Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη

KazantzakisN

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης» περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον μεγάλο κρητικό συγγραφέα, μια σύγχρονη προσέγγιση της ζωής και του έργου του, φωτίζοντας γνωστές αλλά και άγνωστες πλευρές, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες με οικουμενικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί τον πιο πολυμεταφρασμένο νεοέλληνα συγγραφέα, που κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του, αναδεικνύοντας ένα λογοτεχνικό ταλέντο παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης.

Οι εκθέσεις:

– Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης. Η «Ανήφορός» του

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς
Από 21 Δεκεμβρίου 2017

Στην έκθεση παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής, του έργου και των ταξιδιών του Νίκου Καζαντζάκη, με την ανάδειξη σημαντικών σταθμών της πορείας του. Συγκεκριμένα, γίνεται μια εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, μέσα από χειρόγραφα, φωτογραφίες και ποικίλο πληροφοριακό υλικό, η οποία εμπλουτίζεται από το πλήθος των μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες έργων του, προβάλλοντας τον οικουμενικό του χαρακτήρα.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις εμβληματικές μορφές (όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν, ο Νίτσε και άλλοι) και στα ταξίδια του (στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο), σε πρόσωπα και εμπειρίες δηλαδή που αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες της διαμόρφωσης και της έμπνευσής του. Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

– Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης. Η «Ανατολή» του

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Από 21 Δεκεμβρίου 2017

Η έκθεση έχει στόχο να αποτυπώσει την επαφή του έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύει και το φιλοσοφικό πνεύμα που τη διαπνέει. Εκτός από τα ταξίδια του στην Αίγυπτο (όπου συναντά τον Κ.Π. Καβάφη), το Σινά, την Κίνα και την Ιαπωνία (όπως αποτυπώνονται στις ταξιδιωτικές του διηγήσεις), παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα χειρόγραφα δύο παραμυθιών του (διασκευές από τις «Ιστορίες της Χαλιμάς»), ενώ παράλληλα, ανιχνεύονται τα στοιχεία που συνδέουν τον κρητικό συγγραφέα με την ανατολίτικη κοσμοθεωρία. Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

– Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης. Η «Οδύσειά» του

Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Από 22 Δεκεμβρίου 2017

Η έκθεση αναφέρεται στην «Οδύσεια», το καζαντζακικό επικό ποίημα, συνέχεια του φημισμένου ομηρικού έπους.

Παρουσιάζονται τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη (από το Μουσείο Μπενάκη) και τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη(από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Κεντρικό άξονα της έκθεσης αποτελεί το πρωτότυπο δακτυλόγραφο της «Οδύσειας», σε απευθείας «συζήτηση» με τις εικαστικές δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών.

Παράλληλα, η σχετική αλληλογραφία Καζαντζάκη και Χατζηκυριάκου-Γκίκα, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποκαλύπτει το πλαίσιο της συνεργασίας τους για το εγχείρημα της ποιητικής εικονογράφησης της καζαντζακικής «Οδύσειας». Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

 

Τοποθεσία:

Eισιτήρια:

Πληροφορίες / Κρατήσεις:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗculturenow.gr
Προηγούμενο άρθροΟ Σταλόνε θα ξαναδείρει τον Ρώσο από το «Ρόκυ Νο. 4»
Επόμενο άρθροΈντγκαρ Άλλαν Πόε – Το μαύρο “κοράκι” και η κατάρα του ποιητή
error: Content is protected !!