Αρχική ΒΙΒΛΙΟ 4 βιβλία ξένων συγγραφέων με φόντο την Ελλάδα

4 βιβλία ξένων συγγραφέων με φόντο την Ελλάδα

ec58739594a42fddb0f2ab9427dba4d2

1. Το Ελληνικό καλοκαίρι-Lacarriere Jacques

Έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα στα 1947, και το τελευταίο το φθινόπωρο του 1966. Η τελευταία εικόνα μου: ένα νησί του Αιγαίου, άδεντρο, μ’ ένα μοναδικό χωριό· τοπίο απογυμνωμένο με τη μιζέρια και την ομορφιά συναρμοσμένες σα δύο πλαγιές του ίδιου λόφου.

Μιζέρια και ομορφιά. Κάμποσες τέτοιες στιγμές αναπαράχθηκαν σ’ εκείνα τα ταξίδια μου στην Ελλάδα, και λέω στον εαυτό μου πως από εκείνα τα ελληνικά χρόνια, ό, τι αντέχει στον καιρό είναι αυτές οι εικόνες. Όταν συμβαίνει να τις ξαναζώ, ζωντανές όσο ποτέ, σκέφτομαι τους αρχαίους εκείνους μάντεις που διάβαζαν τη μοίρα των ανθρώπων και των πόλεων πάνω στο πέταγμα των πουλιών και στο σφύριγμα του ανέμου ανάμεσα στις δρυς.

 

2. To νησί-Victoria Hislop

Μια οικογένεια με καλά κρυμμένα μυστικά… Μια νεαρή που ξετυλίγει το μίτο της Αριάδνης για να τα αποκαλύψει… Η αλήθεια κρύβεται στη Σπιναλόγκα! Ένα βιβλίο γεμάτο έρωτα, μυστικά, πάθη και μηνύματα ζωής. Μια σπουδαία ιστορία από τη Βικτόρια Χίσλοπ, τη συγγραφέα που άγγιξε τις καρδιές κοινού και κριτικών

Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν η Αλέξις αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ’ αυτήν θα μάθει την αλήθεια. Έκπληκτη η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκας -την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη…

3. Η κατάρα των αρχαίων-Φαρίς Νεζάντ

Η Κατάρα των Αρχαίων είναι μία σύγχρονη νουβέλα βασισμένη κι εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες και σύγχρονα γεγονότα. Είναι η ιστορία ενός Έλληνα αρθρογράφου, γεννημένου σε μία μαγευτική κι απομονωμένη ορεινή χερσόνησο που απλώνεται στη Μεσόγειο και περιβάλλεται από τυρκουάζ θάλασσες κι επιβλητικούς βράχους. Σε νεαρή ηλικία το αγόρι χάνει τον πατέρα του σε ένα τραγικό εργατικό ατύχημα, πράγμα το οποίο επηρεάζει ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του. Λίγο καιρό μετά το γεγονός, το αγόρι και η μητέρα του μετακομίζουν στην Αθήνα, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ως ενήλικος, βρίσκεται στη μέση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει καθοριστικές οικονομικές αναταραχές. Η μονότονη κι άχαρη προσπάθειά του να παραμείνει στην επιφάνεια, αγωνιζόμενος να κρατήσει τη δουλειά του κι ενωμένη την οικογένειά του που βάλλεται από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, του φέρνει αναμνήσεις του θαυμαστού τόπου όπου γεννήθηκε και οδηγεί τις σκέψεις του στη λαμπρή εποχή της φιλοσοφίας και την λογικής στην αρχαία Ελλάδα. Καθώς λοιπόν βρίσκεται σε μία μάταια επαγγελματική αναζήτηση της πηγής των πρόσφατων οικονομικών ατυχιών της χώρας, αναγκάζεται να επαναξιολογήσει τις πιο οικείες σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους του, ξεκινώντας ένα φιλοσοφικό κι αναπάντεχα ρομαντικό ταξίδι ενδοσκόπησης.

4. Ένας χωρισμός-Katie Kitamura

Μια νεαρή γυναίκα και ο άπιστος σύζυγός της συμφωνούν ότι ο γάμος τους έχει τελειώσει. Αποφασίζουν να μην αποκαλύψουν σε κανέναν τον χωρισμό τους. Όμως μια μέρα, και ενώ η γυναίκα έχει προχωρήσει πια στη ζωή της, μαθαίνει ότι ο Κρίστοφερ, ο άνθρωπος που παραμένει τυπικά σύζυγός της, έχει εξαφανιστεί. Είχε μεταβεί στον Γερολιμένα της Μάνης, όπου έκανε έρευνα πάνω στις μοιρολογίστρες της περιοχής, για το επόμενο βιβλίο του. Παρότι η ηρωίδα αμφιταλαντεύεται, τελικά αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Μετέωρη ψυχολογικά και συναισθηματικά στο άγριο περιβάλλον της Μάνης, αναζητά τα αίτια που οδήγησαν τον γάμο της σε αποτυχία, συνειδητοποιώντας παράλληλα πόσο λίγα γνώριζε πραγματικά για τον άντρα που αγαπούσε.

Μια ιστορία για την απιστία και τη συμπόνια, για την απόσταση που μας χωρίζει από τις ζωές των άλλων και για τις αφηγήσεις που επινοούμε για να κρύψουμε τα αληθινά μας αισθήματα. Καθώς η ηρωίδα επανεξετάζει τον έρωτά της για έναν άντρα που ίσως να μην ήταν αυτός που έδειχνε, η Κέιτι Κιταμούρα μας εισάγει στην εμπειρία μιας γυναίκας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΘανάσης Κουρλαμπάς: “Το θέατρο είναι ένα συμφωνημένο ψέμα του θεατή με τον ηθοποιό”
Επόμενο άρθροΟι συνήθειες που «σκοτώνουν» τον μεταβολισμό μας