Αρχική ΤΕΧΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Η Σταχτοπούτα της Salsa και ο Πρίγκιπάς της!

Η Σταχτοπούτα της Salsa και ο Πρίγκιπάς της!

Η Ηλέκτρα Βενετσάνου και ο Θοδωρής Σοϊλεμεζίδης, δύο χορευτές παγκοσμίου κλάσης ήρθαν για να μας συστηθούν!

Γεγονός είναι ότι κατά την διάρκεια του “World Latin Dance Cup” και συγκεκριμένα στην κατηγορία Salsa Cabaret, που πραγματοποιήθηκε στο Miami 14-20 Δεκεμβρίου 2015, όχι μόνο κατέκτησαν την 4η θέση άλλα και ένα ιδιαίτερο υποκοριστικό.. Η Σταχτοπούτα της Salsa και ο Πρίγκιπάς της!

Ενώ είχαν προκριθεί στον τελικό, στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα της χορογραφίας, έσπασε το παπούτσι της Ηλέκτρας και η ίδια αναγκάστηκε να χορέψει χωρίς αυτό. Με την διαφορά 8 εκ. μεταξύ των ποδιών, κατάφερε να κάνει άλματα και στροφές, έχοντας αφήσει τον κόσμο να κοιτάει με κομμένη την ανάσα. Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης έγραψε στο διαδίκτυο: “Oh my god! History is already been made by Greece, Elektra and Thodoris dancing with one shoe salsa cabaret and no mistakes… people went crazy! Greece I love you!” Πέρα όμως από την αθλητική τους δραστηριότητα, ασχολήθηκαν και με την εξέλιξη των γνώσεών τους ιδρύοντας μια σχολή χορού στην Αργυρούπολη την «La Timba Dance School» στην οποία διδάσκουν οι ίδιοι το κομμάτι της Salsa. Μας υποδέχθηκαν, λοιπόν, στο ζεστό κλίμα της σχολής τους και μας ξενάγησαν στο δικό τους παραμύθι. Ένα όμορφο παραμύθι, γεμάτο αγάπη και θετική ενέργεια. Είναι σπάνιο να γνωρίζεις ανθρώπους με τόσο θετική αύρα και αισιοδοξία. Όταν τους ρωτήσαμε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους, η απάντησή τους ήταν χορέψτε μαζί μας και θα καταλάβετε! Ο χορός είναι ένα ταξίδι και η μουσική το κύμα που σε παρασέρνει.. Εμείς πάντως τους λατρέψαμε!

Τι είδος Salsa χορεύετε και τι διαφορά έχει από την κλασσική Salsa που συναντάμε συνήθως στα πάρτυ..

Χορεύουμε Salsa. Διαγωνιστικά ασχοληθήκαμε με την Salsa Cabaret, που είναι συνδυασμός Salsa με ακροβατικές φιγούρες αλλά σε γενικό πλαίσιο τα είδη Salsa που χορεύουμε και διδάσκουμε είναι η Salsa L.A. και η Salsa New York.

Πόσα χρόνια είστε χορευτικό ζευγάρι και πως προέκυψε η συνεργασία σας;

Εδώ και 4 χρόνια χορεύουμε μαζί. Η γνωριμία μας έγινε σε ένα από τα πάρτυ που έτυχε να δουλέψουμε μαζί. Αμέσως έκανα την πρόταση στον Θοδωρή, να ενώσουμε τις πορείες μας και να παρουσιάσουμε από κοινού στο κόσμο τον χορό που και οι δυο αγαπάμε πολύ και δέχθηκε.

Είμαστε ταυτόχρονα και δάσκαλοι και χορευτές και μας δίνει την ίδια ικανοποίηση το να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά να προοδεύουν. Ταυτόχρονα όμως αντλούμε μεγάλη ευχαρίστηση από το να συνεχίζουμε και εμείς ως χορευτές να παρουσιάζουμε τις χορογραφίες μας.

Η χορευτική σας πορεία ξεκινάει από την ένωσή σας σαν χορευτικό ζευγάρι ή είχατε ασχοληθεί και ατομικά;

Ηλέκτρα: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τον χορό. Όταν ήμουν μικρή έκανα πρωταθλητισμό στην ρυθμική και μπαλέτο ενώ από το 2000 ασχολούμαι με τους λάτιν χορούς. Με την Salsa ξεκίνησα πριν από 10 χρόνια κάνοντας αρκετές συνεργασίες με Έλληνες αλλά και με ξένους γνωστούς στο χώρο χορευτές. Τέλος, στους ελληνικούς προκριματικούς του Salsa Spring Festival στην κατηγορία Solo Ladies, κατέκτησα την πρώτη θέση.

Θοδωρής : Ξεκίνησα να χορεύω από 17 χρονών. Ασχολήθηκα 1 χρόνο με τα λάτιν κυρίως, μετά με “κάλεσε η πατρίδα” οπότε και αναγκάστηκα να διακόψω τον χορό μέχρι να ολοκληρώσω την θητεία μου. Όταν γύρισα, επειδή ήθελα να τελειώσω μια σχολή τεχνικού περιεχομένου, τα συνδύασα, παρακολουθώντας το πρωί την σχολή και τα απογεύματα μαθήματα χορού. Και φυσικά σε όλο αυτό είχα την στήριξη των γονιών μου, οι οποίοι πολλές φορές με έσπρωχναν κάποιες φόρες που αισθανόμουν πολύ κουρασμένος για να πάω στα μαθήματα χορού.

Tο 2015 πήγατε στο “World Latin Dance Cup” εκπροσωπώντας την Ελλαδα και πάρα τις δυσκολίες που βρεθήκατε αντιμέτωποι, κατακτήσατε μια πολύ καλή θέση αφήνοντας τους πάντες άφωνους. Σκέφτεστε να κατεβείτε ξανά σε κάποιο διαγωνισμό;

Ο διαγωνισμός στον οποίο αναφέρεστε είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Salsa που έλαβε μέρος στο Miami το 2015 και αγωνιστήκαμε στην πιο σκληρή κατηγορία ομολογουμένως, αυτή της ακροβατικής Salsa, καταφέρνοντας να κατακτήσουμε την 4η θέση με ένα παπούτσι, καθώς το άλλο έσπασε, ενώ χάσαμε την 3η θέση για 1,7%. Όμως δεν ήταν η μόνη φορά που λάβαμε μέρος καθώς και την επόμενη χρονιά το 2016 αγωνιστήκαμε κατοχυρώνοντας έτσι την θέση μας στην οκτάδα των καλύτερων χορευτικών ζευγαριών του κόσμου για 2η συνεχόμενη χρονιά. Φέτος δεν σκοπεύουμε να διαγωνιστούμε, γιατί έχουμε ανοίξει την σχολή μας και θα θέλαμε να επικεντρωθούμε σε αυτή και στους μαθητές μας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να παρουσιάζουμε τα Show μας σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος.

Πιστεύουμε πως ο χορός δεν είναι και από τα πιο ακριβά χόμπι. Υπάρχουν τρόποι που το κόστος μπορεί να προσαρμοστεί στην οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Πόσο καιρό λειτουργεί η σχολή σας; Σας δίνει περισσότερη ικανοποίηση η ενασχόληση με την διδασκαλία από το αθλητικό κομμάτι;

Η σχολή μας λειτουργεί λίγο παραπάνω από έναν χρόνο. Δεν έχουμε ξεχάσει το χορευτικό κομμάτι. Είμαστε ταυτόχρονα και δάσκαλοι και χορευτές και μας δίνει την ίδια ικανοποίηση το να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά να προοδεύουν. Ταυτόχρονα όμως αντλούμε μεγάλη ευχαρίστηση από το να συνεχίζουμε και εμείς ως χορευτές να παρουσιάζουμε τις χορογραφίες μας. Δεν έχουμε κλείσει κανένα παράθυρο στον διαγωνιστικό τομέα αλλά θα ήθελα να αναφέρω ότι η Salsa δεν είναι μόνο διαγωνιστική, είναι πάνω από όλα ένας κοινωνικός χορός και πέρα από το διαγωνιστικό και αθλητικό κομμάτι είναι η παρουσίαση των show μας κάτι το οποίο συνεχίζουμε και κάνουμε με πολύ πολύ πολύ αγάπη όπως και την διδασκαλία.

Όταν ξεκινήσατε την συνεργασία σας είχατε καθαρά αγωνιστικές βλέψεις ή η απόφαση για την συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό Salsa το 2015 ήρθε τυχαία;

Δεν είχαμε σκοπό τον παγκόσμιο, γιατί στόχος μας δεν ήταν το αγωνιστικό κομμάτι. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μαζί την χορευτική μας καριέρα, να φτιάξουμε κάτι όμορφο καλλιτεχνικά και να αναγνωριστούμε ως χορευτικό ζευγάρι. Μέσω του διαγωνισμού του Spring Salsa Festival, μας δόθηκε η ευκαιρία να πάμε στον παγκόσμιο. Το αποφασίσαμε και δουλέψαμε αρκετά για αυτό μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οπότε θα έλεγα ότι ήρθε και μας βρήκε, δεν το κυνηγήσαμε εμείς.

Δυστυχώς ζούμε σε αρκετά δύσκολους καιρούς και το badget έχει μειωθεί αρκετά. Θα θεωρούσατε την ενασχόληση με τον χορό ένα ακριβό χόμπι;

Πιστεύουμε πως ο χορός δεν είναι και από τα πιο ακριβά χόμπι. Υπάρχουν τρόποι που το κόστος μπορεί να προσαρμοστεί στην οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Σαν επαγγελματίες χορευτές, έχοντας φτάσει σε ένα ιδεατό για πολλούς επίπεδο, τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο;

Να μην τα παρατήσει πότε. Δεν είναι εύκολο. Το αθλητικό κομμάτι του χορού απαιτεί πιο δύσκολη και πιο εντατική δουλειά. Είναι πολύ διαφορετική η διδασκαλία και πολύ διαφορετικό το performance και το διαγωνιστικό κομμάτι ενός χορευτή. Όταν λοιπόν αναφέρεσαι στο διαγωνιστικό κομμάτι είναι σαν να περιγράφεις κάποιον πρωταθλητισμό. Για να τα καταφέρεις λοιπόν πρέπει να το αγαπάς. Αλλιώς καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου! Επίσης να κάνει πολλά μαθήματα! Ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε κι εμείς συνεχίζουμε να διδασκόμαστε.

Δημοσιογραφική Κάλυψη : Vasia Bresta

Φωτογραφική Κάλυψη : Francesca Kal

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία την σχολή ‘’La Timba Dance School’’ στην Αργυρούπολη /Κύπρου 115 & Αργυρουπόλεως 2


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροMηνάς Τσίγκος, o τραγουδιστής των 1550 μιλάει στο koitamagazine μια ανάσα πριν το 2018
Επόμενο άρθρο2017 ευχές αγάπης κι ευγνωμοσύνης στο λαμπερό φιλανθρωπικό και χριστουγεννιάτικο πάρτι του Koita