Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Παναγιώτης Πετράκης σ΄ένα «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΝΗΡΟ»…

Ο Παναγιώτης Πετράκης σ΄ένα «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΝΗΡΟ»…

DSC_4285

Ο Παναγιώτης Πετράκης σ΄ένα «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΝΗΡΟ»… Αχ…. και να το ξέρε η μάνα μου, ότι έχω ραντεβού για συνέντευξη με τον Παναγιώτη Πετράκη! Πρώτη πρώτη θα είχε πάρει θέση, μπορεί να ‘χε φέρει μαζί της και βέρες! Βέβαια επί Μυστικών της Εδέμ με ζάλιζε: Δες καλέ, ένα τέτοιο παιδί δεν μπορείς να βρεις;  Σοβαρός και δικηγόρος! Ποτέ δεν πεινάνε οι δικηγόροι…

Τον Παναγιώτη τον γνώρισα ένα φεγγάρι στην Ρόδο, όταν έκανα καριέρα σερβιτόρας. Έτσι, σα να μην πέρασε ούτε μέρα από το πρόσωπό του, τα είπαμε τετ α τετ! Αχ… και να ‘ξερες  ρε μάνα!  Αν μου πουν να τον περιγράψω, σίγουρα η περιγραφή μου θα ταίριαζε σε ήρωα ερωτικής νουβέλας. Ήρεμες κινήσεις και σταθερή ομιλία, η ματιά του και η στάση του κορμιού του όμως φανερώνουν άνθρωπο με πείσμα. Το καλό παιδί από τα μυστικά της Εδέμ, θα μπορούσε άνετα να είναι ένας ροκ σταρ, ή τενόρος της λυρικής, ή και ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου!

Δεν είδα να κουβαλάει κανένα καλάμι, δεν είδα καμία έπαρση, δεν είδα ούτε προχειρότητα στην κουβέντα του. Είδα ζεστασιά στο λόγο του και προς εμάς, είδα σεβασμό ως προς την δουλειά μου, είδα απίστευτη αγάπη για τις τέχνες που υπηρετεί.

1. Μπορείς να μου περιγράψεις τον εαυτό σου σε μια παράγραφο;

Πω πω!!… Πραγματικά, μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τον εαυτό μου. Και αυτό γιατί, δεν μου αρέσει να μου προσδίδω χαρακτηρισμούς. Είμαι ένα παιδί που δεν έχει μεγαλώσει θα έλεγα, που του αρέσει να δοκιμάζει νέα πράγματα. Είμαι επίσης ένας αιώνιος μαθητής. Θέλω να διδάσκομαι συνεχώς καινούρια πράγματα. Τελευταία έχω κολλήσει με την αστρονομία, χάνομαι ώρες μέσα στο ίντερνετ, προσπαθώντας να βρω όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για την επιστήμη αυτή. Σαν άνθρωπος μισώ το να βαλτώνω.

2. Σ ένα δίλλημα θέατρο ή τραγούδι τι θα διάλεγες;

Είναι και τα δύο τέχνες που υπηρετώ και τις αγαπώ εξίσου το ίδιο. Δίνω διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μου σε κάθε μία. Θεωρητικά εγώ δεν θεωρώ ότι διαφέρουν μεταξύ τους. Παίζω σε μιούζικαλ, δηλαδή θέατρο με τραγούδι μαζί. Είναι μια παραστατική τέχνη. Αν είχα όμως ένα πιστόλι στον κρόταφο για να διαλέξω, τότε ίσως διάλεγα το τραγούδι.

3. Μυστικά της Εδέμ, κι έκανες το μπαμ στα τηλεοπτικά δρώμενα. Έγινες επίσης και ο περιζήτητος γαμπρός για κάθε ελληνίδα μάνα. Γνωστός μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι. Πόσο δυσκολεύτηκες μετά από αυτό να παρουσιαστείς στο κοινό σου και σαν τραγουδιστής;

Χαχαχα! Αυτό με το «καλός γαμπρός»!… Πολλές φορές σκεφτόμουν πόσο ξενέρωτος ήμουν, για ν’ αρέσω στην κάθε ελληνίδα μάνα… Όσον αφορά τώρα για το πόσο δυσκολεύτηκα να παρουσιαστώ σαν τραγουδιστής, η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο πολύς κόσμος είναι προκατειλημμένος και δυστυχώς στην χώρα μας, τους αρέσει να κολλάνε ταμπέλες που πολύ δύσκολα τις αφαιρούνε.

«Από που κι ως που εσύ τραγουδιστής;» Αυτό λέγανε, και μερικοί το λένε ακόμα! Όμως ασχολούμαι με το τραγούδι από το 97, πολύ πριν ασχοληθώ με το θέατρο. Πήρα μέρος σε πολλά μιούζικαλ και συναυλίες, αλλά έτυχε να γίνω γνωστός μέσα από ένα σήριαλ ως ηθοποιός. Έχω ακόμα πολλά να δώσω και σαν ηθοποιός, αλλά και σαν τραγουδιστής. Είμαι ακόμα στο ξεκίνημα, έτσι νοιώθω. Οπότε πρέπει συνεχώς να αποδεικνύω στον κόσμο ότι κάνω εξίσου καλά και τα δύο. Δεν με πειράζει όμως… απλά καταβάλω παραπάνω προσπάθειες.

4. Ποιο είδος μουσικής είναι αυτό που ακούς σπίτι σου ή στην διασκέδαση σου; Είναι αυτό που θες να δώσεις και στο κοινό σου;

Σπίτι μου μού αρέσει να ακούω κλασσική μουσική. Είναι κάτι που με ηρεμεί και με χαλαρώνει απίστευτα. Στην διασκέδασή μου ακούω trance και deep house, όσο και να σου φαίνεται παράξενη αυτή η μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις μου. Τώρα σε ό,τι αφορά το τι θέλω να δώσω στο κοινό μου , είναι στιγμές από καλό ελληνικό τραγούδι, που μπορεί να είναι ποπ, λαικό ή και έντεχνο.

5. Τι μας ετοιμάζεις για το επόμενο Σάββατο;

Είναι το «πονηρό μονοπάτι». Είναι μια επιλογή κομματιών που έχω αγαπήσει πολύ. Ουσιαστικά είναι τραγούδια που μ’ έχουν σημαδέψει, έχω μεγαλώσει μαζί τους, και έχω συνδυάσει διάφορες καταστάσεις της ζωής μου. Θα έλεγα καλύτερα πως θα δείτε το soundtrack της ζωής μου μέχρι τώρα. Εκτείνονται πολύ σε εύρος χρόνου από το ‘40, μέχρι και κάποια κομμάτια από την δεκαετία του ‘90. Είναι τραγούδια τα οποία δεν είναι χιλιοειπωμένα, καμένα. Είναι πολύ αγαπητά όμως και γνωστά στον κόσμο. Το στοίχημα μου είναι να λένε, «ωχ που το θυμήθηκες τώρα αυτό»;
Όλα τα τραγούδια είναι πολύ γνωστών συνθετών, είναι από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της ελληνικής σκηνής, όπως λέω εγώ. Πχ. Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Μούτσης, Καλδάρας.

6. Έτσι όπως μου το περιγράφεις, μου κάνει σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. Μια ασπρόμαυρη ελληνική ταινία με τραγούδια.

Ναι αυτό ακριβώς όπως το λες είναι. Ένα ασπρόμαυρο μουσικό ταξίδι στο χρόνο. Μου δίνει την αίσθηση ενός «πονηρού μονοπατιού» μέσα στο μουσικό δάσος, που δεν γνωρίζεις όμως που θα σε βγάλει και που θα καταλήξει. Όλο αυτό λοιπόν παρουσιάζεται μέσα από πολύ λιτό ήχο, που τον αποδίδουν ιδιαίτερα καλοί και εξαιρετικοί μουσικοί. Ο Κώστας Μπαγιάτης στο πιάνο και στην μουσική επιμέλεια, ο Βαγγέλης Γρίβας, ο οποίος είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη, και ο Νίκος Μαρτζώκας στα κρουστά. Νοιώθω πολύ ευτυχισμένος και ευλογημένος που συνεργάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους, που φέρουν τον αμέριστο σεβασμό μου.

7. Όλο αυτό ήταν ιδέα δική σου;

Ναι, μου τριβέλιζε το μυαλό εδώ και πολύ καιρό, περίπου τρία χρόνια. Έκανα ένα crash test στην Χαλκίδα πριν από ένα περίπου μήνα. Η αποδοχή του κόσμου ήταν πολύ συγκινητική. Έτσι πήρα και την απόφαση να τον πραγματοποιήσω και στην Αθήνα. Ελπίζω να καταφέρω να κάνω και ένα tour στην επαρχία. Στις 26 παίζουμε επίσης στο φράγμα του Μαραθώνα, στο φεστιβάλ που γίνεται εκεί.

8. Πως σε αντιμετωπίζουν τα περιοδικά και οι κουτσομπολίστικες φυλλάδες;

Πάρα πολύ καλά και ευγενικά μπορώ να πω. Ίσως να φταίει ότι κι εγώ δεν έχω προκαλέσει ποτέ με την προσωπική μου ζωή, ούτε την εκθέτω. Θέλω να φαίνεται μόνο η δουλειά μου, και όχι οι σχέσεις μου και η καθημερινότητα μου. Οπότε σπάνια με έχουν ενοχλήσει.

9. Με το Just the 2 of us έκανες την ανατροπή στην εικόνα σου. Πανικός παντού. Ένοιωσα πως κάπου εκεί άρχισες να ξεκολλάς την ταμπέλα από τα Μυστικά της Εδέμ.

Έχεις δίκιο σ’ αυτό. Αυτό ακριβώς έγινε. Εγώ στην αρχή ήμουν αντίθετος, μιας και ήμουν έτοιμος τραγουδιστής, και το έβρισκα αδικία να συμμετέχω και να κάνω τον μαθητή. Με πίεσε αρκετά όμως η Έλενα Ακρίτα που έγραφε και τα Μυστικά της Εδέμ, αλλά και γενικά όλο το Mega. Τελικά πέρασα πολύ όμορφα και το απόλαυσα. Γνώρισα εξαιρετικούς καλλιτέχνες εκεί. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή.  Κατάφερα επίσης να περάσω σε κάποιους ανθρώπους το ότι μπορείς να είσαι και ηθοποιός, αλλά και τραγουδιστής.

10. Τι σε θλίβει σαν άνθρωπο;

Η  αγένεια και η ασέβεια, που κατακλύζουν τους ανθρώπους της εποχής μας. Αυτή η αλόγιστη έπαρση. Είναι κάτι που δεν το έκανα ποτέ μου. Και πραγματικά θλίβομαι από τέτοιες συμπεριφορές. Θλίβομαι επίσης με την μη ικανοποίηση μερικών ανθρώπων για υλικά αγαθά. Δεν χορταίνουν με τίποτα. Είναι πραγματικά θλιβερό. Ο άνθρωπος είναι καλό να είναι αχόρταγος για μάθηση, για να γνωρίζει νέα πράγματα, για να ταξιδεύει και να διευρύνει τους ορίζοντες του. Εκεί μάλιστα, επιβάλλεται να ‘σαι αχόρταγος.

 

Είπαμε πολλά… Πάρα πολλά! Έχω υλικό για άλλες δυο συνεντεύξεις. Γελάσαμε, θυμηθήκαμε τη γενιά μας, που ξόδευε ένα 36άρι φιλμ για να πετύχει δυο καλές φωτογραφίες, όπως και την χρυσή εποχή του ραδιοφώνου. Ξεζούμισα την αισιοδοξία του και δανείστηκα από την αξιοπρέπεια του. Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες, αν και ο Παναγιώτης θα μπορούσε να ‘ναι ο ήρωας του ποιο τρελού παραμυθιού! Σίγουρα σπαθί δεν θα είχε, ίσως να εξημέρωνε το δράκο τραγουδώντας του, ή ίσως να κατακτούσε βασίλεια με το πείσμα του! Ίσως και να γκρέμιζε φρούρια με την θέληση του, ίσως ακόμα και να έκλεινε τις καλύτερες συμμαχίες με την ευγένεια του. Ένα ξέρω σίγουρα, ότι θα ήθελα και ο γιός μου να αποκτήσει την ευγένεια της ψυχής του.
Και αφού συνάντησα τον πιο πολυτάλαντο πρίγκιπα, με την ωραιότερη φωνή και τις μεγάλες χορευτικές ικανότητες, και αφού μου χάρισε και αμέτρητα χαμόγελα (είναι και κούκλος συν τοις άλλοις), θα τελειώσω κλασσικά την συνέντευξη μου  όπως πάντα με το: Είμαι η Μαριάμ και είμαι καλά!

Δείτε ακόμη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δείτε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΝίκος Ζιώγαλας: «Aν αγαπάς αυτό που κάνεις, αντέχεις πιο εύκολα τις δυσκολίες της ζωής»
Επόμενο άρθροΟ Χρήστος Δάντης σε μια διαδρομή, Σαλονίκη – Αθήνα – Ηράκλειο!