Αρχική RETROLOVERS Ο Μιμίκος και η Μαίρη: Η αληθινή ιστορία που έγινε κινηματογραφική ταινία...

Ο Μιμίκος και η Μαίρη: Η αληθινή ιστορία που έγινε κινηματογραφική ταινία (Σπάνιες φωτό)

InShot_20220107_035538988

Η ταινία, “Ο Μιμίκος και η Μαίρη” προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 130.209 εισιτήρια. Ήρθε στην 2η θέση σε 51 ταινίες.

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Αλέκα Στρατηγού, Λυκούργος Καλλέργης, Αλέκα Παΐζη, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Μοσχίδης, Θανάσης Βέγγος, Νικήτας Πλατής, Γιάννης Δαλιανίδης, Θεανώ Ιωαννίδου, Στέλλα Στρατηγού, Ρούλα Χρυσοπούλου, Φρόσω Νικηφοράκη, Τάσος Οικονόμου, Σπύρος Δεσύλλας, Μαρία Αντωνοπούλου, Δημήτρης Κούκης

Έτος: 1958
Κυκλοφορία: 24 Νοεμβρίου 1958
Διάρκεια: 95′
Είδος: Αισθηματική,Δραματική
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Φωτογραφία: Αντώνης Καρατζόπουλος                                                          Φωτογράφος Πλατό: Σταύρος Βεδουράς                                                              Μουσική συνθεση: Τάκης Μωράκης
Εταιρία παραγωγης: Ρωμύλος Φιλμ , Ι. Καρατζόπουλος & Σία
Παραγωγός: Γιάννης Καρατζόπουλος
Τραγούδι: Σώτος Παναγόπουλος, Λευτέρης Λιγνός

Ο Μιμίκος και η Μαίρη

Τα γυρίσματα της ταινίας στην Ακρόπολη έγιναν με πολύ μεγάλη δυσκολία, διότι είναι χώρος όπου απαγορευόταν η λήψη με την κάμερα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η δημοτικότητά της έφτασε σε τέτοια ύψη με την ταινία, ώστε η Ελένη Βλάχου την επόμενη χρονιά μετά την ταινία ”Αστέρω” της έδωσε τον τίτλο “Εθνική Σταρ της Ελλάδος”, που την ακολούθησε στην υπόλοιπη καριέρα της.

Περίληψη: 1893 στην Αθήνα, η νεαρή Μαίρη Βέμπερ αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί έναν άνδρα που της επιβάλει ο πατέρας της που δεν τον γνωρίζει καν και δεν τον αγαπά ούτε κι αυτός είναι ερωτευμένος μαζί της. Στη δεξίωση των αρραβώνων της γνωρίζει έναν νεαρό ανθυπίατρο και θα ερωτευθούν. Ο αρραβωνιαστικός της πληγωμένος θα καλέσει αρχικά σε μονομαχία τον νεαρό αξιωματικό, μα τελικά θα την ματαιώσει ο ίδιος ο αρραβωνιαστικός της που θα την αποδεσμεύσει. Ο πατέρας της δεν θέλει τον ανθυπίατρο και εκείνοι θα αποφασίσουν να κλεφτούν. Την ημέρα όμως της φυγής τους εκείνος θα κληθεί εσπευσμένα στο Ναύπλιο για να αντιμετωπίσει μια επιδημία. Κι ενώ θα την ενημερώσει με γράμμα του για την έκτακτη φυγή του, το γράμμα δεν θα φτάσει ποτέ στο προορισμό του κι εκείνη θα αυτοκτονήσει.

Αληθινή Ιστορία

Η Αθηναϊκή κοινωνία συγκλονίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με μια αληθινή ιστορία αγάπης που κατέληξε δραματικά. Το 1893 ο Βασιλιάς Γεώργιος είχε αποκτήσει ήδη το πρώτο του εγγόνι από τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Ο μικρός πρίγκηπας κάθε πρωί πήγαινε βόλτα στον Βασιλικό κήπο με δύο γκουβερνάντες.

Η μία από αυτές ήταν η Γερμανίδα Μαίρη Βέμπερ (Μάριχεν Φον Βέμπερ) 19 ετών. Ο πατέρας της, είχε ήδη κανονίσει να παντρευτεί τον Πέτρο που η ίδια δεν γνώριζε καν. Την ημέρα του αρραβώνα, ένας φίλος του, ο Μιχάλης Μιμίκος ανθυπίατρος 22 ετών, ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη Μαίρη. Εκείνη ανταποκρίνεται αμέσως στον έρωτά του και πληγώνει βαθιά τον Πέτρο. Εκείνος θα καλέσει σε μονομαχία τον πρώην φίλο του, καταλαβαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει εμπόδιο στους δύο νέους και αποδεσμεύει την Μαίρη.

 

Το νέο ζευγάρι κάνει ατελείωτους περιπάτους στην πανέμορφη Αθήνα. Εκεί στις αυλές,στα σοκάκια με τα γιασεμιά ζουν την πρώτη και μοναδική άνοιξη της ζωής τους. Η Ακρόπολη γίνεται η αγαπημένη τους κρυψώνα. Εκείνη πανέμορφη σαν κούκλα από πορσελάνη με το κομψό της ομπρελίνο και ο γοητευτικός νεαρός γιατρός είναι πραγματικά η εικόνα της ρομαντικής αγάπης.

Ο πατέρας της όμως είναι ανένδοτος. Ο Μιμίκος και η Μαίρη αποφασίζουν να κλεφτούν. Tα οικονομικά τους είναι πολύ περιορισμένα. Την ημέρα εκείνη εκτάκτως καλούν τον γιατρό να αντιμετωπίσει μια επιδημία και φεύγει εσπευσμένα για το Ναύπλιο. Της γράφει ένα γράμμα και την ενημερώνει για το έκτακτο περιστατικό. Η Μαίρη δεν θα το λάβει ποτέ και απογοητευμένη νομίζει ότι την εγκατέλειψε για πάντα. Λίγες μέρες μετά σε βαθιά απόγνωση θα φύγει από την εργασία της και θα ανέβει στον αγαπημένο της προορισμό. Στον χώρο υπάρχουν τρεις Γερμανοί και ο φύλακας που την γνωρίζει. Μαζεύει λουλούδια και μπαίνει στον Παρθενώνα.

 

Κάθεται στο ψηλότερο νότιο σημείο του αετώματος. Βγάζει το καπέλο της. Ο αέρας ανεμίζει στα ρούχα της και αποκαλύπτει τους αστραγάλους της. Ζητάει με συστολή από τους άντρες να απομακρυνθούν. Στέκεται αγέρωχη σαν άγαλμα και αυτοκτονεί από ύψος 13 μέτρων. Έντρομοι θα τρέξουν να την σώσουν αλλά εκείνη αργοπεθαίνει και με πολλαπλά κατάγματα καταλήγει μετά από δύο ώρες στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Το πρόσωπό της παραμένει όμορφο, χωρίς χτυπήματα.

Η εφημερίδα “Ακρόπολι” θα γράψει ότι εξετέλεσε το “σαπφικόν άλμα”. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Μιμίκος επιστρέφει στην Αθήνα μία μόνο ώρα μετά το θάνατο της αγαπημένης του στο ίδιο νοσοκομείο.(Για την ιστορία,το τότε στρατιωτικό νοσοκομείο είναι το σημερινό κτήριο Βάιλερ μπροστά στο Μουσείο της Ακρόπολης.)

 

Βρίσκει τα απελπισμένα γράμματα της Μαίρης που τον ενημερώνει ότι ο πατέρας της αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του για τον γάμο και ότι νομίζει ότι εκείνος την εγκατέλειψε για πάντα. Τον διακόπτουν για να τον ενημερώσουν για την ετοιμοθάνατη νεαρή κοπέλα. Θα την αντικρίσει λίγο πριν ξεψυχήσει. Εκείνος αρνείται να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Της υπόσχεται ότι θα την συναντήσει σύντομα.

Το ίδιο βράδυ αυτοκτονεί πάνω από την νεκρή αγαπημένη του. Θα αυτοπυροβοληθεί στην καρδιά. Θα ταφούν την ίδια ημέρα. Άλλη πληροφορία λέει πως ο Μιμίκος, όταν άκουσε την είδηση εντυπωσιάσε με την ψυχραιμία του λέγοντας :«Και αυτό θα περάσει αφού η ζωή πάει μπροστά». Έφυγε ήρεμος από το νοσοκομείο δίνοντας στη νοσηλεύτρια Ελένη Αντύπα 200 χρυσές δραχμές, την ασημένια ταμπακέρα του και τον μαλαματένιο σταυρό που του έχει  χαρίσει η Μάριχεν. Το ίδιο βράδυ  βρίσκεται με φίλους σε ταβέρνα της Πλάκας, όπου πίνει, κερνάει τους θαμώνες, τραγουδάει «Σε είδα πρωί με μαλλιά ξεπλεγμένα, στους ώμους ριγμένα, γελούσε η σιγή» και τελικά αυτοπυροβολείται στον κρόταφο.Πηγή

Η Πριγκίπισσα Σοφία επιμένει να ταφούν μαζί/ H οικογένειά του αρνείται. Οι φίλοι του λίγες μέρες μετά κάνουν εκταφή και τον θάβουν δίπλα στην Μαίρη μη θέλοντας να χωριστεί το ζευγάρι ούτε στο θάνατο. Εκεί θα αφήσουν το σημείωμα “Ωρκίσθημεν να σας ενώσουμε,οι φίλοι σου,και ιδού”. Θα τους κατηγορήσουν για τυμβωρυχία αλλά μετά από λίγες μέρες το θέμα θα λήξει χωρίς συνέπειες με πρωτοβουλία της νεαρής Πριγκίπισσας. Οι τάφοι παραμένουν ανέγγιχτοι μέχρι σήμερα στο Ά νεκροταφείο της Αθήνας και έχουν επάνω μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει:

“Καρδιές αν σμίξουνε στη γη, σαν τις καρδιές μας πάλι, να μην χωρίσουνε ποτέ η μία από την άλλη. Οι εν ουρανώ ερασταί, Μαίρη και Μιχαήλ.”

Η ερωτική τους ιστορία θα γίνει τραγούδι, κινηματογραφική ταινία, θρύλος και σύμβολο της Αιώνιας Αγάπης. Για πολλά χρόνια ερωτευμένα ζευγάρια άφηναν λουλούδια στον τάφο τους ως τον ελάχιστο φόρο τιμής. Πηγή

unnamed-4-3

Δείτε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗgodsavesthequeen.com
Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός
Επόμενο άρθροΑλέξανδρος Τσουβέλας: Συγκινεί με τη φιλανθρωπική του δράση