Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ησαΐας Ματιάμπα: Δεν είχα αναλογιστεί πόσο μεγάλος ρόλος είναι ο Ιούδας

Ησαΐας Ματιάμπα: Δεν είχα αναλογιστεί πόσο μεγάλος ρόλος είναι ο Ιούδας

28829705_1785076001556621_1385435735_n
Κάποιος δύσπιστος φαν του musical Jesus Christ Superstar ίσως στραβοκοίταξε την αφίσα, όπου, μεταξύ όλων των ηθοποιών και των συμμετεχόντων, φιγουράρει η χαρακτηριστική θωριά του Ησαϊα Ματιάμπα, ενός ανθρώπου προερχόμενου από έναν χώρο ποπ και, καλλιτεχνικά, εμπορικό.

Από το πρώτο λεπτό όμως του Ματιάμπα επί σκηνής, όταν έχει ήδη γίνει Ιούδας, εντός κι εκτός του, κάθε καχυποψία υποχωρεί.
  • Κείμενο- συνέντευξη: Μαριάμ Νίκου – Γεωργία Δρακάκη
  • Φωτογραφίες: Αποστόλης Αναστασόπουλος
  • Δημόσιες σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία

Υποβάλλει όλα τα συναισθήματα τα οποία βιώνει ο ρόλος που υποδύεται και ε δύναμη ψυχής ανταποκρίνεται σε αυτό του έργο μέχρι το τέλος της παράστασης.

Το χειροκρότημα στην υπόκλισή του τραντάζει το θέατρο και το αξίζει.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ήταν, μάλλον, ό, τι κοντινότερο στον αληθινό του εαυτό: άμεσος, απλός, γελαστός, ήρεμος.
Ευχαριστούμε, Ησαϊα!
O Ησαΐας Ματιάμπα μαζί με τον Αιμιλιανό Σταματάκη κοσμούν το νέο εξώφυλλο του Κoita Magazine

Γ.Δρακάκη: Πώς αντιμετώπισες και πώς αντιμετωπίζεις εσύ, Ησαία, το ζήτημα των αντιδράσεων έξω από το θέατρο;

Η.Ματιάμπα: Το θεωρώ μια μόδα που, πια, πέρασε. Έχουν καιρό να φανούν όλοι αυτοί που φώναζαν. Θεωρώ, δε, ότι όλη η ιστορία έχει αίσιο τέλος, γιατί όλοι όσοι έχουν έρθει και έχουν δει την παράσταση και όλο αυτό που έχουμε καταφέρει όλοι οι συντελεστές.

Γ.Δ: Με ποιο κίνητρο πιστεύεις ότι μπορεί να ξεκινήσει από το σπίτι του ένας θεατής για να δει το Jesus Christ Super Star; Και τι βλέπει τελικά;

Η.Μ: Αυτό που μπορώ να πω για την παράσταση είναι ότι, σίγουρα, δεν θα σε αφήσει ανεπηρέαστο, ακόμα κι αν έχεις έρθει καχύποπτος, ας πούμε. Κάποιο νόημα, δικό του, θα βρει καθένας μέσα από την παράσταση. Σίγουρα, το νόημα που καθένας προσλαμβάνει είναι διαφορετικό, γιατί είμαστε όλοι μας διαφορετικοί άνθρωποι.
(Παύση και γέλια. Από τα καμαρίνια ακούγεται ο Αιμιλιανός Σταματάκης που κάνει ζέσταμα) Συγκλονίζομαι κάθε φορά με αυτή την παράσταση, είτε πάνω στη σκηνή, είτε από κάτω, όταν παρακολουθώ τα παιδιά. Έχει ως οδηγό της  την αγάπη που πρέπει να βρίσκουμε μέσα μας, αλλά και αυτή που πρέπει να νιώθουμε για τον πλησίον μας, ώστε να συντελέσουμε όλοι και όλες σε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό, βέβαια, είναι δύσκολο γιατί καθένας, σε αυτή τη ζωή, κοιτά τον εαυτό του.

Μαριάμ Νίκου: Έχοντας δει ήδη πέντε φορές την παράσταση και, μάλιστα, από διάφορες θέσεις μες στο θέατρο, μπορώ να σου πω ότι, καθήμενη στη μπροστινή σειρά, είδα να συμμετέχει στη σκηνική σου δράση κάθε φλέβα του κεφαλιού σου. Και αυτό με εντυπωσίασε.

Η.Μ: Το έχω ξανακούσει! (χαμογελά)

Μ.Ν: Νομίζω, Ησαϊα, ότι εσύ και ο Σταματάκης είσαι το καλύτερο δίδυμο που έχει περάσει από αυτούς τους δύο ρόλους.

Η.Μ: Ευχαριστούμε πολύ. Να είσαι καλά, Μαριάμ.

Μ.Ν: Πόσο δύσκολο, όμως, ήταν να κάνεις τον Ιούδα;

Η.Μ: Πόσο δύσκολο, θες να πεις, ήταν να προετοιμαστώ για να φτάσω τον Ιούδα. Κάτι σαν πρωταθλητισμός χρειάστηκε, έτσι μου φάνηκε. Όταν διαπίστωσα μες στις πρόβες ότι χρειάζομαι δάσκαλο φωνητικής για να το πάω δύο επίπεδα παραπάνω, πήγα και βρήκα τον Πάνο Δήμα, λέγοντάς του τι είχα στο μυαλό μου. Επειδή δεν είχα ασχοληθεί όσο θα ήθελα με τη φωνητική στο παρελθόν, το αντιμετώπισα και ως μια ωραία ευκαιρία. Όταν θέλουμε να εξελισσόμαστε, χρειαζόμαστε τους κατάλληλους ανθρώπους να μας βοηθήσουν σε αυτό. Χωρίς τον Πάνο, δεν θα βρισκόμουν σε αυτό το επίπεδο φωνητικά ως Ιούδας.

Μ.Ν: Πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από την ποπ στη…ροκ όπερα;

Η.Μ: Δισκογραφικά είναι μια μετάβαση, πράγματι. Σαν Ησαΐας, όμως, είμαι πάρα πολλά. Eίμαι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει με βυζαντινή μουσική και ήμουν και στο ψαλτήρι του παππού. Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν δημοτικά και λαϊκά. Από εκεί και πέρα, ήρθε το “έντεχνο”, η ποπ, η ροκ, η funk, η soul, η αφρικανική μουσική από την πλευρά του πατέρα μου. Με το εργαλείο που έχω, δηλαδή τη φωνή μου, θεωρώ ότι έχω καταφέρει να τις χρησιμοποιήσω σε live, και άρα είμαι πολύπλευρος μουσικά.

Γ.Δ: Εσένα, όμως, τι σε εκφράζει περισσότερο;

Η.Μ: Ό, τι με κάνει να αισθάνομαι Ησαΐας και ό, τι με κάνει να το αγαπήσω. Γι’ αυτό το λόγο είμαι στο θέατρο, γι’ αυτό το λόγο υπηρετώ και τη μουσική, απ’ τη στιγμή που μπορώ να επιβιώνω ψυχικά μέσα από αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες με ωριμάζουν κιόλας.

Μ.Ν: Έχεις, όμως, και υποκριτικές ικανότητες…

Η.Μ: Οι υποκριτικές ικανότητες έρχονται από τη στιγμή που μπαίνω σε μια διαδικασία που μου αρέσει πολύ και με κάνει να νιώθω τον εαυτό μου αληθινό. Παίζω τον Ιούδα. Όταν ετοιμάζομαι να βγω στη σκηνή και όταν βγαίνω, δε σκέφτομαι “α, να συγκεντρωθώ, να παίξω τον Ιούδα” ούτε υπάρχει άγχος. Υπάρχει, όμως, η στιγμή που αυτόματα γίνομαι Ιούδας χωρίς να το προγραμματισω. Δεν έχω περάσει από σχολή υποκριτικής, ούτε έχω τριφτεί σε κάτι αντίστοιχο, αλλά έρχεται η στιγμή που τα βιώματα που έχουμε περάσει ως άνθρωποι και αυτό που έχουν αφήσει μέσα μας, μας βοηθούν στο να μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα ρόλο. Ένα ρόλο που θα λαμβάνει και ο θεατής στο 100% της αλήθειας του.

Μ.Ν: Αναπροσδιόρισες μετά τη συμμετοχή σου στην παράσταση γενικά το πώς βλέπεις τα πράγματα στη ζωή;

Η.Σ: Η φιλοσοφία μου είναι πολύ κοντά σε αυτό που υποστηρίζει ο Κύριος. Και αυτό ίσχυε και πριν την παράσταση…

Μ.Ν: Χάρη σε σένα, είδαμε τον Ιούδα με συμπάθεια.

Η.Μ: Καθένας μπορεί να είναι συμπαθής, όσο άδικα και να έχει φερθεί, όταν εσύ δεις μια αλήθεια μέσα του, όταν μετανιώνει γι’ αυτό που κάνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μετάνοια αναιρεί την πράξη τους. Τουλάχιστον, όμως, το να συνειδητοποιούμε τα λάθη μας και να τα παραδεχόμαστε, είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό. Δεν το κάνουμε, όμως, γιατί είμαστε εγωιστές. Κι αν το κάνουμε, δεν το πιστεύουμε τις περισσότερες φορές.

Γ.Δ: Έχεις προδώσει ποτέ στη ζωή σου;

Η.Μ: Και ποιος δεν έχει προδώσει; Και σίγουρα έχω ζητήσει συγγνώμη και σίγουρα δεν έχω μετανιώσει μέχρι σήμερα για κάποια πράγματα… (γέλια)

Γ.Δ: Ποια, αλήθεια, η σχέση σου με τη θρησκευτικότητα;

Η.Μ: Όχι κακή. Καμιά φορά μπερδευόμαστε με την Εκκλησία του Θεού και την εκκλησία που διοικείται από ανθρώπους, οπότε αλλάζει το πράγμα. Η θρησκεία καθορίζεται και από τον τρόπο με τον οποίο κινείται από τους εκπροσώπους της, σίγουρα. Από κει και πέρα, η θρησκεία μας, ο ορθόδοξος χριστιανισμός, έχει ένα δόγμα και μερικά κεντρικά χαρακτηριστικά, άσχετα από τους ιερείς και τη δράση τους, άσχετα και από τους φανατικούς της θρησκείας αυτής. Σαν Ησαΐας, δεν ασχολούμαι με τους φανατικούς, κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν θα έβγαζε και πουθενά. Έχω τα πιστεύω μου και πορεύομαι.

Μ.Ν: Στην ζωή σου έχεις την ένταση, το νεύρο, τη θλίψη, τη γλύκα του Ιούδα;

Η.Μ: Φοβάμαι να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι μπορεί να είναι μονόπλευροι. Είναι κάτι που μου φαντάζει τρομακτικό. Όλοι έχουμε τις στιγμές μας. Μιας που μιλάμε για μένα, εξαρτάται πώς θα με πετύχεις. Θα είμαι αγχωμένος πριν από ένα σημαντικό ραντεβού, θα είμαι χαλαρός στον χώρο μου, θα είμαι αλλιώτικος πάνω στη σκηνή και αλλιώτικος στις διακοπές. Η βάση του χαρακτήρα μας είναι μία, αλλά τα στοιχεία του χαρακτήρα αυτού είναι διαρκώς εναλλασσόμενα.

Μ.Ν: Το έχεις καβαλήσει (το καλάμι); (γέλια)

Η.Μ: Ποτέ. Αν ήταν να έχω καβαλήσει το καλάμι, θα το έκανα από τα 18 μου. Νευριάζω, μάλιστα, με αυτούς που δεν δίνουν στον εαυτό τους το δικαίωμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, να κατεβούν από το καλάμι. Αυτή την αντιμετώπιση, την οφείλω στους γονείς μου κυρίως και σε αυτά που τράβηξα από παιδί, μέχρι και τότε που πήρα τη ζωή στα χέρια μου.

Μ.Ν: Εγώ ξέρεις με τι νευριάζω; Ότι θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ώρες ακόμα για να αναλύσουμε και να συζητήσουμε πάνω στα πάντα…Εντός και εκτός τέχνης! Και ο χρόνος μας πιέζει αφόρητα….

Η.Μ: Έχουμε ακόμα πέντε λεπτά! (γέλια)

Γ.Δ: Έχεις σκεφτεί ότι αυτός ο κομβικός για την καριέρα σου ρόλος, ο Ιούδας, και συνολικά όλη η παράσταση, ανεβάζει επικίνδυνα ψηλά τον πήχη για τις επόμενες δουλειές σου;

Η.Μ: Νομίζω ότι η παράσταση αυτή θα ήθελα να έχει καλύτερη απήχηση όσον αφορά το κοινό και ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση. Οι προκαταλήψεις στη χώρα μας σε σχέση με ζητήματα όπως η ιστορία μας ή η θρησκεία μας, εν προκειμένω, θεωρώ ότι δυσκόλεψε το κοινό να έρθει αβίαστα να το δει και, αν του αρέσει, έχει καλώς. Το μεγάλο θετικό είναι ότι άρεσε σε κόσμο που απέχει από τη ροκ όπερα, ακόμα και το musical, ως είδος. Κι όχι μόνο άρεσε, αλλά αρκετοί μας λένε ότι φεύγουν από το θέατρο καλύτεροι άνθρωποι. Αυτό είναι σίγουρα μια δύναμη για να πας παρακάτω εσύ, ο ηθοποιός που συμμετείχε σε μια τέτοια δουλειά. Νομίζω ότι ο ρόλος του Ιούδα είναι πολύ μεγάλος τελικά κι εγώ αυτό δεν το είχα εξ αρχής αναλογιστεί. Αυτό το λέω βασισμένος στα λόγια που ακούω, ο ίδιος δεν μπορώ να πω ότι έχω συναίσθηση του τι ακριβώς περνάει κάτω. Έχουμε φτύσει όλοι αίμα για αυτή τη δουλειά, η οποία είναι μια σοβαρή, μια μεγάλη παραγωγή. Και, ναι, αυτό το καταλαβαίνω, το νιώθω. Με δεδομένα όλα αυτά που σου είπα, δεν ξέρω αν οι επόμενοι ρόλοι που θα κάνω θα είναι τόσο μεγάλοι ή όχι. Με φοβίζει το ενδεχόμενο να μην μπορέσω να ξεπεράσω τον ρόλο αυτόν, γιατί ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι τέτοιο.
Μ.Ν:Πράγματι είναι.
Γ.Δ: Αλλά να μη φοβάσαι!
Η.Μ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Αγκαλιές, φιλιά, χαμόγελα…Και ο Ησαΐας Ματιάμπα μεταμορφώνεται σε Ιούδα. Ακόμα μια μαγική νύχτα στο Ακροπόλ ξεκινά.

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ: ”Αισθάνομαι συγγένεια με ό, τι κάνω σκηνικά”


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΖώδια Σήμερα 15/3: Μας πιάνουν οι ευαισθησίες μας
Επόμενο άρθροΗ ιστορία της «Φιλουμένα» ολοκληρώνεται 1η Απριλίου στο Θέατρο Διάνα