Αρχική ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Γιαννούλα Κουλουρού-Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε Τσικνοπέμπτη στη Πάτρα

Γιαννούλα Κουλουρού-Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε Τσικνοπέμπτη στη Πάτρα

GIANNOULA-KOULOUROU-PATRATORA-800×510

Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε Τσικνοπέμπτη στη Πάτρα. Ποία ήταν όμως η Γιαννούλα?

Η Γιαννούλα η Κουλουρού γεννήθηκε το 1868 στη Πάτρα στην Απάνω Χώρα. Για να μπορέσει να ζήσει πουλούσε κουλούρια και ήταν πασίγνωστη ως κουλουρού και έτσι έμεινε το όνομα της.

Από τότε που πέρασε τα 35 χρόνια της όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν στις συζητήσεις που έκανε δεν έκρυβε τον μεγάλο της καημό που έμεινε ανύπαντρη.Αυτό το ανθρώπινο συναίσθημα κάποιοι τακτικοί θαμώνες του καφενείου Γιογκαράκη εκμεταλλεύτηκαν τον καημό της και έτσι εμπνεύστηκαν τον ψεύτικο γάμο της Γιαννούλας.

Ο πρώτος ψεύτικος γάμος έγινε το 1914 την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου όπου όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε ποτέ.Τα επόμενα 3 χρόνια ο γάμος της Κουλουρού είχε ξεχαστεί. Έτσι το 1918 στης 25 Φεβρουαρίου και ημέρα Κυριακή η ”εύθυμη” συντροφιά πρωτοστάτησε πάλι για να επαναληφθεί ο ντόρος.

Την ημέρα εκείνη νωρίς το απόγευμα στο σπίτι της Γιαννούλας κάποιες γειτόνισσες την έντυσαν νύφη με πέπλο και στεφάνι από άνθη πορτοκαλιάς. Την κατάλληλη ώρα βγήκε από το σπίτι της στηριζόμενη από το μπράτσο του ”γαμπρού”. Γείτονες όλων των ηλικιών  χύθηκαν στους δρόμους και σχημάτισαν τη γαμήλια πομπή. Την ώρα που έφτασαν στην εκκλησία και περίμεναν τους ιερείς, δύο ”στρατιώτες της αστυνομίας” συνέλαβαν τον ”γαμπρό” με την κατηγορία ότι τάχα ήταν αδήλωτος.

Η Γιαννούλα με δάκρυ στα μάτια τους έλεγε  αφήστε χριστιανοί μου να παντρευτούμε πρώτα και ύστερα τον παίρνετε.

Το 1922 όταν της είπαν οτι έχουν έναν ”γαμπρό” που θέλει να την παντρευτεί  εκείνη τους είπε:

όχι είμαι αρραβωνιασμένη με τον φαντάρο και μόλις απολυθεί θα στεφανωθούμε

Οι οργανωτές του ντόρου είχαν άλλη έμπνευση… Ήρθε η ώρα -της είπαν- να μάθει το μεγάλο μυστικό… Ο Πρόεδρος Ουίλσον είναι ο πατέρας του φαντάρου που αρραβωνιάστηκες και θέλει να σε βοηθήσει. Έτσι λοιπόν το 1922 13 Φεβρουαρίου η Γιαννούλα κατέβηκε στο λιμάνι για να υποδεχθεί τον Ουίλσον, ο οποίος θα της έφερνε εκατομμύρια δολάρια. Για άλλη μια φορά αυτή η φάρσα είχε δραματικό τέλος.

Το 1923 η γνωστή παρέα σκέφτηκε να προξενέψουν τώρα την Γιαννούλα με τον ίδιο τον Ουίλσον ”τον πεθερό της”. Την έπεισαν λοιπόν οτι πρέπει να δεχτεί την πρόταση αυτή και οτι τώρα πρέπει να αλλάξει και το όνομά της για να ταιριάζει σε μια δούκισσα. Της πρότειναν διάφορα ονόματα και αυτή διάλεξε το Δαφνούλα. Και για άλλη μια φορά αυτός ο ψευτογάμος δεν έγινε ποτέ.

Για πολλά χρόνια μετά κάθε Τσικνοπέμπτη η δύστυχη Γιαννούλα περίμενε με λαχτάρα στο λιμάνι της Αγίου Νικολάου τον αγαπημένο της  ”Ουίλσωνα” όπως τον έλεγε αλλά αυτός δεν έφτασε ποτέ.

Το 1940 βρήκε την Γιαννούλα γριά 72 χρονών οπού στην δύσκολη περιόδο της κατοχής δεν μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα που της έδινε τον μοναδικό πόρο ζωής. Έτσι η φτωχή Κουλουρού περνούσε τις μέρες της γερασμένη,πεινασμένη και ξεχασμένη από όλους, όπου μια μέρα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία μιας γυναίκας η οποία έγινε έθιμο και αναβιώνει κάθε Τσικνοπέμπτη στη Πάτρα.

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗΝίκος Ε. Πολίτης
Προηγούμενο άρθρο“Άφησέ με να έρθω μαζί σου” – Φοβήθηκα τ’ άσπρο σεντόνι σε τέτοιο φεγγαρόφωτο- “Η σονάτα του σεληνόφωτος”
Επόμενο άρθροH σοκολατόπιτα της Ηδονής