Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Aλκυονίδες ημέρες: Ο μύθος πίσω από τις πιο ηλιόλουστες ημέρες του Ιανουαρίου.

Aλκυονίδες ημέρες: Ο μύθος πίσω από τις πιο ηλιόλουστες ημέρες του Ιανουαρίου.

Ως Αλκυονίδες ημέρες , ορίζονται οι ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη. Πού οφείλουν, όμως, την ονομασία τους;

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους («αλκυόνιαι») από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας, τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό αλκυόνη, ο οποίος σχετίζεται με την εμφάνιση του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη, διότι την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες, και τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων.

Η Αλκυόνη, λοιπόν, ήταν κόρη του Αιόλου, του φύλακα των ανέμων, και της Εναρέτης. Σύζυγός της, ήταν ο Κύηκας, ο Τραχίνιος, γιος του Εωσφόρου, του Πρώτου Άστρου. Ήταν τόσο ευτυχισμένοι ο ένας με τη συντροφιά του άλλου, ώστε η Αλκυόνη, είχε την τόλμη να αποκαλεί τον εαυτό της Ήρα κι εκείνον Δία. Τούτο φυσικά, εξόργισε το Ολύμπιο ζεύγος τόσο,  που έστειλαν έναν κεραυνό να χτυπήσει το πλοίο με το οποίο αρμένιζε ο Κύηξ, πηγαίνοντας να ζητήσει συμβουλή από κάποιο μαντείο, πνίγοντάς τον. Το φάντασμά του εμφανίστηκε στην Αλκυόνη, η οποία, χωρίς καθόλου να το θέλει, είχε μείνει πίσω στην Τραχίνα και συντετριμμένη από την λύπη της, έπεσε από έναν βράχο και σκοτώθηκε. Ο Δίας τους λυπήθηκε και τους μεταμόρφωσε αμφοτέρους, σε πουλιά.

“Η Αλκυόνη θρηνεί τον πνιγμένο Κήυκα.”, Wilson Richard 1768, λάδι σε μουσαμά, National Museum Wales

Κάθε χειμώνα, λοιπόν, η θηλυκή αλκυόνα, φτιάχνει μια πολύ συμπαγή φωλιά από τα αγκάθια της σφύραινας, τη ρίχνει στη θάλασσα, γεννάει μέσα εκεί τα αυγά της και τα κλωσάει για να βγουν τα πουλάκια. Όλα αυτά η αλκυόνα τα κάνει κατά τις Αλκυονίδες ημέρες, τις επτά που προηγούνται από το χειμερινό ηλιοστάσιο και τις επτά που έπονται. Ο Αίολος απαγορεύει στους ανέμους του να φυσούν πάνω από τα νερά εκείνες τις ημέρες, κι ο Δίας δίνει εντολή στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους.

Ο Όμηρος συνδέει την αλκυόνα με την Αλκυόνη, που είναι ονομασία της συζύγου του Μελεάγρου, της Κλεοπάτρας (Ιλιάς  Ι 562). Αλκυόνη συνεπώς, δεν μπορεί να σημαίνει ἁλ-κύων, δηλαδή «σκυλί της θάλασσας», όπως υποτίθεται συνήθως, αλλά θα πρέπει να σημαίνει ἀλκυ-όνη, δηλαδή, «η βασίλισσα που αποτρέπει το κακό».

Οι Αιολείς που ήταν φημισμένοι ναυτικοί, λάτρευαν τη θεά ως «Αλκυόνη», επειδή τους προστάτευε από τα βράχια και την κακοκαιρία. Στην αλκυόνα αποδιδόταν η μαγική δύναμη της αποτροπής των καταιγίδων και το σώμα της το ξέραιναν και το χρησιμοποιούσαν σαν φυλαχτό για τους κεραυνούς του Δία.

 

featured image: “Η Αλκυόνη αναζητά τον σύζυγό της”, Herbert James Draper – (1915).


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροMolly’s Game – Κριτική ταινίας
Επόμενο άρθροΠαράταση επιτυχίας για τις ”Μικρές Κυρίες” στο Χυτήριο