Φοκάτσια με σαρδέλες, ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια. Σκαρμούτσος είναι αυτός και κάθε φορά μεγαλουργεί…
Υλικά για 1 καρβέλι φοκάτσια:
- 2 φλ ζεστό νερό
- 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 4 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 12 φρέσκα φιλέτα σαρδέλας
- 18 ντοματίνια
- 1/2 μέτριο, γλυκό κρεμμύδι, τεμαχισμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο με μυρωδικά
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- μαϊντανός, κομμένος, για γαρνιτούρα
Για τη Φοκάτσια:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 2 φλ ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε 4 1/4 φλ αλεύρι και το αλάτι στη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
- Ζυμώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, προσθέτοντας αλεύρι, αν είναι κολλώδης.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη μπάλα της ζύμης, γυρνώντας τη ώστε να πάει το λάδι παντού.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου για 1 1/2 ώρα.
- Τη βγάζουμε από το μπολ, τη ζυμώνουμε λίγο, την κάνουμε πάλι μπάλα και την ξαναβάζουμε στο ίδιο μπολ.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει, για περίπου 45 λεπτά.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο ταψί.
- Την απλώνουμε με τα δάχτυλα και αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω της και την αφήνουμε ακάλυπτη για 25 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240C.
- Πιέζουμε τα δάχτυλά μας πάνω στη ζύμη, ώστε να κάνουμε βαθουλώματα.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή, για 20 λεπτά.
- Σε ένα ταψί βάζουμε τα ντοματίνια και το κρεμμύδι .
- Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακινούμε το ταψί ελαφρά να ενωθούν τα υλικά.
- Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC για 10-15 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να μαλακώσουν και να “αρπάξουν”.
- Αφαιρούμε τα ντοματίνια με τα κρεμμύδια από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
- Αλείφουμε τα φιλέτα σαρδέλας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
- Ψήνουμε στο γκριλ για 4-5 λεπτά και από τις δυο πλευρές και αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε τη φοκάτσια σε ισομεγέθη κομμάτια και τη ψήνουμε στο γκριλ.
- Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι ψωμιού φιλέτα σαρδέλας, κρεμμύδια και ντοματίνια.
- Γαρνίρουμε με μαϊντανό, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εσύ έχεις φτιάξει Carrot Cake χωρίς ψήσιμο;
Σούπα από σοκολάτα! Το μυστικό για να την κάνεις σε 10 λεπτά…
Μερέντα χωρίς λάδι! Γλυκό με ελάχιστες θερμίδες…
Φανουρόπιτα η ιστορία του Αγίου και πως την φτιάχνουμε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ
Φτιάξτε Πατάτες Τηγανητές από…Πράσινα Φασόλια
Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με 3 υλικά έτοιμο σε μόλις 5 λεπτά!
Πηλιορείτικο σφουγγάτο: Δείτε πως θα φτιάξατε την πιο γευστική ομελέτα !