Αρχική TRAVEL Εξορμήσεις Μαρτιάτικο οδοιπορικό στην Καλαμάτα

Μαρτιάτικο οδοιπορικό στην Καλαμάτα

ΚΑΛΑΜ 4

Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου, αλλά και μια από τις πιο ηρωικές της Ελλάδας: εκεί δόθηκε το πρώτο σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης τον Μάρτιο του 1821. Στα χριστιανικά χρόνια, στη θέση του κάστρου χτίστηκε μια εκκλησία όπου φυλασσόταν η εικόνα της Παναγίας της Καλομάτας (με πολύ όμορφα μάτια), απ’ όπου προήλθε και το όνομα της πόλης.

Η φυσική της ομορφιά, η παραδοσιακή και προσεγμένη κουζίνα, οι πανέμορφοι κοντινοί προορισμοί με το πολύ πράσινο, τη θαλασσινή αύρα και τα φρούρια με την αίγλη μιας αλλοτινής εποχής, την κάνουν ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου.

ΚΑΛΑΜ 6             ΚΑΛΑΜ 10

Προχωρώντας αρκετά ανηφορικά, βρισκόμαστε στο Φράγκικο Κάστρο όπου απολαμβάνουμε τη θέα και σπιτάκια με μικρές αυλές και κεραμίδια που θυμίζουν κυριολεκτικά χωριουδάκι χτισμένο μέσα στην πόλη. Στη σκιά του κάστρου που χτίστηκε το 1860 βρίσκεται ο Βυζαντινός Ναός της Υπαπαντής. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής, Προστάτιδας και Πολιούχου όλων των Μεσσηνίων.

ΚΑΛΑΜ 8            ΚΑΛΑΜ 9

Το κάστρο της πόλης συνδέεται με την ιστορία της πριγκίπισσας Ισαβέλλας – ποιός δεν έχει έστω ακουστά το περίφημο μυθιστόρημα του Αγγέλου Τερζάκη «Πριγκηπέσα Ιζαμπώ»;

Αν αποφασίσετε να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μεζεδοπωλείο – Ουζερί «…στο κύμα» και να δοκιμάσετε ποικιλίες θαλασσινών και κρεατικών με συντροφιά τη θάλασσα και τους γλάρους. Αν προτιμάτε πιο παραδοσιακές γεύσεις, must αποτελεί «Ο θίασος», που μπορεί στα μέσα του Μάρτη και με τοπίο σχεδόν φθινοπωρινό να μην κάνει αίσθηση αρχικά στο μάτι, όμως σας αποζημιώνει με το εξαιρετικό χταπόδι στιφάδο, το κοτόπουλο σουβλάκι με σως μουστάρδας και την ψητή σφέλα – διπλοψημένο τυρί της φωτιάς – συνοδευόμενη από γλυκό του κουταλιού.

ΚΑΛΑΜ 12            ΚΑΛΑΜ 13

Για τον απογευματινό σας περίπατο, καφέ, βραδινό ποτό ή ακόμα και χυμό, η all time «Bistroteca» στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου διαθέτει θετική αύρα, άνετο και καλαίσθητο χώρο, χαμηλό φωτισμό και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα. Αν βέβαια καταφέρετε να βρείτε θέση!

ΚΑΛΑΜ 19              ΚΑΛΑΜ 21

Για πίτσα και αχνιστά ζυμαρικά που ο ουρανίσκος σας θα αναπολεί κι αφού επιστρέψετε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, θυμηθείτε το «Street Pasta» στην οδό Αμφείας καθώς και το «Da Francesco» στην Ποσειδώνος στη Μαρίνα Καλαμάτας, όπου εκτός από το φαγητό το βλέμμα σας θα αιχμαλωτίσει και το ζεστό, πορτοκαλένιο ηλιοβασίλεμα.

ΚΑΛΑΜ 17            ΚΑΛΑΜ 18

Μετά από ένα χορταστικό γεύμα και σε περίπτωση που υπάρχει λίγος ακόμα χώρος στο στομάχι σας, περάστε από «Το σπίτι της Κρέπας» στην οδό Αμφείας στο ιστορικό κέντρο για μια μεγάλη ποικιλία γευστικών συνδυασμών.

ΚΑΛΑΜ 16            ΚΑΛΑΜ 20

Γύρω στα 51 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα βρίσκεται η όμορφη Πύλος. Εκεί η θάλασσα είναι γαλήνια και μοιάζει να ακολουθεί τους δικούς της χαλαρούς ρυθμούς όπως και οι κάτοικοί της αυτή την εποχή του χρόνου. Το λιμάνι μαζί με τα σπίτια που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά συνθέτουν ένα χρωματιστό φωτογραφικό καδρο. Μπροστά στο λιμάνι η βραχονησίδα Σφακτηρία αποτελεί φυσικό κυματοθραύστη. Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο το 1827 σήμανε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

ΚΑΛΑΜ 24              ΚΑΛΑΜ 26

Λίγο πιο κάτω, στην παραλιακή κωμόπολη της Μεθώνης, ξεχωρίζει το κάστρο, κατάλοιπο του 13ου αιώνα χτισμένο από τους Βενετούς. Ο μεγάλος όγκος του προσδίδει αρχοντιά και επιβλητικότητα, ενώ η πέτρινη γέφυρά του αποτελείται από 14 τόξα.

ΚΑΛΑΜ 7            ΚΑΛΑΜ 15

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται η Μικρή Μαντίνεια και οι Κιτριές, μικρά γραφικά παραθαλάσσια χωριά που όμως λίγους μήνες πριν από το καλοκαίρι φαντάζουν αρκετά μοναχικά.

Δημοσιογραφική και φωτογραφική κάλυψη: Σωτηρία Κακαγιά


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ Αντόνιο Μπαντέρας έγινε αγνώριστος -Ξύρισε τα μαλλιά, τα φρύδια και το μούσι του
Επόμενο άρθροΓιώργος Χαρίτος – Νίκος Τζούνας Οι “ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ” του Σκύλου
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.