλει, να μπορεί να κάνει θέατρο για πολλά πολλά χρόνια ακόμα, να παίζει πάνω στο σανίδι ακόμα και για έναν θεατή. Θέλει να τσαλακώνεται, να αγαπάει, να ερωτεύεται, να δημιουργεί, να λερώνεται, να τραγουδάει… Η Ηρώ θέλει να ζει ουσιαστικά, με πάθος, με ορμή.

Όχι γιατί είναι η Ηρώ, όχι γιατί την αγαπώ με ένα τρόπο σεβάσμιο, αλλά λείπει από την τηλεόραση. Δεν της το χω πει, θα το διαβάσει τώρα. Θα μπορούσε να ερμηνεύσει ρόλους και ρόλους, στα τόσα σήριαλ, που βγαίνουν, με την πλειάδα ηθοποιών, μια Ηρώ θα έπρεπε να είναι ανάμεσά τους. Της το οφείλουν, γιατί η Ηρώ είναι ηθοποιός με βάθος, με ουσία, είναι ηθοποιός με φως αστείρευτο.

Κάπου εδώ να σημειώσω ότι έλαμψε όταν μίλησε για την κόρη της και για τον σύντροφο της ζωής της, αλλά, να μωρέ, δεν μπορώ και γω να βγάλω τα προσωπικά της, τα χει μέσα της και γω η μόνη είδηση που θέλω να δώσω μέσα από αυτό είναι ότι η Ηρώ Μουκίου είναι καλλιτέχνης 24ων καρατίων…. και εχει ακόμα να περπατήσει πολλά χιλιόμετρα πάνω στο σανίδι.

Creator Nikou Maryam
Photo Nikos PegLeg Green
Make up Margarita Moneda
Nails Joel Nailstudio & Gwgw Liati
Hair Ioannis Hair & Beauty Team
Χώρος BOO! Cafe Bar

Sweets Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ / Nancy’s sweet home

ACCESORIES: Tiger bite.

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροPeg Leg, ένας φωτογράφος με ανησυχίες….
Επόμενο άρθροΗ Λ. Καραγιάννη με την Μ. Βιδάλη και ο Αττίκ με τον Π. Αποστολόπουλο στις Ιωνικές Γιορτές 2020.