Αρχική RETROLOVERS Δημήτρης Μαλαβέτας: Τι είπε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη λίγο πριν δώσει τέλος στη...

Δημήτρης Μαλαβέτας: Τι είπε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του

Δημήτρης Μαλαβέτας

Δημήτρης Μαλαβέτας: Τι είπε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Μαλαβέτας

Βιογραφικό: Ο Δημήτρης Μαλαβέτας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 13 Ιανουαρίου το 1939. Ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος Θωμάς Μαλαβέτας, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους κομμουνιστές στη διάρκεια του Εμφυλίου τον Δεκέμβριο του 1944, και μητέρα του η Μαρία Τζαμαρέλου, η οποία διετέλεσε γραμματεύς του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Μαλαβέτας φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και κατόπιν στη σχολή του Βασιλικού Βρετανικού Θεάτρου. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο αρκετά χρόνια, γυρίζοντας παράλληλα όλο τον κόσμο. Αφού αποχώρησε από το Εθνικό Θέατρο, εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, σε διαφόρους θιάσους.

Στo πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τον Σαίξπηρ, που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Μαλαβέτας εκπροσώπησε την Ελλάδα. Σκηνοθέτησε ανάμεσα σε άλλα, τα έργα «Υπέρλαμπρο Αστέρι», «Νεκρικοί Διάλογοι του Λουκιανού», «Ορφέας και Ευρυδίκη».

Τη χειμερινή σεζόν σεζόν 1981- 1982, όπως και το καλοκαίρι του 1982 πρωταγωνίστησε στην περίφημη rock opera ”EVITA” μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Βλάση Μπονάτσο.

A (6)

Ήταν πρωταγωνιστής στη «Μικρή Καλύβα», με το θίασο της Άννας Φόνσου και στη «Γλυκιά Ίρμα» με την Έλλη Λαμπέτη. Αργότερα σκηνοθέτησε τη «Γλυκιά Ίρμα» με πρωταγωνιστές, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Κώστα Καρρά και τη Μαριάννα Τόλη.

Έπαιξε στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, στις παραστάσεις «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» και «Αντιγόνη», καθώς και στις «Βάκχες» στην Επίδαυρο. Τακτικά απήγγειλε ποιήματα στον «Τιπούκειτο». Ηχογράφησε ποιήματα του Κωστή Παλαμά και του Κωνσταντίνου Καβάφη. Είχε τιμηθεί με το βραβείο της Λαίδης Φλόρα Ρόμπσον.

Το τελευταίο έργο στο οποίο συμμετείχε ως ηθοποιός ήταν το «Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στο Θέατρο Αλίκη.

Η τελευταία του μοναχική βραδιά με τσιγάρα και ουίσκι

Ο Δημήτρης Μαλαβέτας ήταν ένας ευαίσθητος και ανασφαλής άνθρωπος και πίστευε, πώς οι ικανότητες του στο θέατρο δεν ήταν αντάξιες της προβολής και των ευκαιριών που του είχαν δοθεί. Ζούσε μόνος με συντροφιά το ουίσκι και τα τσιγάρα του. Το τελευταίο καλοκαίρι πριν δώσει τέλος στη ζωή του είχε κάνει εγχείριση στο παχύ έντερο. Ύπηρχε φόβος για καρκίνο. Ο  γιατρός τον είχε συμβουλέψει να μη δουλέψει το χειμώνα και να ξεκουραστεί. Δεν τον άκουσε ακριβώς γιατί δεν μπορούσε να μένει μόνος κάθε βράδυ σπίτι του. Δέκα μέρες πριν πεθάνει είχε τηλεφωνήσει στη Νεφέλη Ορφανού που έπαιζαν μαζί τότε στο Θέατρο Αλίκη και της είπε: ”Νεφέλη πεθαίνω”. Η Ορφανού έτρεξε σπίτι του. Είχε πάρει χάπια και είχε πιει. Τον περιποιήθηκε και πίστεψε κι αυτή, όπως και όλοι οι άλλοι, πώς είχε επιστρέψει οριστικά στη διάθεση για ζωή. Ωστόσο στις τελευταίες παραστάσεις έδειχνε να αποχαιρετά συγκινημένος το κοινό.

1988-4-2 ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑ
Στην κηδεία του Δημήτρη Μαλαβέτα. Διακρίνονται η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Έλενα Κούρκουλα, ο Γιώργος Λεμπέσης και πίσω ο Κώστας Σπυρόπουλος.

Είχε μάλλον προεξοφλήσει τον θάνατο του αφού δέκα μέρες πριν είχε επιστρέψει στον θεατρικό επιχειρηματία Γιώργο Λεμπέση την προκαταβολή που είχε πάρει για τις παραστάσεις που θα έδινε στην Θεσσαλονική και στο θέατρο Αθηναίον. Είχε επίσης εκφράσει την επιθυμία του στην Αιμιλία Υψηλάντη να δώσει την πλούσια βιβλιοθήκη του στο ΣΕΗ. Επίσης μια μέρα πριν πεθάνει είχε στείλει στην γυναίκα που άκομη αγαπούσε ένα φάκελο που μέσα είχε δικά της και δικά του κοσμήματα.

1988-4-5 ΚΗΔΕΙΑ ΜΑΛΑΒΕΤΑ (3)

Τα τελευταία λόγια του στην Αλίκη

Στην τελευταία παράσταση έκανε μία χειρονομία που δεν συνήθιζε. Αγκάλιασε την Αλίκη Βουγουκλάκη και της είπε: ”Θέλω να σε φιλήσω γιατί είναι ευτυχία να εργάζεται κάποιος μαζί σου”. Και αμέσως μετά έσπευσε να την αποχαιρετήσει σαν να ήξερε ότι ήταν η τελευταία φορά που την έβλεπε. Στην έξοδο του θεάτρου συνάντησε τον Κώστα Σπυρόπουλο και του έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του: ”Σε παρακαλώ, πάρε τα κλειδιά του σπιτιού μου. Μπορεί να χρειαστώ να μου στείλεις κάτι”…Από εκείνη τη στιγμή δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής. Άφησε πίσω του τα χειροκροτήματα, τα λαμπερά φωτά, τα αστραφτερά χαμόγελα και ξεκίνησε για το σπίτι του. Ένα δυαράκι, σ’ ένα ανήλιαγο ανηφορικό δρομάκι του Παγκρατίου. Κλείστηκε μέσα. Μοναχός του. Έτσι όπως ζούσε για αρκετά χρόνια.

Την 1η Απριλίου του 1988, ημέρα Παρασκευή ο Μαλαβέτας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Παγκράτι και μετά από ιατροδικαστική εξέταση αποδείχτηκε ότι αυτοκτόνησε. Κηδεύτηκε με παρουσία πολύ κόσμου στο νεκροταφείο του Βύρωνα. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών.

”Χάσαμε ένα σπουδαίο άνθρωπο” έλεγε επί σκηνής η Αλίκη Βουγιουκλάκη. ”Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Δημήτρης έφυγε από κοντά μας”. Μονολογούσε βουτηγμένη στο κλάμα η Αλίκη.

Κηδεία Μάρθας Καραγιάννη: Το τελευταίο «αντίο» στην αγαπημένη ηθοποιό

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε ακόμη:

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚηδεία Μάρθας Καραγιάννη: Το τελευταίο «αντίο» στην αγαπημένη ηθοποιό
Επόμενο άρθροΣασμός: «Έλιωσε» το Twitter με την ερωτική εξομολόγηση του Αστέρη στην Αργυρώ
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!