Αρχική ΓΕΥΣΗ FoodPorn: 4 νόστιμες συνταγές για βελουτέ σούπες

FoodPorn: 4 νόστιμες συνταγές για βελουτέ σούπες

3-nostimes-suntages-gia-beloute-soupes.w_l

FoodPorn: 4 νόστιμες συνταγές για βελουτέ σούπες. Βελουτέ είναι ο γαλλικός όρος για μια σούπα ή σάλτσα που παραδοσιακά έπηζε με κρόκους των αυγών, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

Είναι μία από τις «σάλτσες» της γαλλικής κουζίνας που βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε «mother sauses» και δημιουργήθηκε από τον Auguste Escoffier  (διάσημος Γάλλος σεφ) τον 19ο αιώνα.

Ο όρος βελουτέ προήλθε από το γαλλικό επίθετο velour και σημαίνει βελούδο.

Σούπα βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας

Υλικά (για 4 άτομα)
 500 γρ. καθαρισμένη γλυκιά κολοκύθα
1 καρότο
1 πράσο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
200 ml κρέμα γάλακτος
200 ml ζωμό κότας
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές κρουτό
​Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζετε καλά, την κάνετε πουρέ και την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το καρότο σε φέτες, το λευκό τμήμα από το πράσο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, συμπληρώνετε με το ζωμό κότας και τα αφήνετε να βράσουν. Κατόπιν, τα χτυπάτε και αυτά στο μίξερ, τα αναμειγνύετε με τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύετε και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και βράζετε το μείγμα για 5΄. Σερβίρετε με λίγα κρουτόν.

Σούπα βελουτέ μανιταριών

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα
3 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. βούτυρο γιά το σωτάρισμα
500 ml γάλα
500 ml ζωμό κότας
100 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Χωρίζουμε 100 γρ. μανιτάρια, τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια και τα σωτάρουμε σε λίγο βούτυρο, σε δυνατή φωτιά γιά 2′. Τα βγάζουμε μόλις πάρουν χρώμα και τα φυλάμε γιά το γαρνίρισμα των πιάτων. Κόβουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε πιό χοντρά φετάκια. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μιάμιση κουταλιά βούτυρο μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Σκεπάζουμε γιά λίγα λεπτά το σκεύος γιά να βγάλουν τα υγρά τους. Σε μέτρια κατσαρόλα λυώνουμε 50 γρ. βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και τον ζωμό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν 10′-12′, ανακατεύοντας τακτικά. Η σούπα θ’ αρχίσει να πήζει. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα και δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι. Περνάμε τη σούπα στο μπλέντερ να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, γαρνίροντας με μερικά σωταρισμένα μανιτάρια στη μέση και ψιλοκομμένο μαϊντανό.Εκτέλεση

Σημείωση: μπορούμε να βάλουμε μόνο ζωμό ή μόνο γάλα (από 1 λ.). Τα μανιτάρια γιά τη σούπα πρέπει να είναι ολόφρεσκα, λευκά και κρουστά, γιά να έχουν καλή γεύση.

Ντοµατόσουπα βελουτέ µε γιαούρτι

Υλικά (για 4 άτομα)
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κομμάτι πράσο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
5-6 ασπρομανίταρα σε φετάκια
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γραμ. ζωμός κότας ή ζεστό νερό (εάν δεν έχουμε ζωμό στο ψυγείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο κύβο)
1 κ.γλ. ζάχαρ
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι

Εκτέλεση

Στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τα μανιτάρια για 7΄-8΄, να γίνουν διάφανα (όχι να πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις ντομάτες χοντροκομμένες, καθώς επίσης και το ζωμό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 35΄. Πολτοποιούμε τη σούπα στο ειδικό μηχάνημα ή στο μίξερ και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μέσα σε βαθιά πιάτα. Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με γιαούρτι.

Σούπα βελουτέ μπρόκολου με κρέμα

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κ. μπρόκολο (καθαρισμένο από τις άκρες των κοτσανιών)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος
1 μεγάλο πράσο
3/4 λίτρου ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
150 ml κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αβγών
30 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. αλεύρι
ξύσματα (φλούδες) από γραβιέρα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο 

Εκτέλεση

Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα πλένουμε καλά. Κρατάμε τα τρυφερά κοτσάνια χωριστά και τα κόβουμε σε  λεπτά φετάκια. Τα ζεματίζουμε όλα σε νερό που βράζει για 2′ και τα ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε πράσο και κρεμμυδάκια, αφού τα εχουμε κόψει σε ροδέλες. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς ν’ αφήσουμε να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τα γυρνάμε με σπάτουλα να ροδίσουν για 1′ και προσθέτουμε το μπρόκολο και τον ζωμό. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20′. Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή το μούλτι και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Έχουμε αφήσει την κρέμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όταν πρόκειται να σερβίρουμε τη σούπα χτυπάμε τα αβγά και την προσθέτουμε σ’ αυτά σταδιακά, χτυπώντας. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέτουμε το μείγμα σιγά σιγά στη χλιαρή σούπα, ανακατεύοντας. Τοποθετούμε μερικά μπουκετάκια μπρόκολου σε κάθε πιάτο και γαρνίρουμε με τις φλούδες του τυριού.

Καλή σας όρεξη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσύ έχεις φτιάξει Carrot Cake χωρίς ψήσιμο;

Σούπα από σοκολάτα! Το μυστικό για να την κάνεις σε 10 λεπτά…

Μερέντα χωρίς λάδι! Γλυκό με ελάχιστες θερμίδες…

Φανουρόπιτα η ιστορία του Αγίου και πως την φτιάχνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξτε Πατάτες Τηγανητές από…Πράσινα Φασόλια

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με 3 υλικά έτοιμο σε μόλις 5 λεπτά!

Πηλιορείτικο σφουγγάτο: Δείτε πως θα φτιάξατε την πιο γευστική ομελέτα !

πηγή


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροRicky Martin: Παντρεύτηκε τον σύντροφό του Jwan Yosef!
Επόμενο άρθροΘύμα τροχαίου έπεσε η Ελένη Φιλίνη – Τι συνέβη στην ηθοποιό