Αρχική ΘΕΑΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αλεξάνδρα Παλαιολόγου υποκλίνομαι σ’αυτή σου την ερμηνεία!

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου υποκλίνομαι σ’αυτή σου την ερμηνεία!

Η παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη» μετά από μια σπουδαία κι  επιτυχημένη περιοδεία σε πολλά θέατρα της Ελλάδας επιστρέφει (ευτυχώς)  στο Tempus Verum Εν Αθήναις για 15 παραστάσεις, κάθε ΠαρασκευήΣάββατο και Κυριακή, στις 21.00.

Η Λιλή Ζωγράφου υπήρξε μια εμβληματική συγγραφέας που μέσα από τη γραφή ”ταρακουνούσε” τους αναγνώστες της. Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική,  σκληρή, αλλά και τρυφερή πολλές φορές,  περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια-μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται- καταμαρτυρώντας πως Η ζωή νικά!

Από το 2014, η παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη» συγκίνησε πλήθος κόσμου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που περιόδευσε.

Ήρθε η στιγμή να την απολαύσουμε ξανά (για λίγες ακόμη παραστάσεις) και να συγκινηθούμε το ίδιο ή και περισσότερο με την ιστορία και την αληθινή ερμηνεία σε αυτό το έργο. Ναι το ίδιο ή και περισσότερο. Κι όμως.

Ο Ένκε Φεζολλάρι με την ευρηματική του ματιά και την λεπτομέρεια που τον διακρίνει, σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες “Της Χούντας” από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Για 70 λεπτά η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου μεταμορφώνεται. Όχι επιτηδευμένα. Μελετώντας άρτια το κείμενο και την ίδια τη Ζωγράφου αλλά και την ιστορία της, είναι σα να ”ρουφά” γνώσεις από την ίδια. Κι εκείνη να είναι κάπου ανάμεσα στο κοινό και να την κοιτά με θαυμασμό. Μέσα σε μία ώρα επί σκηνής, καταφέρνει να μας κάνει να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να θυμώσουμε αλλά κυρίως να αισθανθούμε την κατάθεση ψυχής της.

Δύο ιστορίες πάνω στη σκηνή: 1η: Χούντα. Στη συγγραφέα απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας  που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη-ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.

2η: 

  1. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της παραμονές πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού: η συγγραφέας –δεμένη στο κρεβάτι- πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται: η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.

Μια δυνατή ερμηνεία. Μια ξεχωριστή στιγμή της Παλαιολόγου πάνω στη σκηνή και ένας ρόλος-ορόσημο για την καριέρα της.

Η οξύτητα της γραφής της Λιλής Ζωγράφου , το σαρκαστικό και γλυκόπικρο χιούμορ της, η αφηγηματική της ορμητικότητα, η αφοπλιστική και έντιμη ειλικρίνεια αποκτούν λόγο επί σκηνής με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και αναδεικνύονται με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Έτσι άλλωστε κλείνει και η αυλαία.

Μια ιστορία που αξίζει να ακούσετε, μια ερμηνεία που αξίζει να θαυμάσετε. Υποκλίνομαι σε τέτοιες δουλειές και αισθάνομαι τιμή και δέος για τους ανθρώπους που καταπιάνονται με τέτοια κείμενα.

Κείμενο

Λιλή Ζωγράφου

Το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» κυκλοφορεί από τις εκδ. Αλεξάνδρεια.

Σκηνοθεσία:

Ένκε Φεζολλάρι

Βοηθός Σκηνοθέτη:

Μαριάνθη Γραμματικού

Σκηνικός χώροςκοστούμιαφωτισμοί:

Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού

Μουσική:

Σταμάτης Κραουνάκης

Φωτογραφίεςβίντεο:

Αθηνά Λιάσκου

Επικοινωνία:

Μαρία Κωνσταντοπούλου

Παραγωγή:

Red Moonlight Productions

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

TEMPUS VERUM ΑΘΗΝΑΙΣ

ΙΑΚΧΟΥ 18, ΓΚΑΖΙ

ΤΗΛ: 210 3425170

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΣΤΙΣ 21.00

(9,10,11,16,17,18, 23, 24, 25, 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ 1,13,14 & 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΤΑΜΕΙΟ: 15 ΕΥΡΩ

ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ: 12 ΕΥΡΩ

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: 8 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΜΕΣΩ VIVA.GR: 12 ΕΥΡΩ

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΦεγγίτης: Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – Κριτική
Επόμενο άρθροΑθηνά Οικονομάκου: Η επιστροφή στο σπίτι με τον γιο της και η συγκίνηση!