Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γιάννης Φέρτης: «Αν ξαναγεννιόμουν πάλι θα γινόμουν ηθοποιός»

Γιάννης Φέρτης: «Αν ξαναγεννιόμουν πάλι θα γινόμουν ηθοποιός»

Ο σπουδαίος Γιάννης Φέρτης φιλοξενείται στο Koita-magazine.

Είναι τόσο όμορφο να εκτιμάς και να νιώθεις δέος για κάποιους ηθοποιούς και να έρχεται η ώρα να τους συναντήσεις και να μιλήσεις μαζί τους. Κάτι τέτοιο ένιωσα μιλώντας με τον κύριο Γιάννη Φέρτη.

Το ταλέντο του διαχρονικό, οι ερμηνείες του ξεχωριστές, το ήθος και η αξιοπρέπεια του, αέναες αξίες στη ζωή και τη δουλειά του. Υπηρέτης της τέχνης, ανεβαίνει στη σκηνή και κάθε φορά μας εντυπωσιάζει.

Τη φετινή θεατρική σεζόν τον απολαμβάνουμε στην παράσταση «ΗΡΩΕΣ» του Gerald Sibleyras, μαζί με τους εξίσου ταλαντούχους ηθοποιούς Δημήτρη Πιατά και Ιεροκλή Μιχαηλίδη. 

Υποδύονται στη σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου,  τρείς γκρινιάρηδες βετεράνους  στρατιωτικούς που  ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

Πως αισθάνεστε για τη φετινή σας θεατρική δουλειά;

Είμαστε και οι 3 πολύ δεμένοι, πράγμα που βγαίνει κι επί σκηνής. Το έργο έχει γέλιο και μεγάλο ενδιαφέρον μέσα από τον τρόπο και τον διάλογο που χρησιμοποιούν αυτοί οι τρεις άνθρωποι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη σκηνοθεσία του Μιλιβόγιεβιτς και πολύ τυχερός για τη φετινή αυτή δουλειά, αλλά και για τις παραστάσεις που έχω βρεθεί τα 3 τελευταία χρόνια (Θείος Βάνιας σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, Άλκηστη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Απ’τη Σιωπή ως την Άνοιξη του Λεωνίδα Προυσαλίδη). Κάθε φορά, δεν βλέπω την ώρα να ανέβω στη σκηνή.

Πως θα χαρακτηρίζατε τους ρόλους που υποδύεστε;

Ουσιαστικά, βιώνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Ο χαρακτήρας που εγώ υποδύομαι θα έλεγα ότι είναι ο πιο φοβισμένος.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το  έργο επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Αισθάνομαι ότι το κοινό, μέσα από το έργο φεύγει ευχαριστημένο. Γελάνε και συγκινούνται ταυτόχρονα. Άνθρωποι μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας ταυτίζονται με το έργο, γιατί ίσως έχουν ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις, αλλά και οι νεότερες ηλικίες, ίσως τις έχουν ακούσει.

Θεωρείτε πως υπάρχουν ‘’ήρωες’’ τελικά στην εποχή μας;

Για ήρωες στη σημερινή εποχή δεν έχω σκεφτεί ποτέ. Σίγουρα εγώ δεν αισθάνομαι ήρωας, απλά είμαι ένας ηθοποιός που παίζω συμπαθητικά ή και καλά κάποιες φορές. 54 χρόνια στο χώρο του θεάτρου κι αποφοιτώντας από το Θέατρο Τέχνης, δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτή μου την επιλογή.

Αν ξαναγεννιόμουν, πάλι θα γινόμουν ηθοποιός. Αν αυτό θεωρείται ηρωικό, σίγουρα δεν μπορώ εγώ να το κρίνω.

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο με λίγα λόγια μέσα από την πορεία σας ως σήμερα;

Πριν μπω στη σχολή, από τα 14 μου είδα πρώτη φορά θεατρική παράσταση στο Θέατρο Κοτοπούλη (σημερινό Rex) όπου έπαιζε η Άννα Συνοδινού με το Ντίνο Ηλιόπουλο κι εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ. Οπότε μέσα από τις τόσες παραστάσεις που είδα στην πορεία, στα 16 μου αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Θυμάμαι ακόμη όταν ανέβαινα στους πρόποδες του Λυκαβηττού για να απαγγείλω Σαίξπηρ, κλπ. Το θέατρο ουσιαστικά ήταν και είναι η ζωή μου.

Τι θα συμβουλεύατε του νέους ηθοποιούς που ξεκινούν τώρα την πορεία τους στο χώρο της υποκριτικής;

Δε μου αρέσει να συμβουλεύω. Το μόνο που μπορώ να πω στα παιδιά που πραγματικά έχουν ταλέντο, είναι να μην ψωνιστούν! Εγώ προσωπικά δεν ψωνίστηκα ποτέ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια.

 

Μία εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο του θεάτρου, που μόνο σεβασμό νιώθεις για την ύπαρξη του. Μεγάλη μου τιμή που μίλησα μαζί σας! 

(Σύντομα η συνέντευξη και σε έντυπη μορφή στο περιοδικό Koita)

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νιkita Milivojevic
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κουστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Παραγωγή: Art & Ether

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, 20:00
Πέμπτη, 21:00
Παρασκευή, 21:00
Σάββατο, 18:30 & 21:00
Κυριακή, 20:00

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Τηλ. 211 0132002-5, 212 1042777

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ποιήματα που έγιναν τραγούδια κι αγάπησαν μικροί και μεγάλοι
Επόμενο άρθροBritney is this you? Μεγάλη σύγχυση στο διαδίκτυο με τις νέες φωτογραφίες της Spears! (photo)