Αρχική RETROLOVERS Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο αρχοντικό του Ανδρέα Ντούζου!

Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο αρχοντικό του Ανδρέα Ντούζου!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ ΣΤΗΒ ΚΑΙ ΤΕΤΑ 5

Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο αρχοντικό του Ανδρέα Ντούζου!

Ο Ανδρέας Ντούζος γεννήθηκε σαν σήμερα στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1936 και σπούδασε στη Σχολή Τάκη Μουζενίδη.

Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τη δεκαετία του ’60, και θεωρήθηκε ως ζεν πρεμιέ της εποχής. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Στηβ και την Τέτα, τα οποία ακολούθησαν και αυτά για ένα διάστημα, με σημαντική επιτυχία, το επάγγελμα του ηθοποιού. Από το 1967 και για 13 χρόνια έμεινε με την οικογένεια του στην Αμερική όπου σπούδασε σκηνοθεσία.

Υπήρξε για αρκετό καιρό επιχειρηματίας του θεάτρου Μπρόντγουεϊ στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη. Συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «Άκρως Οικογενειακόν». Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία «Μια μέρα τη νύχτα» (2001).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ ΣΤΗΒ ΚΑΙ ΤΕΤΑ 3
Το αρχοντικό της οικογένειας με τα πανάκριβα επίπλα και τα πολλά δωμάτια!

Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο αρχοντικό του Ανδρέα Ντούζου!

Το 1985 το περιοδικό ”Κατερίνα” έκανε ένα υπέροχο αφιέρωμα με φωτογραφίες στο σπίτι του γνωστού ηθοποιού. Η οικογένεια Ντούζου ζούσε σε ένα ανάκτορο, ένα παλιό αρχοντικό στο κέντρο της Αθήνας, στην όδο Τήνου. Το σπίτι άνηκε σ΄έναν πάμπλουτο Αθηναίο που έκανε εμπόριο ξυλείας απ΄την Ινδία. Έτσι φρόντισε να ”ντύσει” το υπέροχο αρχοντικό του με το πιο υπέροχο ξύλο.

Τα μισά τουλάχιστον από τα 360 τετραγωνικά ήταν ντυμένα με εκπληκτικά δρύινα πατώματα, βαρύτιμες πόρτες και υπέροχες ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, που σε ξάφνιαζαν με την τέχνη των μαστόρων τους. Το υπόλοιπο σπίτι ήταν καλυμμένο με ακριβά μάρμαρα και μωσαϊκα.

Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο σπίτι της Νόρας Βαλσάμη!

Το σπίτι είχε 14 δωμάτια στο σύνολο. 11 κάτω και 3 στον πάνω όροφο (Χωρίς χωλ, διαδρόμους, λουτρά, αποθήκες, βεστιάρια κ.λπ.). Το μικρότερο δωμάτιο είχε διαστάσεις 5χ5 ενώ το μεγαλύτερο έφτανε τα 80 τετραγωνικά!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ ΣΤΗΒ ΚΑΙ ΤΕΤΑ 4
Η οικογένεια Ντούζου τρισευτιχισμένη και αγαπημένη!

Η κρεββατοκάμαρα του ζευγαριού ήταν ένα απέραντο δωμάτιο που χωρίζονταν σε τρία μέρη: σαλόνι, ο χώρος του κρεββατιού και ο χώρος για την γκαρνταρόμπα της οικοδεσποίνας. Μια ειδική εντοιχισμένη ντουλάπα για τις ρομπ ντε σαμπρ, άλλη για τις παντόφλες και τα παπούτσια της, και μία τρίτη για τα είδη καλλωπισμού της.

Επιπλέον πιο πέρα άλλες τέσσερις ντουλάπες από εκλεκτό ξύλο, για τα ρούχα της! Αριστερά απ’ το κρεββάτι υπήρχε μια πόρτα με καθρέφτη που οδηγούσε στο πριβέ λουτρό του ζευγαριού. Το λουτρό αυτό ήταν τεράστιο ”ντυμένο” από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα με μάρμαρα μπεζ, καφέ, μαύρα και λευκά. Τριγύρω του, άλλες τόσες ντουλάπες για τ’ ασπρόρουχα, τις πετσέτες, τα είδη μπάνιου κ.λ.π.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ ΣΤΗΒ ΚΑΙ ΤΕΤΑ 2
Διάφορες γωνιές του σπιτιού

Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο αρχοντικό του Ανδρέα Ντούζου!

Για την επίπλωση του τεράστιου αυτού αρχοντικού χρειάστηκαν του κόσμου τα επίπλα, χρήματα αλλά και πολύ χρόνο. Η οικογένεια είχε 2 χρόνια που έμενε σε αυτό το σπίτι και πολλοί χώροι του δεν είχαν επιπλωθεί ακόμη κατάλληλα. Η κυρία Ντούζου λάτρευε τις αντίκες και ήθελε να έχει την τελευταία λέξη στην διακόσμηση μιας και είχε η ίδια επίλεξει να μείνουν σε αυτό το αρχοντικό.

Τα έπιπλα, τα μπιμπελό, οι πίνακες ζωγραφικής, οι κουρτίνες, οι τάπητες ήταν όλα διαλέγμενα με αγάπη και φροντίδα. Πολλά πράγματα ήταν αγορασμένα από την ίδια από την Αμερική. Παλιές κονσόλες και κόμο απ’ τη  Γαλλία, πορσελάνες από την Βαυαρία, μπιμπελό από Κίνα και Ιαπωνία, ασημίκα από Ιταλία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ ΣΤΗΒ ΚΑΙ ΤΕΤΑ 1
Πάνω πατέρας και γιός ποτίζουν τα λουλούδια στο τεράστιο μπαλκόνι τους. Ο Στηβ είχε μετακόμισει σε άλλη στέγη γιατί όπως έλεγε με χιούμορ δεν χωρούσε στο κατ’ άλλα πελώριο σπίτι λόγω κιλών. Παρόλα αυτά έδινε πάντα το παρόν για φαγητό!

Λίγα λόγια την οικογένεια Ντούζου

Η Αναστασία Ντούζου παντρεύτηκε τον Ανδρέα Ντούζο σε ηλικία μόλις 17 χρόνων. Εκείνος ήταν έναν χρόνο μεγαλύτερός της και γνωρίστηκαν σε μια παράσταση της Δώρας Στράτου. Η Αναστασία ήταν επαγγελματίας χορεύτρια ελληνικών παραδοσιακών χορών και εκείνος πρωταγωνιστής.

Γοητευμένος ο Ανδρέας Ντούζος από την ομορφιά της, τη φινέτσα, την αξιοπρέπεια και το ήθος της, γρήγορα τη ζήτησε σε γάμο κι έμειναν μαζί κι αγαπημένοι 47 χρόνια. Εκείνη σπούδασε στη συνέχεια αισθητικός στη Βιέννη και μέχρι το τέλος ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε «δεμένη» την οικογένεια Ντούζου. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Στηβ και την Τέτα, τα οποία ακολούθησαν και αυτά για ένα διάστημα, με σημαντική επιτυχία, το επάγγελμα του ηθοποιού.

Χ.Τ

*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον φίλο και συνεργάτη του περιοδικού Βασίλη Κυριαζή.

*Το φώτορεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”Κατερίνα” στις 3 Μαϊου το 1985.

 

Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο σπίτι της Τζένης Καρέζη!

                                               Δείτε επίσης: 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΡεγγίνα Μακέδου: Ένα αστέρι γεννιέται…
Επόμενο άρθροΟ Σταμάτης Κραουνάκης στο “Άλσος” – “Ραντεβού στο Άλσος”
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!