Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Στέλιος Καλαθάς: «Μέσα από την αγάπη και τη συντροφικότητα θα έρθει η...

Στέλιος Καλαθάς: «Μέσα από την αγάπη και τη συντροφικότητα θα έρθει η λύτρωση»

στελιος καλαθας

Στέλιος Καλαθάς: «Μέσα από την αγάπη και τη συντροφικότητα θα έρθει η λύτρωση». Είναι πολυπράγμων, αισιόδοξος, χαμογελαστός, ταλαντούχος και γεμάτος αγάπη και μεράκι για την τέχνη του.

Βουτά στον κόσμο των συναισθημάτων, χαρίζει χαμόγελα και φέρνει στην επιφάνεια την όμορφη και δημιουργική πλευρά του εαυτού μας. Ο Στέλιος Καλαθάς είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης με μία επιτυχημένη πορεία στην τηλεόραση, το θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά  και τη μουσική. Κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ προτιμά να μιλούν η δουλειά και τα έργα του περισσότερο, παρά ο ίδιος.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει τον χρόνο του στην μεγάλη του αγάπη, το θέατρο, μέσα από μία άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή.

Είναι δημιουργός της  «Συναισθηματικής Διαλεκτικής» στοχεύοντας  στην επιμόρφωση ενηλίκων και παιδιών για την ανακάλυψη του βαθύτερου συναισθήματος και τη διαχείρισή του, μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου.

 

Ποιο το έναυσμα που σε ώθησε να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Θεωρώ ότι οι καλλιτέχνες γεννιούνται. Ό, τι θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, έχει άμεση σχέση με το θέατρο. Φέρνω στο μυαλό μου εικόνες που έπαιρνα τα σεντόνια και τις πετσέτες της μητέρας μου κι ερμήνευα ρόλους, παίζοντας θέατρο. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν βρέθηκα ποτέ σε δίλημμα για το τι θα κάνω στη ζωή μου. Ήταν δεδομένο ότι θα ασχοληθώ με την υποκριτική παρ’ ότι ήξερα τις δυσκολίες και την ανασφάλεια του επαγγέλματος. Εκτός των άλλων, σπούδασα και Οικονομικά, μόνο και μόνο για εσωτερική κάλυψη.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της ‘’Συναισθηματικής Διαλεκτικής’’;

Παρακολουθώντας ένα σεμινάριο στο Κέντρο Μελέτης αρχαίου δράματος στους Δελφούς, μου γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσω μια μέθοδο που θα έχει σαν βασικό άξονα τα συναισθήματα, αποσκοπώντας στο να μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε καλά τους ρόλους της ζωής μας.

Τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος και που αποσκοπεί;

Πρόκειται για μία μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης που σε μαθαίνει να αναγνωρίζεις, να διαχειρίζεσαι και να εκφράζεις σωστά τα συναισθήματα σου. Είναι μία μέθοδος που περιλαμβάνει χιούμορ, γέλιο, παιχνίδι. Είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων. Μέσω αυτής της μεθόδου, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε και να εκφράζουμε όλα  όσα συμβαίνουν στη ζωή μας.

Όταν μάθεις να κάνεις σωστή χρήση των εργαλείων έκφρασης κι επικοινωνίας, τότε δεν αφήνεις και τα ‘’θέλω’’ σου να πνίγονται μέσα στις ζωές των άλλων.

Επίσης, να σημειώσω ότι υπάρχουν και τα σεμινάρια Συναισθηματικής Διαλεκτικής για παιδιά από 5-11 χρονών, όπου μαζί με τον παιδοψυχολόγο και εκπαιδευτικό Γιώργο Μπουμπούση και την ηθοποιό Ντιάνα Καβέτσου, τα βοηθούμε να έρθουν αντιμέτωπα με τον κόσμο των συναισθημάτων τους.

Που θεωρείς ότι συνίσταται η έως τώρα επιτυχία των σεμιναρίων;

Με το που θα έρθει κάποιος σε μία από τις ομάδες μας, καταλαβαίνει αμέσως τη σημαντικότητα του να ασχοληθεί με τα συναισθήματα του. Αναφερόμενοι στα συναισθήματα, πέρα από τον έρωτα και τις πληγωμένες σχέσεις, μιλάμε και για τους φόβους μας, την υπερένταση, το άγχος που βιώνουμε, κλπ. Όλα αυτά τα συναισθήματα δεν είναι αφηρημένες έννοιες για τους ανθρώπους, αλλά καθορίζουν την ευτυχία του.  Στα δύσκολα οφείλεις να μάθεις να αντλείς δύναμη από το προσωπικό σου υλικό, δίχως να ‘’ζητιανεύεις’’ βοήθεια.

Πως φαντάζεσαι τα σεμινάρια αυτά σε  κάποια χρόνια από τώρα;

Νομίζω ότι στην εξέλιξη της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, πρέπει να δοθούν οι σκυτάλες και σε άλλους ανθρώπους, όπως σε μαθητές που έχω δίπλα μου 14 χρόνια. Το επόμενο βήμα είναι να αναλάβουν κι άλλοι άνθρωποι κάποια κομμάτια των σεμιναρίων γιατί ήδη οι ομάδες επεκτείνονται σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο.

 

Θέατρο, τηλεόραση ή σκηνοθεσία; Τι ξεχωρίζεις και γιατί;

Ξεχωρίζω το θέατρο γιατί το θεωρώ κορωνίδα όλων των τεχνών. Όταν γίνεται με συνέπεια και ουσιαστικό ενδιαφέρον μπορείς να συνδυάσεις, σχεδόν, όλες τις τέχνες. Δουλεύεις τη φωνή σου μέσα από τους εκάστοτε ρόλους, το σώμα, την ενέργεια αλλά και τα εκφραστικά σου μέσα. Όταν βέβαια περάσεις και στην αντίπερα όχθη, στο κομμάτι της σκηνοθεσίας, τότε το θέατρο γίνεται ακόμη πιο δημιουργικό, έχοντας κι εσύ ο ίδιος την ευθύνη περισσότερων πραγμάτων.

Ποια θεωρείς ότι είναι η δυναμική του θεάτρου και της τηλεόρασης εν έτη 2017  και ποια τα περιθώρια εξέλιξης τους;

Το θέατρο πιστεύω ότι παίζει τον ρόλο που έπαιζε πάντοτε σε δύσκολες εποχές για την ανθρωπότητα. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι σε δύσκολες φάσεις των ανθρώπων, το θέατρο ακμάζει (π.χ. στην περίοδο της Κατοχής). Έχει ανάγκη ο κόσμος μέσω του θεάτρου να αντλήσει αισιοδοξία, δύναμη κι ελπίδα. Έχουμε ανάγκη από λίγη μαγεία και απογείωση, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα και περνώντας στον κόσμο της ομορφιάς. Στον κόσμο του θεάτρου. Για την τηλεόραση δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος. Έχει καταντήσει να προβάλλει αρκετό ‘’εύπεπτο’’ υλικό. Παρ’ όλα αυτά, αν και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, θα έκανα μια ωραία δουλειά  στην τηλεόραση, μέσα σε κατάλληλες συνθήκες. Την αγαπώ πολύ την τηλεόραση και δεν υποτιμώ καθόλου τη δύναμη που έχει, να μπαίνει στα σπίτια του κόσμου.

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο στην εποχή μας και τι αυτό που σε κάνει παράλληλα να ελπίζεις;

Με φοβίζει το γεγονός ότι τα αυτονόητα είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τον περισσότερο κόσμο. Όλη αυτή η κρίση, που σίγουρα δεν είναι μόνο οικονομική, οδηγεί τον κόσμο στη συσσώρευση οργής μέσα του. Με φοβίζει το γεγονός ότι έχουμε αρχίσει να τρώμε ο ένας τη σάρκα του άλλου, άνευ λόγου, ενώ θα ήταν προτιμότερο να στραφούμε στο κομμάτι της αγάπης και της συντροφικότητας. Διότι μέσα από αυτές τις έννοιες θα έρθει η όποια λύτρωση.

Τι υπερτερεί για εσένα; Το συναίσθημα ή η λογική;

Με αυτό το ερώτημα μου δίνεται η αφορμή να μιλήσω για την παράσταση που ετοιμάζουμε στις 23, 24 και 25 Ιουνίου στο Θέατρο Άλμα, με την ομάδα των προχωρημένων της Συναισθηματικής Διαλεκτικής. Είναι τιμή μας  να γράφουν κείμενα για εμάς σπουδαίοι Έλληνες συγγραφείς με θέμα το αγαπημένο τους συναίσθημα. Είναι μία παράσταση που θα έχει βασικό άξονα τα συναισθήματα και ύστερα θα εμφανιστεί και η λογική, όπου θα διαλύσει τα πάντα. Οπότε η απάντηση στην ερώτηση σου έρχεται μέσα από την παράσταση. Επίσης έχουμε και μία σελίδα ‘’Λογική ή συναίσθημα; Πάρε θέση’’ όπου ο καθένας γράφει την άποψη του για το θέμα και ένα κομμάτι της παράστασης που σας καλούμε να παρακολουθήσετε, είναι εμπνευσμένο από τις απαντήσεις του κόσμου.

Ποια τα επαγγελματικά σου σχέδια στο εγγύς μέλλον;

Ετοιμάζω άλλη μια παράσταση στις 10 και 11 Ιουνίου εδώ στον πολυχώρο μας ( Αθηνάς 30, Μοναστηράκι) με θέμα τις σχέσεις. Πρόκειται για κείμενα απ’ το παγκόσμιο θέατρο που έχουν σαν άξονα τις ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης με μία άλλη ομάδα μας ξεκινάμε περιοδεία με την παράσταση ‘’Ένας ήρωας με παντούφλες’’. Σιγά σιγά ολοκληρώνονται οι φετινοί κύκλοι των σεμιναρίων και ξεκινάμε την προετοιμασία της παράστασης ‘’ Feeling Stories’’  στο Θέατρο Σοφούλη, στη Θεσσαλονίκη 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου. Αρχές Δεκέμβρη με μία άλλη ομάδα που έχω στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζουμε και μία παράσταση που θα έχει θέμα τον έρωτα.

Κλείνοντας κι αφού σ’ ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μια φράση που συνάδει με την εποχή μας.

Βιώνουμε μια ανέραστη εποχή, όπου όλοι έχουμε στραφεί στο ‘’καταναλώνω και πετάω’,  ακόμη και στα συναισθήματα μας, αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβουμε ότι το πληρώνουμε όλο αυτό, πολύ ακριβά.

Επισκέψου το site της «Συναισθηματικής Διαλεκτικής».

Και η σελίδα στο Facebook.

Δείτε επίσης:

Θλίψη. Πέθανε ο Ανέστης Βλάχος

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Ο κορυφαίος των κορυφαίων Μάνος Κατράκης

Ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που χρήζουν επανεκτίμησης

Έφυγε από τη ζωή η Νινή Τζάνετ – Αδερφή του Αλέκου Τζανετάκου

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚαλή Δάβρη: «Η υποκριτική απαιτεί ειλικρίνεια»
Επόμενο άρθροΒασίλης Χαλακατεβάκης: «Οι ρόλοι είναι ρόλοι και οι άνθρωποι άνθρωποι»