Ο Άνισος αγώνας των υπερασπιστών των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον μουσικό Τάσο Πέτσα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μουσικού κομματιού σε electro house στυλ με τίτλο «Voices (Istimpei)». 

Έχει ενδιαφέρον ο συνδυασμός των ιστορικών γεγονότων του Απριλίου του 1941 με το σύγχρονο μουσικό ρεύμα.

Έχει ενδιαφέρον ο συνδυασμός των ιστορικών γεγονότων του Απριλίου του 1941 με το σύγχρονο μουσικό ρεύμα, που παρουσίασε στη διεθνή μουσική σκηνή ο απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Αστικό Δίκαιο και ειδίκευση στο Τραπεζικό Δίκαιο.

Σκίτσο μαχητή που φιλοτέχνησε ο Τάσος ο εξώφυλλο του «Voices (Istimpei)»

“ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ” (2017) Internet spot

Οι δύο εκδοχές (Historic Theme, House Remix) του «Voices (Istimpei)» προκαλούν στον θεατή γλυκά, θετικά και συνάμα μελαγχολικά συναισθήματα, ενώ κάπου στο βάθος ακούγονται… φωνές.

«Είναι οι φωνές των Ελλήνων, που εμψυχώνουν, δίνουν κουράγιο και δύναμη στους στρατιώτες μέσα στο οχυρό για να συνεχίσουν να αγωνίζονται» εξηγεί  μιλώντας  στη «δημοκρατία» ο Τάσος Πέτσας για τον τίτλο του κομματιού.

«Ήθελα να κάνω κάτι ιδιαίτερο, διαφορετικό και παράλληλα εναλλακτικό, έτσι ώστε κάποιος που ακούει αυτες τις φωνές να αναρωτηθεί : “Τί είναι αυτες οι φωνές;  Άραγε γιατί ακούγονται;” Κι έτσι, να μπει στη διαδικασία να καταλάβει  ότι πρόκειται είτε για τις φωνές που ακούν οι στρατιώτες, είτε υποσυνείδητα για φωνές που έρχονται στο μυαλό τους και τους βοηθούν να έχουν κουράγιο και αγωνιστικότητα»  συνέχισε μιλώντας με πάθος.

Πάθος διέκρινε ο μουσικός και στους εμπνευστές των εκδηλώσεων της αναβίωσης της Μάχης των Οχυρών.

«Μου άρεσε όλη η διαδικασία με τα αναμνηστικά , το διαφημιστικό υλικό, τα σποτάκια. Μου άρεσε πάρα πολύ το μεράκι  και ειδικά το πάθος του Παναγιώτη (σ.σ. : Σαββίδης)» πρόσθεσε αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής  Επιχείρησης «Άγκιστρο Δράση».

Αμέσως μετά την πρώτη επαφή με τον Παναγιώτη Σαββίδη, ο Τάσος Πέτσας αναζήτησε λεπτομέρειες για τα ιστορικά γεγονότα του Απριλίου του 1941, εμπνεύστηκε από τον διοικητή του Οχυρού Ρούπελ Γεώργιου Δουράτσου και έγραψε τις «φωνές» των Ελλήνων που εμψυχώνουν τους Έλληνες στρατιώτες.

Τώρα πια η Μάχη των Οχυρών έχει το δικό της κατοχυρωμένο μουσικό θέμα από την FM Records, την εταιρεία που κυκλοφόρησε το κομμάτι και το κατοχύρωσε ως soundtrack του Οχυρού Ρούπελ.

Tasos – Voices (Istimpei) (Historic Theme) [From “Roupel”]

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας «δημοκρατία», Πέμπτης 4 Μαΐου 2017.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here