Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Δήμητρα Λημνιού: «Το επάγγελμα του ηθοποιού είναι διαφυγή από μια κανονικότητα που...

Δήμητρα Λημνιού: «Το επάγγελμα του ηθοποιού είναι διαφυγή από μια κανονικότητα που δεν παρηγορεί»

FB_IMG_1517587675055

Με αφορμή την πρεμιέρα του πολυβραβευμένου μιούζικαλ ”Cabaret” στο Παλλάς, η ταλαντούχα ηθοποιός Δήμητρα Λημνιού μιλάει στο Koita-magazine!

Δοτική, αεικίνητη και γεμάτη αγάπη για την τέχνη της, η ηθοποιός Δήμητρα Λημνιού ξεχωρίζει κάθε φορά που ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή, κάνοντας κάθε της ρόλο μοναδικό στο φιλοθεάμον κοινό.

 

Αυτό το διάστημα, ανεβαίνει στη σκηνή του Παλλάς, υποδυόμενη την Fraulein Kost, στο μιούζικαλ Cabaret σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και σε παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών (Ιωάννης Κεντ, Πάνος Κατσαρίδης).

Η ίδια μου μιλάει για τη σημασία του έργου, για την εμπειρία αλλά και την επιλογή του ρόλου της, αλλά και για την αγάπη της στο θέατρο και την υποκριτική ευρύτερα.

 

Πως προέκυψε η φετινή συνεργασία για το μιούζικαλ Cabaret στο Παλλάς και ποια είναι τα συναισθήματα σας;

Η συνεργασία μου προέκυψε μετά από ακρόαση που διοργανώθηκε από την παραγωγή των “Θεατρικών Σκηνών ” και τον σκηνοθέτη της παράστασης, τον κύριο Σωτήρη Χατζάκη.
Αισθάνομαι πολύ τυχερή και ευγνώμων που είχα την ευκαιρία πρώτα από όλα να περάσω από ακρόαση και να δείξω την δουλειά μου σε ανθρώπους που δεν με γνώριζαν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τους νέους καλλιτέχνες. Σαν και μένα υπάρχουν πολλά παιδιά που παλεύουν για τα όνειρα τους και είναι σπουδαίο να τους δίνεται η ευκαιρία αυτή. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν αμφότερες οι δύο πλευρές με την επιλογή της Fraulein Kost στο πρόσωπο μου.

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεστε στην παράσταση και πως θα τον χαρακτηρίζατε;

Ο ρόλος που υποδύομαι στην συγκεκριμένη παράσταση είναι η Fraulein Kost, μία γυναίκα που εμπορεύεται τον έρωτα για να επιβιώσει σε μια Γερμανία που ζει την εξαθλίωση και αναμένει μια κόλαση ιστορικά. Μια γυναίκα που εισχωρεί στο ναζιστικό κόμμα και δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό ή ιδωμένο διαφορετικά μια γυναίκα που έχει τον δικό της κώδικα αξιών. Έτσι κι αλλιώς σε ακραίες συνθήκες όπως ο πόλεμος, τα όρια μεταξύ “ηθικού” και “ανήθικου” γίνονται πιο ελαστικά. Για όλους τους παραπάνω λόγους και και επιπλέον επειδή η ηθική είναι πολύ προσωπική υπόθεση, δεν μου αρέσει να χαρακτηρίζω τους ρόλους μου ή τους ανθρώπους γύρω μου με κάποιες λέξεις. Με εκπλήσσουν συνεχώς όπως και ο ίδιος μου ο εαυτός βέβαια ανάλογα με τις συνθήκες. Ευτυχώς…

Θεωρείτε αυτό τον ρόλο ένα στοίχημα με τον εαυτό σας και την καριέρα σας;

Σίγουρα ναι. Κάθε ρόλος είναι ένα στοίχημα ή ένα ταξίδι. Ειδικά στον συγκεκριμένο ρόλο ήρθα αντιμέτωπη με πολύ διαφορετικές επιλογές πολιτικά και επαγγελματικά..όμως σκάβοντας τις αιτίες και ίσως το παρελθόν… μου είναι όλο και πιο ξεκάθαρο πως οι ρίζες των ανθρώπινων ενστίκτων αλλά και τραυμάτων και φόβων είναι τόσο κοινές τελικά.

Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν το έργο επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Σίγουρα οι ανθρώπινες σχέσεις και πώς αναδιαμορφώνονται σε ακραίες συνθήκες, πολιτικές και οικονομικές. Το ζήσαμε αρκετά στην Ελλάδα αυτό τα τελευταία χρόνια.  Όμως ο έρωτας και οι ανθρώπινες ανάγκες θα συνεχίσουν να αναπνέουν κάτω από οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη…ευτυχώς…

Υπάρχει κάποια φράση ή στιγμιότυπο του έργου (που μπορείτε να αποκαλύψετε) και να σας έχει κάνει περισσότερη εντύπωση ή να σας εκφράζει σαν άνθρωπο;

Το τελευταίο τραγούδι του έργου, το cabaret, είναι ένα πολύ πυκνό σε νόημα τραγούδι. Αποκαλύπτει πολλές αλήθειες φλερτάροντας με κάτι σκοτεινό και σουρεάλ την ίδια στιγμή.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Μια βαθειά ανάγκη που στη συνέχεια έγινε πολύ έντονη επιθυμία και πάθος. Έχω την αίσθηση ότι γεννήθηκε από την έντονη μοναχικότητα των παιδικών μου χρόνων που βρήκε διαφυγή στην τέχνη…

Τι σημαίνει με δυο λόγια για εσάς το επάγγελμα του ηθοποιού και κατά πόσο η ίδια η υποκριτική επηρεάζει τη ζωή σας;

Το επάγγελμα του ηθοποιού δεν είναι μόνο επάγγελμα, για μένα τουλάχιστον, είναι μια διαδικασία σωτήρια, είναι ανάγκη βαθειά, είναι επικοινωνία και συνάντηση ψυχικών δονήσεων, είναι διαφυγή από μια κανονικότητα που δεν παρηγορεί, είναι παιχνίδι, ελευθερία και ένα ταξίδι ψευδαισθήσεων.

Φυσικά και επηρεάζει την ζωή μου, είναι τρόπος ζωής και σκέψης , όπως και κάθε επιλογή που κάνουμε βέβαια

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της τέχνης στην εποχή μας και ποια τα περιθώρια εξέλιξης της;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Επειδή τυχαίνει να ρωτάτε έναν άνθρωπο πολύ ρομαντικό, θα σας πω ότι το όνειρο μου είναι να κάνουμε μια τέχνη που να συγκινεί αισθητικά και συναισθηματικά, να μετακινεί, να μετατοπίζει, να προβληματίζει, να απελευθερώνει, να παρηγορεί αλλά και να φέρνει μια κάθαρση, μια ανάταση…

 

Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση είναι στα άμεσα σχέδια σας;

Φυσικά, είναι μέρος της δουλειάς μου και ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Αυτή τη στιγμή είμαι στο preproduction δύο ταινιών μεγάλου μήκους.

 

Η τηλεόραση δεν έχει έρθει ακόμα στον δρόμο μου , αλλά θα το ήθελα πολύ!!

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μότο που σας εκφράζει στη ζωή σας;

Δεν έχω συγκεκριμένο μότο που να με εκφράζει, όμως έχω συναντήσει και συναντώ ανθρώπους που με εμπνέουν και με συγκινούν και αυτό είναι για μένα κινητήριος δύναμη.

 

 

Από 4 Φεβρουαρίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00

Θέατρο Παλλάς
Διέυθυνση: CityLink, Βουκουρεστίου 5
Τηλέφωνο: 210 3213100

 

 

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΘέλεις να γίνεις μάγειρας…Ξανά σκέψου το!!!
Επόμενο άρθροΑπίστευτο! Η Μάρω Κοντού αποκάλυψε τη σύνταξή της! Πόσα λεφτά παίρνει;