Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Λιάνα Παρούση: «Μέσω της υποκριτικής έχω ανάγκη να ψάξω και να αγγίξω...

Λιάνα Παρούση: «Μέσω της υποκριτικής έχω ανάγκη να ψάξω και να αγγίξω την ανθρώπινη ψυχή»

Η ταλαντούχα ηθοποιός Λιάνα Παρούση σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Koita-magazine.

Αξιοπρέπεια, ήθος και πηγαίο ταλέντο. Αυτές είναι οι 3 λέξεις με τις οποίες θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη Λιάνα Παρούση. Μας χαρίζει πολύ όμορφες ερμηνείες, δίνει την ψυχή της πάνω στη θεατρική σκηνή και κερδίζει επάξια το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Αγαπά το θέατρο πολύ, υπηρετεί την υποκριτική με σεβασμό και πάντα ευχαριστιέται κάθε της δουλειά κι αυτό φαίνεται από την αύρα που αποπνέει επί σκηνής.

Τη φετινή θεατρική σεζόν τη συναντάμε στο Θέατρο Χώρα και στην παράσταση ”Στα Άκρα” σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Η ίδια μου μίλησε γι’αυτή  την  ευτυχή θεατρική συγκυρία, το ρόλο της, αλλά και την αέναη αγάπη της για το θέατρο.

Απολαύστε την…

 

«Στα άκρα» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο θέατρο Χώρα. Πως προέκυψε αυτή η ευτυχής καλλιτεχνική συγκυρία;

Γνωριζόμασταν χρόνια με τον Πέτρο Ζούλια αλλά δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ποτέ. Έχει την στόφα των παλιών μεγάλων σκηνοθετών -δασκάλων. Διαθέτει χαρακτηριστικά που τα βρίσκεις πολύ σπάνια στις μέρες μας. Δεν έχει καθόλου σκηνοθετική έπαρση, σέβεται απόλυτα το θεατρικό κείμενο, αγαπάει τους ηθοποιούς του, αναλύει δραματουργικά λέξη προς λέξη το κείμενο και τους ρόλους, ενώ ταυτόχρονα σέβεται όσο κανένας άλλος το κοινό. Βλέπει με τα μάτια του θεατή και θέλει να του μεταφέρει όλη τη μαγεία της θεατρικής πράξης. Είμαι ειλικρινά πολύ τυχερή που συνεργαστήκαμε και που γνώρισα πιο ουσιαστικά έναν τόσο σεμνό και αξιολάτρευτο θεατράνθρωπο.

29543322_2057839231156852_2538474402358493184_n

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεστε στην παράσταση και πως θα τον χαρακτηρίζατε;

Στην παράσταση υποδύομαι μια εβραϊκή επαναστάτρια του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας. Μια γυναίκα με ιδιαίτερα ηγετικά χαρίσματα, που βλέπει την επανάσταση Όχι ως πόλεμο αλλά ως θυσία και λύτρωση στο κοινωνικό αδιέξοδο που επιβάλλεται εκείνη την εποχή.

Τι πραγματεύεται το έργο και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, που το καθιστούν επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Στο έργο έχουμε δύο παράλληλες πορείες. Το προσωπικό και ερωτικό αδιέξοδο του κεντρικού ήρωα αλλά και όλων των ρόλων, συμπλέει με τον κοινωνικό αδιέξοδο της Ευρώπης του μεσοπολέμου. Όλοι παλεύουν με την μοναχικότητά  τους, τις ερωτικές  αναζητήσεις τους, τις μπερδεμένες πολιτικές ιδεολογίες μπροστά στην απειλή ενός πολέμου. Δυστυχώς στο ίδιο αδιέξοδο βρίσκεται η κοινωνία μας 80 χρονιά μετά.

29511601_2057853664488742_5194319897160581120_n

Τελικά, πόσο στα άκρα μπορεί να φτάσει κάποιος για να χαθεί ή να σωθεί;

Νοιώθω πάντα πολύ τυχερή που δεν έχω βιώσει τέτοιες καταστάσεις πολέμου και καταστροφής. Παρακολουθούμε εικόνες ανθρώπων που ζουν ανάμεσα στο θάνατο. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που τους δίνει δύναμη, και πόσο στα άκρα μπορούν να φτάσουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους, την ψυχή τους, το παιδί τους. Και πόσο στα άκρα μπορούν να φτάσουν για να εκδικηθούν την απώλεια αυτών.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Αρχικά μια περίεργη ανάγκη έκφρασης και εξωτερίκευσης των δικών μου συναισθημάτων. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι έχω ανάγκη να ψάξω και να αγγίξω την ανθρώπινη ψυχή. Και ένας από τους ωραιότερους δρόμους είναι το θέατρο.

29497128_2057853521155423_5935767995618951168_n

Ποια στιγμή σας θυμάστε πιο έντονα από την αρχή της πορείας σας και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αυτό που θυμάμαι σαν τώρα είναι η γνωριμία με τη δασκάλα μου τη Μαίρη Αρώνη. Ήταν μια μαγευτική και γοητευτικότατη προσωπικότητα. Και για μένα το παιδί των 18 χρονών ήταν ένας θρύλος. Όταν μου έδωσε συγχαρητήρια για την εισαγωγή μου στην δραματική του Εθνικού νόμιζα ότι βρισκόμουν στα σύννεφα. Σιγά σιγά με αγαπούσε και με μάλωνε σαν παιδί της….

Ηθοποιός για εσάς, σημαίνει……

Ένας μοναχικός τύπος που αναζητά να βρει τον εαυτό του, ψάχνοντας στο απύθμενο σεντούκι των θεατρικών ψυχών….

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας και δε θα το αλλάζατε με τίποτα;

Μόνο το παιδί μου. Όλα τα άλλα απλά υπάρχουν τριγύρω μου.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του θεάτρου εν έτει 2018 στην Ελλάδα και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης του;

Δύσκολη εποχή για το θέατρο. Κυρίως γιατί η κοινωνία μας έχει χάσει τους στόχους της, έχει ξεχάσει την ιστορία της, έχει αλλοιώσει την αισθητική και την ηθική της, έχει μπουχτίσει από τα πάντα και έπεσε σε μια αφόρητη ανία. Έτσι και το θέατρο, δεν έχει σαφή προσανατολισμό. Άπειρες παραστάσεις, που είτε εκφράζουν τα απωθημένα των δημιουργών τους είτε προσπαθούν να κλέψουν λίγες στιγμές δόξας. Πρέπει να αυτοπροσδιοριστει ξανά το θέατρο, να χαρακτηριστούν οι ηθοποιοί επαγγελματίες και να δημιουργηθεί υγιές θεατρικό κοινό που θα το σέβονται όλοι προσφέροντας του παιδεία και ψυχαγωγία μαζί…

29513112_2057854121155363_9185084520829812736_n

Τι επάγγελμα θα έκανε η Λιάνα Παρούση, αν δεν ήταν ηθοποιός;

Ψυχολόγος. Λατρεύω τους ανθρώπους,τρελαίνομαι με τα παιχνίδια των συναισθημάτων, με γοητεύουν οι βασανισμένος ψυχές και νοιώθω τη δύναμη ότι μπορώ να βοηθήσω κυρίως λόγω του σεβασμού που έχω στην μοναδικότητα κάθε ανθρώπου.

 

Ευχαριστώ από καρδιάς Λιάνα Παρούση για την τόσο εποικοδομητική κουβέντα μας. Είναι υπέροχο που υπάρχουν τόσο αυθεντικοί άνθρωποι στο θέατρο, όσο εσύ. Τα καλύτερα από καρδιάς!

 

«ΣΤΑ ΑΚΡΑ»

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
τηλ. 210 8673945

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ
στις 21.00


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροO «Δον Κιχώτης» ολοκληρώνει το ταξίδι του στις 3 Απριλίου στο Από Μηχανής Θέατρο
Επόμενο άρθροΚερδίστε μονές προσκλήσεις για την παράσταση «Ότι… Τίποτα!» στο Θέατρο Πειραιώς 131