Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ο Γουίλεμ Νταφόε: ” Μην κάνεις κάτι για να πετύχεις κάτι...

Ο Γουίλεμ Νταφόε: ” Μην κάνεις κάτι για να πετύχεις κάτι άλλο. Κάνε αυτό που επιθυμείς. Αυτή είναι η συμβουλή μου ”

6e5f45ddbe76afb02054fff17d326c92

Το Euronews συνάντησε τον σπουδαίο Αμερικανό ηθοποιό στο Βερολίνο

 Έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 100 ταινίες και έχει κερδίσει αναρίθμητα βραβεία. Ο Γουίλεμ Νταφόε δεν χρειάζεται συστάσεις.

0 62χρονος αμερικανός ηθοποιός συμπληρώνει 40 χρόνια επαγγελματικής πορείας. Ξεκίνησε από πρωτοποριακές θεατρικές ομάδες στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και λίγο αργότερα μπήκε στη ζωή του και ο κινηματογράφος.

Τιμήθηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου με την Χρυσή Άρκτο για το συνολική του διαδρομή. Εκεί τον συναντήσαμε:

Βόλφγκανγκ Σπίντλερ, Euronews: Ξεκινήσατε να παίζετε στο θέατρο σε μια εποχή που η Νέα Υόρκη ήταν ένα άγριο μέρος. Τι σας ήλκυσε στο θέατρο;

Γουίλεμ Νταφόε, Ηθοποιός: Ποτέ δεν αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Όταν μεγάλωσα, μου άρεσε να παίζω. Το μόνο είδος υποκριτικής που ήξερα ήταν το θέατρο. Έτσι αντιλαμβανόμουν εγώ το επάγγελμα του ηθοποιού. Και έμαθα, παίζοντας στο θέατρο. Πήγα για λίγο σε σχολή. Δεν σπούδασα με τον παραδοσιακό τρόπο σε ένα πανεπιστήμιο ή κάπου αλλού.

Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Υόρκη των χρεοκοπημένων, η επικίνδυνη, η σκληρή Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ήταν ένα μέρος που πολλοί άνθρωποι έκαναν πράγματα για τα οποία δεν είχαν γνώσεις. Ήταν ενδιαφέρον. Μαθαίναμε κάνοντας πράγματα. Δεν σκεφτόμασταν το αύριο. Όταν είσαι νέος είναι εύκολο να το κάνεις. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι μου έχει μείνει λίγη από αυτή την τρέλα μέσα μου.

Βόλφγκανγκ Σπίντλερ, Euronews: Έχετε πολλές προτάσεις για δουλειά. Πώς επιλέγετε; Πρέπει να είναι ένας σημαντικός σκηνοθέτης; Ένα καλό σενάριο; Πώς κάνετε την επιλογή;

Γουίλεμ Νταφόε, Ηθοποιός: Είναι θέμα μυρωδιάς. Παίρνω το σενάριο και το μυρίζω. Έχει να κάνει με τη διαίσθηση. Και πολύ βέβαια με τους σκηνοθέτες. Να έχω δει την δουλειά τους. Θέλω να υποτάσσομαι στον σκηνοθέτη μου. Στον κόσμο αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο. Είναι ο μόνος τρόπος για να γίνεις ο άνθρωπός τους, ο χαρακτήρας που θέλουν, να αντιδράς εκ μέρους τους. Πιστεύω ότι αν σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου, τότε έχεις πολύ περιορισμένο πεδίο. Αν υπηρετείς το όραμα κάποιου άλλου, τότε κινείσαι προς τη δική του κατεύθυνση. Έτσι μαθαίνεις πράγματα, διακινδυνεύεις πράγματα. Ριψοκινδυνεύεις με κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος. Αυτή η ένταση που δημιουργείται οδηγεί σε κάτι που αξίζει να το δεις και κάνει εσένα να αισθάνεσαι ζωντανός.

Ψάχνω λοιπόν αυτές τις καταστάσεις. Διαβάζω το σενάριο και λέω: “Θέλω να κάνω αυτά τα πράγματα; Είναι ενδιαφέρον για μένα; Θα πυροδοτήσει κάτι μέσα μου που θα με οδηγήσει σε κάτι καινούργιο; Θα μου δημιουργήσει την αίσθηση της απορίας; της έκπληξης; Γιατί αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πάντα: να σταματήσουμε την απονέκρωση του μυαλού μας, γιατί ξέρουμε ότι όλοι θα πεθάνουμε. Αλλά αν το σκέφτεσαι όλη την ώρα, είναι σαν να σκοτώνεις τον εαυτό σου.

Βόλφγκανγκ Σπίντλερ, Euronews: Αλλά η τέχνη έχει να κάνει πάντα με τα ίδια πράγματα: έχει να κάνει με το θάνατο, με τον έρωτα.

Γουίλεμ Νταφόε, Ηθοποιός: Ναι. Είμαστε πεπερασμένα όντα. Με συγκεκριμένο χρόνο ζωής.

Βόλφγκανγκ Σπίντλερ, Euronews: Αυτό μας κάνει δημιουργικούς

Γουίλεμ Νταφόε, Ηθοποιός: Αυτό είναι αλήθεια! Κι είναι όμορφο

Βόλφγκανγκ Σπίντλερ, Euronews: Μπορεί να μας πείτε με δύο λόγια μια συμβουλή που δίνετε στους νέους ηθοποιούς, μια ενθάρρυνση;

Γουίλεμ Νταφόε, Ηθοποιός: Ανακαλύψτε αυτό που αγαπάτε και κάντε το. Πλησιάστε όσο μπορείτε τον στόχο σας. Και δραστηριοποιηθείτε. Μην περιμένετε τίποτε. Βάλτε τα δυνατά σας για να φτάσετε στον στόχο που θέλετε. Εάν δείτε ένα θέατρο που κάνει ωραίες δουλειές, ακόμη κι αν κάθεστε εκεί φέρνοντας καφέδες, αν αυτό είναι το πιο κοντά που μπορείτε να φτάσετε στον στόχο σας, πιστεύω στη μαθητεία, πιστεύω ότι αξίζει να είσαι με ανθρώπους που σε εμπνέουν. Αυτό είναι όλο. Μην κάνεις κάτι για να πετύχεις κάτι άλλο. Κάνε αυτό που επιθυμείς. Αυτή είναι η συμβουλή μου.

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

Όταν οι Ελληνίδες σταρ πόζαραν με αποκριάτικη διάθεση σε εξώφυλλα των ’60s (φωτογραφίες)

Η «άγνωστη» φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη που ούτε οι φανατικοί δεν έχουν δει (Pic)


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗEuronews
Προηγούμενο άρθροΕπικές ατάκες της ελληνικής τηλεόρασης που άφησαν εποχή!
Επόμενο άρθρο10 φινάλε-σοκ σε ταινίες τρόμου