Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η θυελλώδης σχέση του Τζον Λένον με την Γιόκο Ονο θα γίνει...

Η θυελλώδης σχέση του Τζον Λένον με την Γιόκο Ονο θα γίνει ταινία!!

yoko1070

Η θυελλώδης σχέση του Τζον Λένον με την Γιόκο Ονο θα γίνει ταινία!!

Η Γιόκο Όνο αποφάσισε να αποκαλύψει όλες τις πλευρές της σχέση της με τον Τζον Λένον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Hollywood Reporter, ετοιμάζει ταινία, που θα επικεντρωθεί στην εποχή της ωριμότητας του μουσικού, στην αγάπη που τους ένωνε και στην ακτιβιστική τους δράση στις ΗΠΑ. Σκοπός της διάσημης καλλιτέχνιδας είναι να εμπνεύσει τους σημερινούς νέους «να αποκτήσουν ένα καθαρό όραμα για τον κόσμο στον οποίο επιθυμούν να ζήσουν». Την παραγωγή έχει αναλάβει η ίδια η Όνο, μαζί με τον Μάϊκλ ντε Λούκα, τον Τζος Μπρατμαν και τον Αντονι Μακάρτεν, ο οποίος θα υπογράψει και το σενάριο. Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος τίτλος, αλλά όπως έχει διαρρεύσει η ταινία θα ξεκινάει από την πρώτη τους συνάντηση το 1966, όταν η Όνο ετοίμαζε την έκθεσή της, «Unfinished Paintings and Objects», στο Λονδίνο. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε τα 11 χρόνια του γάμου τους, τις μουσικές συνεργασίες τους και τη διαρκή δέσμευσή τους για ειρήνη.

1970: British pop singer, songwriter and guitarist John Lennon (1940 – 1980) carries his wife, artist Yoko Ono, across the snow in North Jutland, Denmark, where they are visiting Yoko’s daughter by her previous marriage, Kyoko, who lives with Yoko’s former husband Anthony Cox and his wife Belinda. (Photo by Keystone/Getty Images)

Πηγή φωτογραφίας: ultimateclassicrock.com

Δεν είναι  η πρώτη φορά που γίνεται μια ταινία για τη σχέση του πιο διάσημου ζευγαριού στον κόσμο. Το 2009 το «Nowhere Boy»   της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον αφηγήθηκε τις περιπέτειες του Λένον στα πρώτα χρόνια της ζωής του  – η Γιόκο Όνο  τότε ήταν μια από τις παραγωγούς του εγχειρήματος- ενώ λίγο καιρό πριν είχε προηγηθεί το «Chapter 27»,  με θέμα την δολοφονία του από τον Μάρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. Ο Τζον Λένον υπήρξε ένας θρύλος της μουσικής, αλλά και σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, αφού με τη στάση και τις επαναστατικές του πράξεις εξέφρασε την ιδέα της ελευθερίας και της ειρήνης.  Η  Γιόκο Όνο παραμένει μέχρι σήμερα δραστήρια περφόρμερ, εικαστικός μουσικός και τραγουδίστρια. Αν και πάντα βρισκόταν στο φως της δημοσιότητας λόγω της σχέσης της με τον Λένον, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν  αυτή την εκρηκτική γυναίκα, που ο αγαπημένος της σύντροφος την αποκαλούσε τρυφερά η πιο «διάσημη- άσημη καλλιτέχνιδα στον κόσμο».

Πηγή φωτογραφίας: newsoftheartworld.com

Οι δυο τους συναντήθηκαν το 1966 στο Λονδίνο. Η Γιόκο Όνο βρισκόταν στις ετοιμασίες για την έκθεσή της στην γκαλερί Indica. Ένα από εκθέματα ήταν ένα μήλο, τοποθετημένο σε ένα πλεξιγκλάς. Ο Λένον δαγκώνει ένα έκθεμα και η Όνο γίνεται έξαλλη. Συνεχίζει όμως να παρακολουθεί, καθώς περιδιαβαίνει ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα. Σε έναν τοίχο κρέμεται ένα λευκό κομμάτι ξύλου με καρφιά, που περιμένουν τους θεατές να τα καρφώσουν για να ολοκληρωθείτο έργο. «Get involved»: προτείνει η Όνο. Ο Λένον θέλει να καρφώσει ένα, εκείνη όμως διστάζει να τον αφήσει, καθώς η έκθεση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Του λέει όμως πως δέχεται, αν της δώσει πέντε σελίνια. Ο Λένον δεν κρατούσε χρήματα μαζί του, οπότε της αντιπρότεινε να της δώσει πέντε φανταστικά σελίνια για να καρφώσει ένα φανταστικό καρφί. Αυτό ήταν: η αινιγματική Γιόκο τον ερωτεύτηκε.

Beatles singer, songwriter and guitarist John Lennon with his wife Yoko Ono at London’s Heathrow airport before flying to the Bahamas to stage a seven day ‘Bed In For Peace’ protest. With them is Kyoko, Yoko’s daughter by her previous marriage, who Lennon is carrying. (Photo by Central Press/Getty Images)

Πηγή φωτογραφίας: ultimateclassicrock.com

H σχέση τους ξεκίνησε τον Μάιο του 1968, όταν άρχισαν να ηχογραφούν στο σπίτι του έναν δίσκο με πειραματικές συνθέσεις. Εκείνος ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώτη του γυναίκα, την Σίνθια. Οι φήμες λένε μάλιστα ότι η Σίνθια τους έπιασε επ’ αυτοφώρω μέσα στην κουζίνα του σπιτιού τους, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στη Ελλάδα. Η Όνο φορούσε τη ρόμπα της. Παραδόξως, οι δυο γυναίκες δεν είχαν κακές σχέσεις και μάλιστα όταν η Σίνθια πέθανε η Γιόκο Όνο εκφράστηκε με σεβασμό και αγάπη για το πρόσωπό της. Μετά από εκείνο το ατυχές περιστατικό- η Σίνθια ισχυριζόταν πως έγινε επίτηδες, γιατί ο Λένον ήξερε πότε θα γύριζε σπίτι- ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαζυγίου, μιας και η Όνο ήταν έγκυος. Δυστυχώς, εκείνη η εγκυμοσύνη δεν είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς απέβαλλε. Οι δυο τους έγιναν αχώριστοι. Εκείνος της αφιέρωσε μια σειρά από τραγούδια, όπως το «Don’t Let Me Down», ενώ το single το «The Ballad Of John and Yokο», που κυκλοφόρησε το 1969 είναι εμπνευσμένο από το γάμο τους και το μήνα τους μέλιτος τους στο Άμστερνταμ. Εκεί, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν τον Τύπο και τους παπαράτσι, αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες του δωμάτιό τους από τις εννέα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ. Ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, μιλούσαν για την ειρήνη και τραγουδούσαν, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Πηγή φωτογραφίας: imaginepeace.com

Πολλοί ισχυρίζονται ότι στην αρχή της σχέσης τους η Όνο είχε εμμονή με τον Λένον. Δεν του επέτρεπε σχεδόν ποτέ να είναι μόνος του, τον ακολουθούσε παντού, ακόμα και στο στούντιο ηχογραφήσεων κι εκείνη έγινε η αιτία που διαλύθηκαν οι Βeatles, αν και η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα στα θρυλικά «Σκαθάρια» είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ο γάμος τους, αν και η Όνο θεωρούνταν μια από τις πιο όμορφες και έξυπνες γυναίκες στην Ιαπωνία, απογοήτευσε πολλούς θαυμαστές του Λένον. Εκείνος στάθηκε στο πλευρό της καλής του κι έδωσε ένα αντιρατσιστικό μάθημα σε όσους είχαν αντιρρήσεις με τις επιλογές του. Ένας εκ των οποίων φαίνεται πως ήταν και ο πρώην σύζυγός της Όνο, ο παραγωγός Άντονι Κοξ, ο οποίος το 1970 κίνησε δικαστικές διαδικασίες εναντίον της και κέρδισε την επιμέλεια της κόρης τους, Κυόκο, γεγονός που την πλήγωσε αφάνταστα. Τότε αποφάσισε να πάρει τη μικρή και να φύγει μαζί της για τη Μαγιόρκα. Συνελήφθηκε όμως από τις Αρχές και της απαγγέλθηκε η κατηγορία της απαγωγής.

Πηγή φωτογραφίας: roygbiv.jezebel.com

Το 1971 οι δυο καλλιτέχνες μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο Λένον θα γράψει το «Imagine», ένα τραγούδι-σταθμός στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Η ακτιβιστική τους δράση δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το ζευγάρι αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και παρακολουθείται στενά. Ως αποτέλεσμα, όταν το 1972 η Όνο κατάφερε να κερδίσει την κηδεμονία της κόρης της, δεν μπορούσε να τη βρει. Αν και ο Λένον ταυτίστηκε με την ιδέα της ειρήνης, αντιμετώπιζε αρκετά ψυχολογικά θέματα, που συχνά τον έκαναν βίαιο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι τόσο η Σίνθια όσο και η Όνο είχαν υποστεί τις συνέπειες των εκρήξεών του, για τις οποίες ο ίδιος ένιωθε πάντα συντετριμμένος. Παρά τα όσα ακούγονταν περί ξυλοδαρμών, ο Τζον και η Γιόκο έδειχναν πολύ ευτυχισμένοι. Το 1973 το ζευγάρι θα χωρίσει για δεκαοκτώ μήνες. Αιτία ήταν η σχέση που σύναψε ο Λένον με την γραμματέα του, τη Μέη Πανγκ. Ο ίδιος αποκαλούσε εκείνη την περίοδο τη ζωής του «Lost weekend». Από την πλευρά της, η Όνο όχι μόνο δεν θύμωσε, αλλά φαίνεται πως υποδαύλιζε τις εξωσυζυγικές του περιπέτειες. Μάλιστα είχε δηλώσει πως η σχέση εκείνη δεν την απειλούσε, αντίθετα τη χρειαζόταν για να ξεκουραστεί. Θα τα ξαναβρούν το 1975 και η Όνο θα γεννήσει τον γιο τους, τον Σον, επίσης μουσικό.Μετά τη γέννησή του ο Τζον αποφασίζει να εγκαταλείψει την μουσική του καριέρα και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του. Θα επανέλθει στα μουσικά δρώμενα το 1980 με το άλμπουμ «Milk and Honey». Στις οκτώ Δεκεμβρίου επιστρέφοντας με την Όνο στο σπίτι τους, δολοφονήθηκε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: virgula.uol.com.br


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΕντυπωσιακά «Λαμπρά Παράσιτα» στο Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις
Επόμενο άρθροΧειροκρότημα καρδιάς στους ήρωες ΑΜΕΑ