Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Στέλιος Καλαϊτζής: «Το όνειρο μου είναι να έχω μια όμορφη ζωή και...

Στέλιος Καλαϊτζής: «Το όνειρο μου είναι να έχω μια όμορφη ζωή και να περνάω καλά με τους ανθρώπους μου»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Στέλιος Καλαϊτζής μιλάει στο Koitamagazine!

Είναι από τους ηθοποιούς που συνεχώς ”μάχεται” με την τέχνη του αλλά και τον εαυτό του.

Με γνώμονα την αγάπη αλλά και το αστείρευτο ταλέντο του, ο Στέλιος Καλαϊζτής συναρπάζει μέσα από τις ερμηνείες του σαν ηθοποιός και το κοινό του χαρίζει το πιο δυνατό χειροκρότημα. Είναι άμεσος κι εκφραστικός όταν ανεβαίνει πάνω στη σκηνή, περνώντας τα πιο δυνατά συναισθήματα.

Τηλεοπτικά τον έχουμε απολαύσει σε αρκετές σειρές όπως το ”Μαζί σου”, τα ”Κλεμμένα Όνειρα”, το ”Steps”, την ”Εκδρομή”, κ.α.ενώ συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία  και στην ταινία του Lance Nielsen ”The Journey”. Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει και την πρώτη του ταινία μικρού μήκους ”Alone”, με την οποία συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ.

Τη φετινή θεατρική σεζόν τον απολαμβάνουμε ξανά στον Πολυχώρο Vault σε δύο παραγωγές. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «94 ΜΙΛΙΑ » της  Ελένης Γιασσά ενώ για 2η χρονιά μεταμορφώνεται σε ανθυπασπιστή Λεονίντ Ντράσοφ στην παράσταση ”The Curing Room”, που κέρδισε κοινό και κριτικούς την περασμένη σεζόν.

 

Από τις 2 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault η παράσταση ”94 ΜΙΛΙΑ”, όπου σκηνοθετείς και πρωταγωνιστείς. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό το έργο.

Να ξεκινήσω με το γεγονός οτι θέλω να στηρίζω γενικότερα τα νεοελληνικά θεατρικά έργα. Πιστεύω πολυ στους Έλληνες συγγραφείς. Τα 94 ΜΙΛΙΑ λοιπόν, της Ελένης Γιασσά, ήρθε στα χέρια μου προτεινόμενο από την ίδια. Μου ανατέθηκε να σκηνοθετήσω και να παίξω σε αυτό. Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής:  Η Μελίνα πηγαίνει για διακοπές στο πατρικό της για πρώτη φορά μετά το θάνατο της μητέρας της. Εκεί θα συναντήσει τον παιδικό της έρωτα τον Χάρη, ο οποίος έχει επιστρέψει από το Λονδίνο μετά το τέλος των σπουδών του στην ψυχολογία. Ο Χάρης καταλαβαίνοντας το πόσο ευάλωτη είναι πια η Μελίνα, θα προσπαθήσει να παίξει με το μυαλό της και να τη χειριστεί όπως αυτός θέλει χωρίς να της προσφέρει το είδος αγάπης που εκείνη ζητάει. Θα ακολουθήσει ένα ξέσπασμα διαστροφών και υποταγής, από το οποίο η ίδια δε θα μπορεί να ξεφύγει και θα φτάσει στα άκρα. Υπάρχουν και δύο ρολοι κλειδιά στο εργο . Του Νίκου μεσω του οποίου διαπιστώνουμε την απόλυτη αφοσίωση και αγάπη που δέχεται η Μελίνα  και απο την άλλη το καθρέφτισμα του εαυτού της. Η Αγγελική.  Ένα φανταστικο πρόσωπο που εμβαθύνει τα συναισθήματα της ηρωίδας.

 

Αυτή είναι η πρώτη σου σκηνοθετική απόπειρα. Πως αισθάνεσαι γι’ αυτή την εμπειρία και τι είναι αυτό που θα έλεγες πως διαχωρίζει τη σκηνοθεσία από την ερμηνεία ενός ρόλου;

Είναι η πρώτη μου σε θεατρική σκηνή στην ουσία. Εχω δοκιμάσει στο παρελθόν τον εαυτό μου με αυτή την ειδικότητα σε πιο μικρά πρότζεκτ. Ήθελα να μάθω πως είναι να χτίζεις κάτι απο το μηδέν, να παλεύεις με τον εαυτό σου στο πως θα πεις και θα εκφράσεις αυτό που θες βασισμένος σε κείμενα άλλων ανθρώπων ή ακόμα και χωρίς αυτά. Δεν θα έπαιρνα την απόφαση να σκηνοθετήσω λοιπόν αν δεν ειχα κάνει αυτή τη δοκιμή πρώτα. Μου αρέσει. Το αγάπησα στην πορεία του, μπαίνοντας δειλά στην αρχή μέσα σε αυτό. Να το αναγνωρίσω και να το κατανοήσω όσο περισσότερο μπορώ. Κι εκεί συνειδητοποίησα τον διαχωρισμό απο την ερμηνεία. Είναι άλλη δουλειά. Δεν προτείνεις – εξασκείσαι – δημιουργείς ένα ρόλο αλλα το σύνολο όλων. Παίρνοντας υπόψιν σου τις προτάσεις και τις προσωπικότητες των ηθοποιών που ο ίδιος επέλεξες να δουλέψεις μαζί τους. Και όλων των συντελεστών. ‘Ολοι έχουν να προτείνουν κάτι σπουδαίο. Και οφείλεις να ακούσεις, ασχέτως κι αν δεν το επιλέξεις τελικά. Διαχειρίζεσαι άλλα πράγματα και στοχεύεις στη συνολικότητα και  την ισσοροπία αυτών.

Ποιο είναι το μήνυμα που περνάει το εν λόγω έργο στο φιλοθεάμον κοινό;

Πιστευώ πως κανένα έργο θεατρικό ή μη, δεν  περνάει μόνο ένα μήνυμα. Σίγουρα υπάρχει το πρωτέυον  αλλά αυτό έχει να κάνει και με το τι  θα ΄΄φωτιστεί΄΄ σε κάθε παράσταση από τον σκηνοθέτη  και απο την αντίληψη του εκάστοτε θεατή.  Στα 94 ΜΙΛΙΑ σαν έργο και μέσα απ’ την παράσταση που δημιουργήσαμε, νομίζω πως το βασικότερο είναι η ταύτιση που μπορεί να έχει ο θεατής με τους χαρακτήρες. Όχι τόσο στο σύνολό τους ή στην πορεία τους αλλά σε στιγμές τους. Σε όλους θα βρεις μια στιγμή που την έχεις βιώσει. Θα θυμηθείς λάθη σου, θα ξαναγευτείς τον έρωτα  που σε κατέστρεψε ή σε ανέβασε, θα αναγωρίσεις και πάλι ανθρώπους που σε στηρίζουν,  θα τα βάλεις με τον εαυτό σου και στο τέλος ίσως να αναλογιστείς τι έγινε με εσένα και τις ανθρώπινες σχέσεις που έφτιαξες ή έδιωξες. Κι εκεί στηρίζεται το έργ . Κλέβω λοιπόν μια ατάκα του εργου:΄΄Στο τέλος όλα θα πάνε καλά , αν δεν πάνε καλά δεν έχει έρθει το τέλος΄΄.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να παίζει και να σκηνοθετεί παράλληλα μία παράσταση;

Δεν είναι εύκολο. Και  είναι κάτι που δεν θα έκανα εύκολα ξανά. Όταν μου έγινε η ανάθεση το συζήτησα πολύ. Και καταλήξαμε στο να γίνει έτσι. Δεν ξέρω πάλι, ίσως για κάποιους να γίνεται εύκολα. Θέλει διαφορετική διαχείριση χρόνου, πολλή εμπιστοσύνη στους συνεργάτες σου κι εγκεφαλική συγκέντρωση με πείσμα για να μην ξεφεύγεις από το ένα κομμάτι στο άλλο. Να βρεις τη ροή της παράστασης που δημιουργείς με τους υπόλοιπους, να το συνθέσεις και να το ισσοροπήσεις και να γίνεις μετά ένα  μέρος του συνόλου που θα ακολουθεί τα θέλω σου . Κινηματογραφικά πάντως μου ήταν πολυ πιο εύκολο.

Πέρα από το θέατρο, θα σκεφτόσουν να ασχοληθείς με την σκηνοθεσία στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο;

Κινηματογραφικά το έχω ήδη κάνει και το αγαπώ.  Εχω ήδη γυρίσει την πρώτη μου μικρού μηκους ταινία με τον τίτλο ΄΄Alone΄΄ και ετοιμάζω και την επόμενη με τον σταθερό συνεργάτη μου Κυριάκο Νοχουτίδη. Κινηματογραφικά θέλω να λειτουργω-δημιουργώ με δικές μου σκέψεις κι αντιλήψεις.  Λειτουργώ πιο εικαστικά και με ενδιαφέρει η εικόνα όχι τόσο του ρεαλισμού αλλά του μυαλού μου.  Για παράδειγμα,  δεν μου φαίνεται περίεργο ένας γάϊδαρος που πετάει. Αν θέλω θα πετάξει και θα το γυρίσω και θα είναι η αλήθεια μου.  Τηλεοπτικά  η σκηνοθεσία νομίζω  είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσα να το κάνω.  Θεωρώ πως θέλει  γνώσεις κι εμπειρία που δεν έχω, παρά μονο σαν ηθοποιός στο μέσο αυτό. Σίγουρα η εξέλιξη του καθενός μπορεί να φέρει το οτιδήποτε και να γίνει κάποια στιγμή. Ευτυχώς έχουμε αξιόλογους ανθρώπους που το κάνουν και είναι χαρά μου που έχω συνεργαστεί με κάποιους από αυτους.

Ποια θεωρείς ότι είναι η εικόνα της τηλεόρασης και του θεάτρου αντίστοιχα εν έτη 2017 στην Ελλάδα και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης τους στο μέλλον;

Αγαπημένη ερώτηση (γέλια).   Δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή  ή τουλαχιστόν δεν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω αντικειμενικά κάτι τόσο μεγάλο. Περιθώρια εξέλιξης υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα.  Ακόμα και στον ιδεατό ΄΄τέλειο καλλιτεχνικό κόσμο΄΄.

 

Αυτό που πιστεύω όμως είναι ότι αυτή η εξέλιξη εξαρτάται από εμάς. Εμείς είμαστε αυτοί που θα την πάνε ένα βήμα μπροστά  ή ένα βήμα πίσω. Όσο και να θέλουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο σε άλλους είτε γιατι μας βολεύει είτε γιατί δεν το συνειδητοποιούμε καν, εμείς φτιάχνουμε την εικόνα. Εμείς είμαστε η εικόνα. Ξεκινώντας από το μεγάλο κεφάλι και φτάνοντας στο μικρό.  Ο καθένας έχει την ευθύνη του.

Είσαι από τους ηθοποιούς που έχουν ως όνειρο μια καριέρα στο εξωτερικό;

Να πω την αλήθεια μου δεν ξέρω.  Ακούγεται ωραίο δεν μπορώ να πω  όχι σε αυτό. Ούτε θα έλεγα όχι σε πρόταση που θα ερχόταν . Έχω δουλέψει με ξένη παραγωγη, είχα την τιμή να κάνω γυρίσματα με τον  Jason Flemyng  στην ταινία του Lance Nielsen αλλά δεν ξέρω πως  μπορεί να είναι μια καριέρα στο εξωτερικό.  Το όνειρο μου είναι να έχω μια όμορφη ζωή και να περνάω καλά με τους ανθρώπους μου. Κάνοντας αυτό που αγαπώ τόσο πολυ. Αν λοιπόν μια καριέρα στο εξωτερικό μου κάλυπτε αυτό το όνειρο ναι θα το ήθελα.  Αν όχι, μαλλον θα το μετάνιωνα κάποια στιγμή.

Τι αγαπάς περισσότερο στη ζωή σου και δεν θα το άλλαζες με τίποτα;

Την οικογένεια μου και τους ανθρώπους μου. Τόσο απλά.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός, ποιο επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις;

Μάγειρας. Λατρεύω την μαγειρική . Είναι η ψυχοθεραπεία μου!

Περα από τη φετινή θεατρική σου δουλειά, συνεχίζεται και για 2η χρονιά η παράσταση ” Τhe Curing Room” που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. 

Ξεκινάμε συντόμως για δεύτερη χρονιά. Με αντικαταστάσεις και πιστεύω πως αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον για εμάς  και για το κοινό που μας τίμησε τόσο πολύ πέρυσι. Καινούριες προσωπικότητες και υποκριτικές  πάντα ανανεώνουν το ενδιαφέρον.  Σε συνδυασμό με εμάς που συνεχιζούμε να πορευόμαστε με αυτό το δύσκολο και σκληρό έργο. Μεγάλη τιμή που παίζω σε αυτήν την παράσταση.

Ο Στέλιος Καλαϊτζής είναι ένας από τους απόλυτα συνειδητοποιημένους ηθοποιούς της γενιάς του και δουλεύει με μεράκι για την τέχνη που αγαπά και υπηρετεί. Τον ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας και του εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα! 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚατερίνα Μπιλάλη: «Μου αρέσει η τηλεόραση και θα ήθελα να κάνω κάτι ολοκληρωμένο και με υποκριτικό ενδιαφέρον»
Επόμενο άρθροΝεφέλη Ορφανού: «Το θέατρο μιλάει στην ψυχή όλων των ανθρώπων»