Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: Ραγισμένα Όνειρα

Είδαμε: Ραγισμένα Όνειρα

ragismena-oneira

Ρεαλιστικό, ειλικρινές μελόδραμα. Στα highlights η μουσική, η οποία είναι καταλυτική στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Η Ελίζ και ο Ντιντιέ είναι μαζί επτά παθιασμένα χρόνια. Όταν η μικρή τους κόρη Μέιμπελ βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαριά ασθένεια, όλες οι έντονες στιγμές της ζωής τους δείχνουν να έρχονται στην επιφάνεια. Αναπολούν τον έρωτα, το πάθος και το φλερτ, το γάμο τους, και τις μέρες που πρωτοήρθε η Μέιμπελ στη ζωή τους. Το άγχος για τη μικρή τους κόρη όμως, τους οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μάχονται κι ελπίζουν μαζί ότι η αγάπη δε θα τους απογοητεύσει. Η αγάπη όμως, δεν θα νικήσει αυτή φορά και η μοίρα θα είναι προδιαγεγραμμένη για την μικρή τους κόρη. Εκείνος παίζει σε μια bluegrass μπάντα κι εκείνη δουλεύει σε ένα μαγαζί που κάνει τατουάζ, εκείνος είναι χαλαρός, λάτρης της αμερικανικής κουλτούρας και άθεος, εκείνη τελειομανής, αποφασιστική και θρησκευόμενη.

Η ταινία δεν ακολουθεί τη μέθοδο της γραμμικής αφήγησης αφού τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά και τακτοποιημένα στο μυαλό του θεατή. Αντιθέτως, το κείμενο παρουσιάζει πολλές αναδρομές στο παρελθόν, διακόπτοντας την κανονική ροή με την ένταξη πολλών αναφορών στην ζωή των δύο ηρώων. Η επιλογή αυτή κάνει την ταινία πρωτότυπη και δίνει μια διαφορετική χροιά στην ροή της που ταιριάζει απόλυτα και με την αλλόκοτη συμπεριφορά των ηρώων. Πάντως τα πισωγυρίσματα στο χρόνο ακόμα κι αν ήταν ένα τεχνικό εύρημα για να σπάσει η θεατρική βάση της ταινίας (αφού αρχικά ήταν παράσταση) λειτουργούν καθαρτικά στον ρυθμό της αφήγησης. Συγκεντρωτικά, όπως όλα δείχνουν η δομή της ταινίας έγινε κατά τη διάρκεια του μοντάζ.

Η Ελίζ σαν χαρακτήρας είναι περίεργος. Ναι μεν δυναμικό θηλυκό, αλλά από την άλλη τρομερά ευαίσθητη. Το Ντιντιέ διαμορφώνει την δικιά του ξεχωριστή φιγούρα. Εάν η ταινία ήταν ένας καμβάς από συναισθήματα το χρώμα που θα κυριαρχούσε θα ήταν το κόκκινο ή ίσως και το μαύρο. Ερωτήματα γύρω από τη θρησκεία, την πίστη, την ύπαρξη και την ανθρώπινη μοίρα, βομβαρδίζουν κάθε λεπτό την ταινία, ενώ εικόνες μένουν χαραγμένες στο νου του θεατή.

 

Βέλγικη ταινία, σκηνοθεσία Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν με τους:

Γιόχαν Έλντεμπεργκ, Νιλ Κάτρισε, Βέρλε Μπάτενς.

Διάρκεια: 111 λεπτά.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ Ιησούς Χριστός ως ιστορικό πρόσωπο υπήρξε ή δεν υπήρξε;
Επόμενο άρθροΖωολογικοί κήποι ζητούν απ’τους ανθρώπους να δώσουν τα κατοικίδια τους για να γίνουν ζωοτροφή!