Αρχική RETROLOVERS Γιώργος Γαβριηλίδης: Δεν μπορούσε να φορέσει τριμμένο κουστούμι

Γιώργος Γαβριηλίδης: Δεν μπορούσε να φορέσει τριμμένο κουστούμι

Γιώργος Γαβριηλίδης

Γιώργος Γαβριηλίδης: Δεν μπορούσε να φορέσει τριμμένο κουστούμι

Στο παλιό σινεμά ήταν ταυτισμένος με την εικόνα του αριστοκράτη. Ένας από τους κλασικότερους, έστω και χωρίς το μονόκλ που φορούσαν ο Τσαγανέας και ο Άρης Μαλιαγρός.

Υπουργός στην ίδια κυβέρνηση με τον Κωνσταντάρα στο ”Υπάρχει και φιλότιμο”. Ναύαρχος ρυθμιστής της σταδιοδρομίας του πόλιτσμαν Ληναίου στην ”Κόμησσα της φάμπρικας”. Ιδιοκτήτης βίλας, αφεντικό του σοφέρ Αυλωνίτη και της μαγείρισσας Βλαχοπούλου στο ”Όταν λείπει η γάτα”. Πρώην διπλωμάτης και υποψήφιος πατριός του Αλέκου Αλεξανδράκη και της Κατερίνας Γιουλάκη στο ”Μια Ιταλίδα απ΄την Κυψέλη”

Εντιμότατος ιδιαίτερος του Υπουργού, εκμεταλλευτής της δόξης του στρατηγού Λογοθετίδη στο ”Ένας ήρως με παντούφλες”… Υποψήφιος πλούσιος γαμπρός αλλά κουφός για την Ρένα Βλαχοπούλου στο ”Μια τρελή τρελή σαραντάρα”. Ο καθηγητής κ. Μαυρομάτης στο ”Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο”, βεβαίως, βεβαίως. Σοβαρός οικογενειάρχης που μάταια περιμένει να βγει η οικογενειακή φωτογραφία (τρόπον τινά) από τον Θανάση Βέγγο στο ”Πολυτέχνιτης και ερημοσπίτης”.

2001 ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΤΑΚΕΣ (4)
Στον ρόλο του κουφού αλλά πλούσιου κ.Χατζηθωμά στο ”Μια τρελή τρελή σαραντάρα”

Ο Λάκης Μιχαηλίδης είχε πει: Όπου υπήρχε ρόλος άρχοντα, όπου υπήρχε ρόλος μεγαλογιατρού, εφοπλιστή, βιομήχανου, στο θέατρο και το σινεμά φωνάζανε πάντα τον Γιώργο Γαβριηλίδη.

Το παράπονο του ήταν: ”Δεν μπορώ να παίξω ρόλους φτωχού. Χάνω πολλές δουλειές γιατί δεν έχω τριμμένο κουστούμι”.

Ο αγαπημένος ηθοποιός ήταν και στη ζωή ένας άρχοντας. Είχε φινέτσα και διακριτικότητα. Πρόσεχε πολύ την συμπεριφορά του, μη τυχόν και προσβάλει κάνεναν άθελά του και τον φέρει σε δύσκολη θέση. Ήταν πάντα ευγενικός με τις γυναίκες και έβρισκε πάντα κατί καλό να τους πει όπως: Τι ωραίο φόρεμα είναι αυτό που φοράς ή πόσο καλοβαλμένη είσαι. Ήταν ένας τρισχαριτωμένος άνθρωπος όπως έλεγε και η Γκέλυ Μαυροπούλου που έζησε από κοντά. Επίσης είχε παρά πολύ χιούμορ που λέγοταν πως το κληρονόμησε από τη μητέρα του, την Αγγέλα Γαβριηλίδου, παλιά κωμική καρατερίστα. Έκανε κι έλεγε πολλά αστεία αρκέι να είχε κέφι. Έαν δεν είχε δεν του έπαιρνες κουβέντα.

006180
Ο Γιώργος Γαβριηλίδης νέος.

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης γεννήθηκε  στις 3 Απριλίου το 1908 χωρίς ο ίδιος να το επιβεβαιώνει όταν τον ρωτούσαν ξανά και ξανά. Είχε έρθει πρόσφυγας από τη Σμύρνη και τότε επειδή δεν είχαν τίποτα μαζί τους από χαρτιά, λέγεται πως ίσως είχε κρύψει χρόνια όταν έδινε τα στοιχεία του.

Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου. Το 1925 πήρε το βάπτισμα του πυρός, κοντά στον πατέρα του, στο θέατρο Κυβέλης της πλατείας Συντάγματος. Έπαιζε τον ρόλο του Τέλη στον ”Ψυχοπατέρα” του Γρηγόρη Ξενόπουλου. ‘Ενα χρόνο μετά έκανε την πρώτη του τουρνέ με την Εταιρεία Ελλήνων Καλλιτεχνών. Πατέρας του ήταν ο οθοποιός Περικλής Γαβριηλίδης.

006181
Ο Γιώργος Γαβριηλίδης με την Άννα Καλουτά σε ντουέτο.

Το 1963 ρισκάρει την εικόνα του αριστοκράτη και παίζει στο θέατρο τον ρακοσυλλέκτη στο έργο ”Τα κόκκινα φανάρια”. Μένουν όλοι έκπληκτοι με την ερμηνεία του. Ήταν μία αποκάλυψη όπως είχε πει ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Τριβυζάς.
Το 1947 έγινε συνθιασάρχης με τη Μαρίκα Κρεβατά και τη Μαρίκα Νέζερ και από το 1955 έως το 1957 με τη Μαρίκα Κρεβατά, τις αδελφές Καλουτά και τη Ρένα Ντορ.

Υπήρξε σύζυγος της επίσης ηθοποιού Μαρίκας Κρεβατά. Μαζί συμμετείχαν σε πολλές θεατρικές παραστάσεις αλλά και στο σινεμά όπου έπαιζαν κυρίως το ρόλο του ζευγαριού.

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1982, σε ηλικία 74 χρονών. Έφυγε από τη ζωή από πνευμονικό οίδημα και κηδεύθηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας.

Πηγή πληροφοριών: Σαν παλιό σινεμά (2003)

Διαβάστε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«Ανέλαβα την πιο αθώα κατηγορούμενη στην Ελλάδα», δηλώνει ο Αλέξης Κούγιας για την Ρούλα Πισπιρίγκου
Επόμενο άρθροΑναμνήσεις: Επίσκεψη στο σπίτι του Γιάννη Γκιωνάκη
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!