Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική γεύση της λατρεύεται παντού. Φτιάχνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ονομάζεται και παστουρμάλι ή πίτα Καππαδοκίας.
Υλικά συνταγής
Για ένα ταψί 22 εκ.
φύλλα: 6 χωριάτικα ή 2 σφολιάτας
παστουρμάς: 13-15 φέτες
κασέρι: 350 γρ., κομμένο σε λεπτές φέτες
ντομάτες: 2 ώριμες
λιαστές ντομάτες: 1/2 φλιτζάνι
ελαιόλαδο: 2/3 φλιτζάνι του τσαγιού
κύμινο: λίγο
Κόβετε τις ντομάτες σε λεπτές ροδέλες και αφαιρείτε τα σπόρια. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε 3 φύλλα χωριάτικα, τα οποία λαδώνετε ενδιάμεσα, ή 1 φύλλο σφολιάτας.
λευκό ή μαύρο σουσάμι: 1 κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση
- Απλώνετε τις φέτες του παστουρμά σε ολόκληρη την επιφάνεια του φύλλου. Συνεχίζετε με τις μισές φέτες κασέρι, τις ροδέλες ντομάτας, σκορπίζετε τις λιαστές ντομάτες και τέλος απλώνετε το υπόλοιπο κασέρι. Κλείνετε την πίτα περιμετρικά διπλώνοντας τα φύλλα στις άκρες. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα έχετε λαδώσει ενδιάμεσα ή το φύλλο της σφολιάτας. Λαδώνετε καλά το τελευταίο φύλλο και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45′.
Σερβίρετε την πίτα ζεστή και απολαμβάνετε καλή σας όρεξη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα