Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Σοφία Βόσσου -Ερασμία Μάνου: Μιλούν για τη σχέση μητέρας και κόρης ποζάροντας...

Σοφία Βόσσου -Ερασμία Μάνου: Μιλούν για τη σχέση μητέρας και κόρης ποζάροντας στο φακό

18361949_1463732043691020_20298931_o

Σοφία Βόσσου -Ερασμία Μάνου: Μιλούν για τη σχέση μητέρας και κόρης ποζάροντας στο φακό. Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στις 14 Μαϊου, η σπουδαία καλλιτέχνης Σοφία Βόσσου και η ταλαντούχα κόρη της Ερασμία Μάνου. Ποζάρουν στο φακό του Koita και μιλούν για τη σχέση μητέρας και κόρης.

Η Ερασμία είναι ένα παιδί ζωντανό, φρέσκο, καλοσυνάτο, ταλαντούχο και ευγενικό.

Μαζί με τη μητέρα της Σοφία Βόσσου, σε ένα κλίμα χαράς και διασκέδασης πόζαραν με νάζι και χαμόγελο και μίλησαν για τη σχέση που έχουν οι ίδιες ως μάνα και κόρη.

Όταν ζήτησα στην Ερασμία να φωτογραφηθεί μαζί με τη μητέρα της, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, δεν μου αρνήθηκε και ιδού τα αποτελέσματα:

Γιορτή της Μητέρας. Πως βιώνετε τη σχέση μαμάς-κόρης Σοφία και Ερασμία;

Ερασμία : Γενικά μου αρέσουν αυτές οι διάφορες γιορτές, γιατί είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσεις στο άλλον ότι τον αγαπάς. Βέβαια στη δική μας περίπτωση είμαστε μεγάλα κορίτσια. Φυσικά είμαστε μαμά με κόρη, αλλά πλέον νομίζω πως είμαστε περισσότερο φίλες και το διασκεδάζουμε πολύ!

Σοφία : Η σχέση μας με την Ερασμία ήταν πάντα αντισυμβατική. Θέλησα στη ζωή μου να μεγαλώσω ένα παιδί χωρίς καταπίεση και να κάνει όσα ήθελε εκείνη, να κάνει όλα όσα εκείνη αγαπάει και την κάνουν ευτυχισμένη και όχι τα δικά μου όνειρα τα ανεκλπήρωτα… Περάσαμε απο πολλά στάδια αμφισβήτησης αν θέλεις ή απο στάδια που ήταν μακριά η μιά απο την άλλη, βλέπεις πολλές φορές στην εφηβεία ενος παιδιού συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο ιδανικότερο στάδιο της ζωής μας σε επίπεδο σχέσης.

Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθούν οι ισορροπίες και πόσο αληθινός μπορεί να είναι ο μύθος ότι η μάνα-κόρη είναι πάντα αχώριστες;

Eρασμία : Νομίζω πως είναι μύθος … Και ακόμα και αν δεν είναι, σίγουρα είναι λάθος η οπτική! Ο γονιός και το παιδί είναι δύο άνθρωποι ανεξάρτητοι, που θα πρέπει απο επιλογή να υπάρχει ο ένας στη ζωή του άλλου και από επιλογή να βρίσκονται και να αγαπιούνται. Πόσους γονείς έχουμε δει που παράτησαν τα παιδιά τους ή δεν κατάφεραν να τα αγαπήσουν ποτέ.. Φυσικά οι “φτερούγες” της μάνας είναι σημαντικές για τον τρόπο που μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, αρκεί να μην γίνονται ασφηκτικές και τέλικα εμποδίζουν την προσωπική άνθιση ενός ανθρώπου. Νομίζω πως καταφέραμε και οι δύο σε αυτή τη σχέση να κρατήσουμε ισορροπίες σε δύσκολες φάσεις και αυτό έγινε πιστεύω γιατί υπήρχε σε βάθος μεγάλη αγάπη και εκτίμηση.

Σοφία :  Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις ισορροπίες στο μεγάλωμα ενός παιδιού όταν κι εσύ που το μεγαλώνεις είσαι παιδί μιας και έκανα την Ερασμία σε πολύ μικρή ηλικία που αυτό θα πει, πως μεγαλώσαμε παρέα με αρκετά λάθη στο κοινό μεγάλωμα μας. Όμως τελικά τα καταφέραμε! Όσο για το μάνα-κόρη και για το αν είναι αχώριστες δεν νομίζω πως ισχύει αυτό το πράγμα και πως ουσιαστικά το έχουμε δημιουργήσει εμείς για να καταπιέζουμε τα παιδιά μας. Ο ψυχικός δεσμός παιδιού- γονιού βέβαια είναι αχώριστος και ασταμάτητος. Αυτό όμως το ελληνικό σύστημα του δένομαι με τη μάνα τόσο πολύ που καθορίζει ακόμα και τη ώρα της τουαλέτας το σιχαίνομαι …

Μάνα και γω μιας 15χρονης, που πολλές φορές αισθάνομαι ότι εκείνη είναι η μαμά, και μου αντιστρέφει τους ρόλους. Συμβαίνει αυτό και σε εσάς;

Ερασμία : Αυτό είναι ένα απο τα αστεία μας και πολλές φορές της λέω πως εγω είμαι η μάνα της και όχι εκείνη δική μου. Ναι, αισθάνομαι την ανάγκη να την προστατεύω αν το χρειαστεί και να της λέω τη δική μου οτπική για ένα προβλημα της με σκοπό να πάρει την πιο σωστή απόφαση για εκείνη.

Σοφία : Θεωρητικά δεν είναι σωστό τα παιδιά μας να γίνονται μητέρες μας και αν αυτό συντελεί στην υπερβολή είναι λάθος, όμως κάποιες στιγμές και αυτά έχουν την ανάγκη να μας συμπαρασταθούν και να μας προστατεύσουν. Για παράδειγμα εγώ τον τελευταίο καιρό απο τη Ερασμία σε στιγμές που είχα ανάγκη πραγματική ένιωσα την αγάπη και την προστασία της και μου αρέσει πολύ. Η Ερασμία όμως είναι γυναίκα πλεόν και μπορεί να το πάρει πάνω της τον ρόλο αυτό όμως στην εφηβεία καλό είναι αυτό να συμβαίνει σπάνια.

Μέσα από την εμπειρία των τόσων χρόνων της σχέσης σας αυτής, τι χρειάζεται μια μάνα και μια κόρη για να μπορούν να έχουν αρμονική συνύπαρξη; Για να έχουν εκτίμηση και αγάπη; Τι χρειάζεται για να δυναμώσουν τους δεσμούς τους;

Ερασμία : Κοίτα, η καθε σχέση που έχει ο καθένας  με τη μητέρα του είναι διαφορετική και μοναδική.  Νομίζω δεν είναι θέμα συνταγής! Σίγουρα μια οποιαδήποτε υγιής σχέση δύο ανθρώπων πρέπει απαραίτητα να περιέχει ειλικρίνεια και διάθεση να μπει ο ένας στην ψυχή του άλλου, να “μπεις στα παπούτσια του” που λένε. Αν αυτό γίνει, τότε μπορείς σίγουρα να έχει έναν όμορφο και δημιουργικό δεσμό η μητέρα με την κόρη της.

Σοφία : Για μια αρμονική σχέση δεν νομίζω πως υπάρχει συνταγή παίζει ρόλο ο χαρακτήρας και των δύο. Η μάνα θα πρέπει να είναι κάπως πιο ευέλικτη απέναντι στο παιδί της, να ψάχνει μέσα το , να μην ξεχνάει τη δική του εφηβεία και τις ανάγκες γενικότερα που είχε σαν παιδί. Το βασικότερο όμως για να πετύχει μια σχέση μάνας – παιδιού είναι η αλήθεια και μόνο αυτή!

 Σ’ έναν ισχυρό καυγά, ποια λυγίζει και κάνει το πρώτο βήμα;

Ερασμία : Πραγματικά δεν θυμάμαι κανέναν δυνατό καυγά μεταξύ μας και το εννοώ (ίσως κάποιους που ήμουν πολύ  μικρότερη). Πάντα λύνουμε τα θέματα μας με ηρεμία και ακόμα κι αν υπάρξει κάποια ένταση, κρύβεται η καθεμία στο καβούκι της, ηρεμεί και όταν περάσει η μπόρα το συζητάμε.

Σοφία : Σε έναn ισχυρό καυγά πάλι είναι θέμα χαρακτήρα. Ας πούμε με τη δική μου μάνα που καυγαδίζαμε συνέχεια τις περισσότερες φορές λύγιζε εκείνη παρότι ήταν τσαμπουκαλού! Εμείς με την Ερασμία δεν καυγαδίζουμε έντονα αντιθέτως έχουμε έναν τρόπο και βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα την άκρη μας.

Ερασμία πως φαντάζεσαι και επιθυμείς να δεις την μαμά-Σοφία στο μέλλον;

Eρασμία : Χαρούμενη και γεμάτη υγεία . Τίποτα άλλο!

 Σοφία εσύ πως φαντάζεσαι να δεις την Ερασμία μετά από μερικά χρόνια;

Σοφία : Δεν φαντάζομαι τίποτα για την Ερασμία. Επιθυμώ μόνο να είναι ευτυχισμένη με όποιον τρόπο εκείνη επιλέξει!

Αξιαγάπητες, δεμένες πολύ και σαν γροθιά αντιμετωπίζουν τις χαρές και τις λύπες που κρύβει η ζωή! Ευχαριστώ πολύ Σοφία κι Ερασμία γι’αυτή την τόσο όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση! 

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου & Στέλιος Δανιήλ

Μακιγιάζ: Όλγα Σαρσαρίδη

Χτένισμα: Noni Mamageishvili

Styling : Μαριάμ Νίκου

Χώρος: Retsosexual

Ρούχα: Kilo Shop Athens

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηρώ Μουκίου: Ποτέ δεν συμπάθησα το ”χρυσό” της showbiz

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Δείτε ακόμη:

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Τζένη Καρέζη: Η αυστηρή δίαιτα και το μαρτύριο των 2 αυγών!

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣωκράτης Ρωμανίδης: «Η υποκριτική ήταν πάντα αυτό που ποθούσα»
Επόμενο άρθροΓεράσιμος Μιχελής: «Μέσα από την τέχνη του θεάτρου διεκδικούμε την επικοινωνία»