Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Βαγγέλης Δούβαλης: το τραγούδι είναι δύναμη και ελευθερία!

Βαγγέλης Δούβαλης: το τραγούδι είναι δύναμη και ελευθερία!

douvcover

Ο Βαγγέλης Δούβαλης δεν είναι ένας ακόμα τραγουδοποιός. Είναι ένας άνθρωπος που αθόρυβα και μεθοδικά, υφαίνει όμορφους μουσικούς δρόμους προς τα ψηλά. Το έργο του, αλλά και το τραγουδιστικό του στιλ, διαπνέουν έννοιες όπως η Ανάταση, η Ελευθερία, η Ομορφιά, η Αρμονία.

Οι άνθρωποι, άλλωστε, που τον επηρέασαν, με προεξάρχοντα τον δάσκαλό του, Μάνο Χατζιδάκι, είχαν ως οδηγούς τους αντίστοιχες έννοιες και αξίες.

Ο Βαγγέλης είναι ένας γελαστός, όμορφος άντρας που κυκλοφορεί στην πόλη και συζητά με πάθος γύρω από το κάθε τι. Ο Δούβαλης είναι ένας καλλιτέχνης ευαίσθητος και τρυφερός, με όρεξη για δουλειά, με πολλές ιδέες και όνειρα για το μέλλον.

Λίγες μέρες πριν τη δεύτερη φετινή του εμφάνιση στην αγαπημένη μας “Ρότα” στη Σόλωνος, το KoitaMagazine ζήτησε από τον Βαγγέλη Δούβαλη μια μίνι, “μουσική εξομολόγηση” και αυτός, λακωνικός και σεμνός καθώς είναι, μοιράστηκε τα εξής:

Τραγουδώ γιατί αυτό είναι με κάνει ελεύθερο και δυνατό. Θέλω να λέω τραγούδια που δεν έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου, είναι ακριβά, όχι σε χρήμα, αλλά από άποψης εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής. Όποιος τα αισθάνεται, είναι, θεωρώ ελεύθερος και δυνατός, επίσης!

Έχω συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους από το χώρο. Από καθέναν, έχω πάρει διαφορετικά και χρήσιμα πράγματα, πολύτιμες γνώσεις, πάνω στο πώς αντιμετωπίζουν την έννοια «τραγούδι». Ποιον, ποια να πρωτοθυμηθώ… Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Αφροδίτη Μάνου, Μελίνα Ασλανίδου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Φίλιππος Νικολάου, Κωνσταντίνα, Στέλλα Κονιτοπούλου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μαριώ, Γιώργο Μαργαρίτη. Και, φυσικά, με τους νεοκυματικούς: Καίτη Χωματά, Μιχάλη Βιολάρη, Ρένα Κουμιώτη. Μια υπέροχη συνεργασία ήταν αυτή με την ορχήστρα ελληνικής μουσικής Έμμετρον, της οποίας ηγείται καλλιτεχνικά ο εξαιρετικός Μανώλης Γεωργοστάθης. Φοβάμαι κιόλας μήπως ξεχνώ κανέναν κι έχουμε πρόβλημα! Οι στιγμές μου επάνω στη σκηνή με όλους αυτούς τους ανθρώπους, με θέα τον κόσμο που χαμογελά και περνά όμορφα, είναι πολύτιμες. Είναι στιγμές που αναπολώ. Και που, βέβαια, πάντα επιδιώκω να τις ξαναβιώνω, με μία επόμενη παράσταση.Θέλω να γράφω, ή τουλάχιστον να προσπαθώ τραγούδια με ευγένεια, με ψυχή, με αξίωση και με αξία διαχρονική, που να με κάνουν να αισθάνομαι, όπως και τους ακροατές τους, ελευθερία, δύναμη, ομορφιά. Να, ας πούμε, το «Με την Άνοιξη στο χέρι», στο οποίο με τίμησε η Αφροδίτη Μάνου με την εκλεκτή ερμηνεία της, θεωρώ ότι συγκαταλέγονται μες στα τραγούδια που σας αναφέρω. Τέτοιες περιπτώσεις τραγουδιών είναι και αυτά που έχει γράψει ο Φίλιππος Περιστέρης, πάνω σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη. Από τις πολύ αγαπημένες μου καλλιτεχνικές συνυπάρξεις.

Όπως όλοι προσαρμόστηκαν, έτσι κι εγώ, αλλιώς δεν θα επιβίωνα. Πάντα κάνω όνειρα για ένα καλύτερο τραγούδι, που σημαίνει για μένα ένας καλύτερος κόσμος. Η κρίση με οδήγησε σε πιο μίνιμαλ επιλογές επί σκηνής, πιο λιτές περιστάσεις, όπως πιάνο φωνή ή κιθάρα φωνή, ή προσθήκη παράδοξων και μαγικών οργάνων όπως το κοντραμπάσο: συνθήκες, με λίγα λόγια, που αποκαλύπτουν τη δύναμη και τη μαγεία της μουσικής. Παραπέμπω στον υπέροχο δίσκο που έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις στον Γιώργο Νταλάρα με τίτλο: «το ελληνικό πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα». Η μουσική γυμνή…

Μου αρέσει το espresso, η καλή παρέα, οι συζητήσεις πάνω στο να οικοδομείς όνειρα και να δημιουργείς πραγματικότητα. Οι μέρες μου έχουν σίγουρα άφθονη μουσική εντός τους, συζητήσεις για τρέχουσες και επόμενες συνεργασίες και δουλειές, πρόβες,στούντιο και, βέβαια, εμφανίσεις…

Η Ρότα είναι ένας υπέροχος χώρος, όπου αναπαράγονται τα όνειρα σε πράξη. Το τραγούδι παίρνει σώμα και μορφή. Η ενέργεια του χώρου αυτού μου ταιριάζει, γι΄αυτό, άλλωστε, ένα μήνα μετά την πρώτη μου εμφάνιση εκεί, η συνεργασία με τη Ρότα επαναλαμβάνεται. Σας περιμένω σε μια βραδιά με εκπλήξεις, Χωρίς φόβο, μόνο με πάθος. Α, και με τη μουσική γυμνή!

Βαγγέλης Δούβαλης live/ Στο Πιάνο, ο Γιώργος Σχοινάς

Ρότα Art Community, Σόλωνος 124

Παρασκευή 2 Μαρτίου, 21:30

είσοδος: 6 ευρώ

Οι φωτογραφίες είναι του Παρασκευά Δημητρακόπουλου.

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜάθημα ζωής: 93χρονη γιαγιά φεύγει εθελόντρια σε ορφανοτροφείο στην Κένυα
Επόμενο άρθροΤρία Στέκια κι Εξαρχειώτικα