Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: Η ψυχή και το σώμα

Είδαμε: Η ψυχή και το σώμα

swma

Ο Έντρε και η Μαρία, δύο εσωστρεφείς άνθρωποι, δουλεύουν μαζί σε  εργοστάσιο παραγωγής βόειου κρέατος όταν ανακαλύπτουν τυχαία ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ.

Κάτι που συμβαίνει στο σκότος του ονείρου τους, εκείνοι το αναλύουν με το φως της ημέρας. Γενικότερα η  «Ψυχή και το Σώμα» ακροβατεί ανάμεσα σε δύο εντελώς αντίθετα άκρα. Το άκρο του άνδρα και της γυναίκας, των ελεύθερων ελαφιών και των φυλακισμένων αγελάδων του σφαγίου, το άκρο της στεγνής και αποστειρωμένης πραγματικότητας και του ονείρου, το άκρο της ψυχικής και σωματικής αναπηρίας.

Μια ταινία που διακατέχεται από αληθινό ρεαλισμό και ειλικρινή συγκίνηση, διαλέγει να ακολουθήσει την δικιά της αργή πλοκή. Το πλούσιο όμως υπόβαθρο της ταινίας, που εναλλάσσεται από τα όρια της κωμωδίας στο βαρύ δράμα, κρατά τον θεατή στην θέση του ως το τέλος. Να σημειωθεί πως η «Ψυχή και το Σώμα» είναι από αυτές τις ταινίες που χρειάζεται κανείς να σκεφτεί βαθύτερα, και όχι να αφεθεί διότι δεν θα καταφέρει να μπει εύκολα μέσα της. Είναι καθαρά στοχαστική, εάν σκεφτούμε και τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά, με 2 ελάφια να τριγυρίζουν σε ένα ψυχρό και βουβό τοπίο.

Την δικιά τους ξεχωριστή θέση έχουν και οι πρωταγωνιστές, Εντρε και Μαρία. Τα βλέμματα τους συνεχώς πλημμυρισμένα από σκέψεις που δεν μπορούν να ειπωθούν, γεμάτες από τον φόβο της απόρριψης. Οι παύσεις στην ομιλία τους, αλλά και η κοφτή και γρήγορη σε πολλές σκηνές στιχομυθία τους, κορυφώνεται κάτω από τον έρωτα και το δράμα το οποίο ζουν. Η ταινία δεν έχει την ανάγκη να εντυπωσιάσει με κάτι ξένο από την πραγματικότητα γιατί με λίγα λόγια στηρίζεται σ’ αυτήν.

Οι σκληρές εικόνες δεν λείπουν, καθώς τόσο η καθαρή απεικόνιση ενός σφαγείου, όσο και η σκηνή της Μαρία στην μπανιερά είναι εξίσου τρομακτικές και σπαρακτικές.

 

Έντονο είναι και το στοιχείο της μοίρας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο οι δύο πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν ότι βλέπουν το ίδιο όνειρο, φανερώνεται στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού τεστ. Τέλος, ο ερωτισμός των δύο προσώπων στην ταινία, παρουσιάζεται με ιδιαίτερη μαεστρία, καθώς διαφέρει από αυτόν που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στο «μεγάλο πανί».

  • 2017 | Διάρκεια: 116′.
  • Ουγγρική ταινία.
  • Σκηνοθεσία: Ίλντικο Ενιέντι.
  • Με τους: Αλεξάντρα Μπόρμπελι, Γκέζα Μόρσανι,Έρβιν Νάγκι.

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι Σκορπιός!
Επόμενο άρθροΤα 2010 Γεννήθηκαν τα πιο Όμορφα Δίδυμα στον Κόσμο. Μόλις δείτε πως είναι Σήμερα, θα Τρίβετε τα Μάτια σας!