Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Jonathan Bailie: «Πάντα ήθελα να επισκεφτώ την Αθήνα και αισθάνομαι τιμή να...

Jonathan Bailie: «Πάντα ήθελα να επισκεφτώ την Αθήνα και αισθάνομαι τιμή να παρακολουθήσω το έργο μου ανεβασμένο στα ελληνικά»

h

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Jonathan Bailie, μιλάει αποκλειστικά στο Koita-magazine για το έργο «Ό,τι Απομένει», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο ΜΠΙΠ.

Ο συγγραφέας  παρατηρεί και αφηγείται μέσα από τα μάτια των ηρώων του τη ζωή και τα διλήμματα, τις ατυχίες και τις πτώσεις -συναισθηματικές και κοινωνικές- των ανθρώπων.

Το έργο του Bailie σχολιάζει την πτώση των αξιών αλλά και το φόβο που είναι ευδιάκριτος γύρω μας, καθώς μια απλή πράξη καλής πρόθεσης μπορεί να πυροδοτήσει έναν εφιάλτη. Γράφτηκε το 2012  και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να γράψετε το έργο «Ό,τι Απομένει»;

Την εποχή που εμπνεύστηκα την ιδέα για το έργο, έμενα στο Ντέρι, σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας και ήθελα να γράψω κάποιους μονολόγους που θα διαδραματιζόταν εκεί. Το Ντέρι είναι μια πόλη με πολλά ταξί, ένα και μοναδικό νοσοκομείο και διακατέχεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας, αυτοκτονιών και χρήσης ναρκωτικών. Ένιωσα ότι αυτές τις εικόνες που έβλεπα εγώ σε αυτή την πόλη, τις έβλεπαν και άλλοι άνθρωποι σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιστορία που μιλάει για τα ανθρώπινα πάθη.

Τι πραγματεύεται αυτό το έργο; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που το καθιστούν επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Πρόκειται για ένα θεατρικό κείμενο στο οποίο οι χαρακτήρες οδηγούνται στα άκρα αλλά παραμένουν οικείοι, αναγνωρίσιμοι, ανθρώπινοι αλλά και σκιαγραφούνται δίχως προκατάληψη. Ο καθένας γνωρίζει ανθρώπους σαν αυτούς και για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διατηρείται το ρεαλιστικό πλαίσιο της ιστορίας.

Πως αισθάνεστε που το έργο σας παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ειδικά από νέα και ταλαντούχα παιδιά;

Η ελληνική παρουσίαση του θεατρικού μου έργου από μια τόσο υπέροχη ομάδα είναι ένα όνειρο το οποίο έγινε πραγματικότητα. Η συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη της παράστασης ήταν εξαιρετική και άψογη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε δημιουργικό επίπεδο. Ανυπομονώ να γνωρίσω τους ηθοποιούς και πιστεύω ότι είναι πολύ ζωογόνο νέοι άνθρωποι να δημιουργούν ευκαιρίες στον εαυτό τους, να κάνουν δύσκολες επιλογές, να παίρνουν ρίσκα και να προσπαθούν να ακουστεί η δική τους ξεχωριστή καλλιτεχνική φωνή.

Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα ήθελα να επισκεφτώ την Αθήνα και αισθάνομαι τιμή να παρακολουθήσω το έργο μου ανεβασμένο στα ελληνικά.

Τι πήρατε εσείς ως μήνυμα προσωπικά μέσα από τη συγγραφή αυτού του έργου;

Πολλές ευκαιρίες προέκυψαν από την συγγραφή του «Ό,τι Απομένει». Αρχικά κατάφερα ως καλλιτέχνης να πάρω επιχορήγηση για να μπορέσω να στηρίξω καλύτερα το έργο μου και την δουλειά μου. Βλέποντας ένα κείμενο μου ανεβασμένο στην σκηνή συνειδητοποίησα διαστάσεις και πτυχές του έργου που δεν είχα φανταστεί ούτε εγώ ο ίδιος.

Οι νέοι συγγραφείς πρέπει να προσπαθούν συνέχεια μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους και να δουν το έργο τους παιγμένο σε μια σκηνή. Να προσπαθούν να επικοινωνήσουν την δουλειά τους με τον κόσμο, να είναι θαρραλέοι και να ρισκάρουν.

Γιατί υπάρχει τελικά φόβος γύρω μας και πως μπορεί να εξαλειφθεί;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ο φόβος νομίζω υφίσταται επειδή τον αναγνωρίζουμε πρώτα απ’όλα στον εαυτό μας. Τον αναγνωρίζουμε μέσα μας διότι κάποιος μας περνάει το μήνυμα ότι πρέπει να τον αισθανόμαστε. Όπως συμβαίνει με τα ΜΜΕ και με τις χολιγουντιανές ταινίες. Επίσης ο φόβος είναι ένα αίσθημα που μας κινεί να ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα για το μέσα μας.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδράμε στον φόβο μπορεί να μας πει πολλά για τον ίδιο μας τον εαυτό, τον χαρακτήρα μας και την προσωπικότητα μας.

Τι άλλο ετοιμάζεται αυτή την περίοδο συγγραφικά;

Βασική μου επαγγελματική προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η προώθηση μιας μικρού μήκους ταινίας, για την οποία έγραψα το σενάριο, σε πολλά φεστιβάλ της Ευρώπης. Λέγεται «Quiet» και ήδη έχει παρουσιαστεί σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ και ευελπιστώ να την παρουσιάσω και στην Ελλάδα. Επίσης ασχολούμαι με την συγγραφή δύο νέων θεατρικών έργων. Το πρώτο ονομάζεται «Whitewash» και πραγματεύεται το θέμα της αναζήτησης της προσωπικής ταυτότητας αλλά εμπεριέχει και στοιχεία της σύγχρονης τέχνης της Βόρειας Ιρλανδίας. Το δεύτερο έργο το οποίο δουλεύω αυτή την περίοδο ονομάζεται «CunningFolk» και το θέμα του είναι το ιρλανδικό φολκλόρ.

Η παράσταση «Ό,τι Απομένει» ανεβαίνει στο Θέατρο ΜΠΙΠ σε μετάφραση Άρτεμις Ορφανίδου και σκηνοθεσία Μάριου Παϊτάρη. Ο συγγραφέας θα βρίσκεται στο Θέατρο τη Δευτέρα 26/2 για να παρακολουθήσει από κοντά την παράσταση! 

Παραστάσεις:  Aπό 10/03 συνεχίζεται κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 εως 01/04

Τοποθεσία: ΜΠΙΠ / Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη

 

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

O Γιάννης Δρακόπουλος μας μιλά…. για την κόκκινη μύτη του!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«Βέντλα – Το Ξύπνημα της Άνοιξης»: Μια παράσταση με ηχηρά μηνύματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Επόμενο άρθροΟ Νίκος Κουρής «συναντά» τον Καρυωτάκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος