Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Κατίνα Παξινού: Η βραβευμένη με όσκαρ Ελληνίδα ηθοποιός γεννιέται σαν σήμερα το...

Κατίνα Παξινού: Η βραβευμένη με όσκαρ Ελληνίδα ηθοποιός γεννιέται σαν σήμερα το 1900

κατινα1

Η κορυφαία τραγωδός της Ελλάδος Κατίνα Παξινού γεννιέται το 1990 στον Πειραιά.

Με μια ζωή γεμάτη έργα τέχνη και δόξα άφησε το στίγμα της στο θέατρο μαζί με μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Οι μνημειώδεις ερμηνείες της στο σανίδι που σφράγισαν τους ρόλους του κλασσικού ρεπερτορίου και η 45χρονη καριέρα της στο θέατρο μπορούν να ξεπεραστούν μόνο από τη δίψα της για ζωή.

Η Κατερίνα Κωνσταντοπούλου η κόρη του αλευροβιομηχάνου μεγάλωσε για να διακριθεί, να γεννήσει το δράμα και να γίνει η πιο κορυφαία Ελληνίδα τραγωδός μαγεύοντας μέχρι και το Χόλιγουντ..

Φοίτησε αρχικά στη σχολή Χιλλ και ακολούθησε η σχολή καλογραιών της Τήνου.. Λόγω του ατίθασου χαρακτήρα της , φοίτησε εσώκλειστη σε σχολείο της Ελβετίας.. Σπούδασε μουσική στο ωδείο της Γενεύης καθώς και άλλες αντίστοιχες σχολές στην Βιέννη και στο Βερολίνο.. Η εύπορη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκότανε η οικογένειά της, της έδωσε την δυνατότητα να φοιτήσει σε εξαιρετικά σχολεία και από νεαρή ακόμη ηλικία έδειξε το τεράστιο ταλέντο της στην υποκριτική και την μουσική. Στην πορεία τα καλλιέργησε στον μέγιστο βαθμό.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα παντρευτεί τον βιομήχανο Ιωάννη Παξινό και θα αποκτήσει δύο κόρες την Έθελ και την Ιλεάνα.. Μετά από τρία χρόνια ο γάμος τους αποτελεί παρελθόν.. Την ίδια εποχή θα ξεκινήσει και η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία με το ταλέντο και την αγάπη της για τη τέχνη να ξεχωρίζουν από τον σωρό και τις πρώτες επιτυχίες να έρχονται η μία μετά την άλλη.. 34 χρόνια μετά την γέννηση της κόρης της Έθελ, ένα μεγάλο αγκάθι θα της στερήσει την ευτυχία. Ο θάνατος της.. Η λευχαιμία χτύπησε την πρωτότοκη κόρη της και η Κατίνα Παξινού θρήνησε μέχρι την τελευταία στιγμή…

“Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι. Έζησα. Έκανα παιδιά. Έθαψα παιδιά και πόνεσα θάβοντας αυτά τα παιδιά.”

Πρωτοεμφανίστηκε το 1920 στη Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως ηθοποιός του λυρικού θεάτρου, στην όπερα «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου. Το 1928, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο θέατρο πρόζας ως μέλος του θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη, παίζοντας στο έργο του Ανρί Μπατάιγ «Γυμνή Γυναίκα», που την καθιέρωσε ως πρωταγωνίστρια δραματικών ρόλων. Το 1931 συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη με τον οποίο εισχωρεί στον συνεταιρικό θίασο του Αλέξη Μινωτή, τον οποίο και παντρεύτηκε και μαζί του συνεργάστηκε αποδοτικά από το 1932 μέχρι το 1940, χρονιά που έγινε μόνιμο μέλος του Εθνικού Θεάτρου.

Με την Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου εμφανίσθηκε στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Κατά την περίοδο του πολέμου εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και εμφανίσθηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Το έργο που την καθιέρωσε σε διεθνή κλίμακα και που της χάρισε το 1943 το Όσκαρ ηθοποιίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ήταν το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», όπου υποδυόταν την, Πιλάρ. Για το κινηματογραφικό έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (1947)», βραβεύτηκε με το βραβείο Κοκτώ.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα έκανε εμφανίσεις μαζί με τον Αλέξη Μινωτή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης έλαβε μέρος στα διάφορα Φεστιβάλ της δεκαετίας του ‘50 στις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας, η Παξινού και ο Μινωτής συγκρότησαν δικό τους θίασο και αναγνώριζαν πολλές επιτυχίες και διακρίσεις .. Περιόδευαν μαζί σε ΗΠΑ και Ευρώπη και σάρωναν τα χειροκροτήματα για σαράντα ολόκληρα χρόνια ..

Το 1069 η συμμετοχή της στη ταινία το νησί της Αφροδίτης ήταν ουσιαστικά μια αναμέτρηση με την ασθένεια της. Έπασχε από καρκίνο καλπάζουσας μορφής και υπέμενε φρικτούς πόνους . Το καλοκαίρι του 1972 η Κατίνα Παξινού εμφανίζεται για τελευταία φορά στο θέατρο της Επιδαύρου όχι ως ηθοποιός πράγμα που δεν εμπόδισε το κοινό να υποκλιθεί χειροκροτώντας όρθιο τη μεγάλη ιέρεια της τέχνης .  Στις 2 Φεβρουαρίου 1973 έκλεισε η αυλαία της ζωής της αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο καθώς όλοι θα τη θυμούνται σαν τη κορυφαία τραγωδό της ψυχής..

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤο Beverley υποδέχεται τα Χριστούγεννα με την Ξένια Καλογεροπούλου και τους Rusty Shadowbones
Επόμενο άρθροProsopa: Ένα εστιατόριο με προσεγμένη αισθητική χώρου και γαστρονομίας.