Αρχική ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ -4 Ιανουαρίου-

Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ -4 Ιανουαρίου-

Louis_Braille

Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU), για να τιμηθούν τα γενέθλια του Λουί Μπράιγ (1809-1852) και να αναγνωρισθούν οι προσπάθειές του για την καλυτέρευση της ζωής των τυφλών ανθρώπων.

Τυφλός και ο ίδιος, επινόησε ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, που φέρει το όνομά του.

Louis Braille: Η ιστορία

  • Ο Λουδοβίκος Μπράιγ, ο εφευρέτης της γραφής Braille, γεννήθηκε στη Γαλλία στις 4 Ιανουαρίου, 1809.
  • Όταν ήταν παιδί τυφλώθηκε και στα δυο μάτια σε ένα ατύχημα, ωστόσο ο Braille κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του ενώ ήταν ακόμα παιδί.
  • Παρόλο που δεν ήταν σε θέση να δει καθόλου, διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εμπνεύστηκε από τη στρατιωτική κρυπτογράφηση του Charles Barbier του γαλλικού στρατού, ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής  που θα μπορούσε να επιτρέψει στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
  • Ο Μπράιγ παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρόνων.

Κώδικας Μπράιγ

  • Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς”.
  • Το σύστημα μπράιγ λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές.
  • Η απλότητα της ιδέας επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα σε μορφή τέτοια ώστε χιλιάδες τυφλοί άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες. Χάρη σε αυτό, τυφλοί μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται μαζί με τους συνομηλίκους τους, καθώς και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους εξίσου εύκολα με οποιοδήποτε άτομο μπορεί να δει.

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜοσχοβολά… σουτζουκάκια με σάλτσα γιαουρτλού στον φούρνο
Επόμενο άρθροΤέσσερις μέρες στα βουνά των Αγράφων μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Theo Lian.