Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Liminal – μια ασπρόμαυρη έκθεση στον Τεχνοχώρο «Κοχλία»

Liminal – μια ασπρόμαυρη έκθεση στον Τεχνοχώρο «Κοχλία»

Άσπρο και μαύρο, τα δυο χρώματα που πάλλονται πάνω στο χαρτί με το ανεξίτηλο μελανί, το οποίο όπου χαράζει, στεγνώνει και δημιουργεί, αν όχι μια αφαίρεση του νου και μια ώθηση των σχημάτων, ίσως προσεγγίζει μια παραβολή σχεδίου, που πλάθει και σχηματίζει μια διαύγεια νοητική, και αισθητική καλλιγραφία.

Το Liminal είναι μια εικαστική έκθεση δοκιμασμένη από τη δεξιοτεχνία του Γιάννη Ρόμπολα, του δημιουργού αυτού του καλλιτεχνικού-εικαστικού έργου, που ενοποιεί την γεωμετρία με την σύνθεση και αλλάζει με κάποιον τρόπο την χωρητική αντιληπτική του θεατή.

Το Liminal, μια έκθεση γεωμετρικών σχημάτων, καθοδηγούμενο από τον καλλιτέχνη, ανακάλυψε την στέγη του σε έναν χώρο που συνδράμει για την τέχνη, πρεσβεύει έναν μικρό χώρο πολιτισμού και ανθρώπων, που  τα θαυμαστά τους έργα βρήκαν την  «εκλεκτή» τους θέση σε κάποιο από τα ράφια μιας πελώριας βιβλιοθήκης, με μια ποιοτική συλλογή βιβλίων, σε έναν Τεχνοχώρο που φιλοξένει την μουσική, τα εικαστικά, την ζωγραφική, το θέατρο και την λογοτεχνία, ο Κοχλίας, ένας κύκλος δίχως αρχή, δίχως τέλος, εκεί οπού αυτό που έχει σημασία και αυτό που δημιουργείται σε αυτό το ιδιαίτερο καφέ του Μεσολογγίου, είναι μια συλλογική μετοχή στις τέχνες και μια έλλογη συνομιλία καλλιτεχνών και φιλότεχνων.

Σε μια οπτική προέκταση της κόρης , το σχέδιο εισβάλει στον χώρο, χαράζει γραμμές, από εκείνες που ακλουθούν ευθεία τομή και άλλες που παρεκκλίνουν, τετραγωνίζοντας την πορεία τους πάνω στο απέραντο άσπρο, σχεδιάζοντας γωνίες, μοτίβα που αποκολλούνται από ένα ολοκληρωμένο σώμα, γραμμές ατίθασες που κάτι συμβολίζουν, και την γεωμετρία, η οποία είτε θα συμβιβαστεί στο γεωμετρικό της σχήμα, σε μια οφθαλμοφανή σύνθεση, είτε «αντισυμβατικά» θα δοκιμάζει κάτι αποκρουστικό, που όμως είναι τόσο διεισδυτικό το μάτι των θεατών.

Η Ιδέα του έργου…

Χρησιμοποιώ προσχέδια με απλή γεωμετρία, είναι μελάνια σε χαρτί, ασπρόμαυρα σχέδια, χρησιμοποιώ ουσιαστικά γεωμετρικά σχήματα, τα βασικά, γραμμές, κύκλους, τετράγωνα, τρίγωνα, και αυτό το πείραμα, που προσπάθησα να κάνω στον Κοχλία, είναι για να βγει αυτή η σύνθεση και η αίσθηση που υπάρχει στα σχέδια στον χώρο”.

Το άσπρο και το μαύρο χρώμα στα έργα…

“Είναι η μεγαλύτερη αντίθεση που θα μπορούσε να υπάρξει…

Ήθελα όπως χρησιμοποιώ τους κύκλους, τις γραμμές, που είναι βασικά στοιχειά για την δημιουργία, έτσι και το λευκό και το μαύρο αποτελούν ουσιαστικά τα πρωταρχικά εργαλεία”

Μια παρεκτροπή της γεωμετρίας από το συμβατικό σχήμα…

“Χρησιμοποιώ γεωμετρικά σχήματα, όμως στην ουσία προσπαθώ να το μεταλλάξω όλο αυτό σε μια απλή σύνθεση πάνω στο χαρτί, γιατί αν παρατηρήσεις, λίγα είναι συμμετρικά και ακριβώς όπως θα έπρεπε, ουσιαστικά προσπαθώ να βρω μια δεύτερη σύνθεση, που θα κάθεται πολύ καλά στον θεατή, που θα τον κάνει να αισθάνεται προσιτά με το σχέδιο. Παρ’όλο που μπορεί να φαίνεται κάτι λάθος…”

Η πηγή της έμπνευσης του…

“Ουσιαστικά, η ιδέα υπήρξε επειδή εγώ, για να δημιουργήσω οποιοδήποτε έργο, κάνω προσχέδιο, οπότε άρχισα να δημιουργώ μικρές συνθέσεις, για να μπορώ να λύσω προβλήματα σε αλλά έργα, και έτσι πρόεκυψε αυτό το έργο…”

Λίγα λόγια για τον Γιάννη…

Ο Γιάννης Ρόμπολας γεννήθηκε το 1994 στο Μεσολόγγι. Το 2013 εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, οπού φοίτα μέχρι και σήμερα στο 3ο εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητές τους Χάρη Κοντοσφυρη και Θωμά Ζωγράφο. Η δουλεία του έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.

Συμμετοχές σε εκθέσεις/projects:

Echoes from the cave Crypt Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο 2017-12-31

20 χρόνια Πινακοθήκη Μοσχονδρεου. Τα συρτάρια ενός μουσείου ελληνικής τέχνης

Διάκριση, Design the poster from The Championships, Wimbledon 2016

ABION, Betan7, ΑΘΗΝΑ 2016

Rembrandname project, Τεχνοχωρος, Αθήνα 2016

De-touch, Remavement, S.A.F Σαντορίνη 2015

The Proust Effect, metamatic:taf, Αθήνα 2015

Q-ART, artis causa, Θεσσαλονίκη 2015

Αξόδευτο Μαύρο, Άσπρο χρώμα, Δη.Πε.Θε, Κοζάνης 2015

Θερμοτυλεια, Λαμία 2015

Influence festival, Καρδίτσα 2015

Φωτογραφίεςτης έκθεσης Liminal στον “Κοχλία”

Φωτογραφικό υλικό: Άντζελα Υζεϊράι

instagram: giannis robolas

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Πέτρου Πολυχρονίδη για το ΖΜΑΚ – Την ελληνική επαγγελματική πάλη (+ Φώτο από το MERRY CHRIZMAK)
Επόμενο άρθρο‘Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;’