Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γεράσιμος Μιχελής: «Μέσα από την τέχνη του θεάτρου διεκδικούμε την επικοινωνία»

Γεράσιμος Μιχελής: «Μέσα από την τέχνη του θεάτρου διεκδικούμε την επικοινωνία»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, φιλοξενείται στο Koitamagazine! 

Είναι από τους ηθοποιούς που με το βλέμμα και την ερμηνεία του, μαγνητίζει το κοινό. Είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από το ρόλο του ΄΄κακού” που υποδύθηκε στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Παρα Πέντε στο Mega. Παρ’όλα αυτά και μέσα από την πορεία του στο θεατρικό σανίδι εντυπωσιάζει το κοινό.

Τα δύο τελευταία χρόνια άλλωστε απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την παράσταση ”Μικρός Χίτλερ” που ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και συσκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με τον Γιώργο Χριστοδούλου.

Ο Γεράσιμος Μιχελής μέσα από τις στοχευμένες του δουλειές στο θέατρο και την τηλεόραση διεισδύει σε κάθε του ρόλο, αναδεικνύοντας το πηγαίο του ταλέντο και καταθέτοντας την ψυχή του σε αυτό που κάνει. Είναι από τους ανθρώπους που η αγάπη και το μεράκι για την τέχνη του, δεν κρύβονται.

Αυτό το διάστημα πρωταγωνιστεί στο εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος» στη σκηνή του Θεάτρου “104” σε σκηνοθεσία  Δημήτρη Τσιάμη με τους εξίσου σπουδαίους ηθοποιούς,  Μιχάλης Οικονόμου και Κλεοπάτρα Μάρκου. Μου μίλησε για τη σημασία του έργου στη εποχή μας αλλά και για το ρόλο του θεάτρου αλλά και της τέχνης ευρύτερα στην Ελλάδα του σήμερα…

Αυτή την περίοδο, πρωταγωνιστείτε στο εμβληματικό έργο του  Αλμπέρ Καμύ  ”Ο Ξένος” στη σκηνή του Θεάτρου ”104”. Πείτε μας λίγα λόγια γι’αυτό το έργο.

Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κείμενα ξένης λογοτεχνίας. Πολυδιαβασμένο και πολυαγαπημένο μυθιστόρημα. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που καταδικάζεται σε θάνατο επειδή σκότωσε έναν Άραβα χωρίς πρόθεση. Συλλαμβάνεται, δικάζεται υπερασπιζόμενος με απόλυτο τρόπο την αλήθεια κι αυτό ανατρέπει όλη τη ζωή του. Βρίσκεται μπροστά σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του νοήματός της. Ο Καμύ χωρίς να δίνει οριστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, βοηθάει τον αναγνώστη, τον θεατή,  να κατανοήσει ότι η ατομική εξέγερση είναι τελικά αυτή που τον οδηγεί στην αποδοχή και την υπέρβαση της κατάστασής του.

Ποια τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθιστούν το έργο ιδιαίτερο και γιατί αξίζει να το παρακολουθήσει το κοινό;

Ο  Ξένος του Καμύ είναι ένα κείμενο με πλούσια θεματική και φιλοσοφικά ζητήματα. Εδώ τίθενται τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής που απασχολούν όλους σε όλο μας το βίο. Όλα όσα θα αναπτύξει στο μέλλον διεξοδικά εμπεριέχονται σ΄αυτό το κείμενο: η θνητότητα, το γήρας, ο έρωτας, η δικαιοσύνη, το παράλογο, η βία, ο ήλιος, η εξέγερση. Το αγωνιώδες ανθρώπινο ερώτημα σχετικά με τον θάνατο πχ. , και το επέκεινα του τάφου απασχολεί όλους μας.

Ποιος αντέχει να είναι γρίφος η φθορά και το εφήμερο της ύπαρξης; Η ζωή, αξίζει τον κόπο να τη ζεις ; Να ένα άλλο, μεγάλο ερώτημα που τίθεται στο έργο. Ο Καμύ δεν δίνει απαντήσεις.

Κι αυτό είναι το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο. Ο κεντρικός ήρωας δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Όμως, με την προσωπική του εξέγερση, αντιλαμβανόμενος το παράλογο και την απουσία νοήματος της ζωής, θα συμφιλιωθεί με τον κόσμο, που πριν του ήταν ξένος, τώρα του είναι αδελφός. Στο τέλος, θα αποδεχτεί  κάθε μοίρα με την στοϊκή σοφία του παράλογου.

Ποιος ο δικός σας ‘’ξένος’’ στη ζωή;

Σε μια εποχή που ο φόβος και το παράλογο μας περιβάλουν και είναι πια η καθημερινότητά μας, η επικοινωνία είναι δύσκολη υπόθεση. Όλοι φοβισμένοι, κλεισμένοι στον εαυτό τους , καχύποπτοι για το οτιδήποτε και με τον οποιονδήποτε. Σαν τρωκτικά στρυμωγμένα στα  λαγούμια τους.  Λίγο να διαφέρεις από τους άλλους, μπαίνεις στο στόχαστρο. Μπορείς να αγαπήσεις; Να αφήσεις να ακουμπήσει ο άλλος πάνω σου ; Να ακουμπήσει πάνω σου τον ψυχικό του πόνο;  Ή προτιμάς να παραμένει αμετάκλειτα άλλος ; Ο άνθρωπος που αδυνατεί να συγχωρέσει , να χωρέσει , να αγαπήσει τον συνάνθρωπό του,  αυτός δεν μπορεί να γίνει φίλος μου. Θα μου είναι πάντα ξένος.

Τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο στην εποχή μας και τι αυτό που σας κάνει να ελπίζετε;

Εκείνο που είναι λυπηρό σήμερα είναι να βλέπεις ανθρώπους εγκλωβισμένους, παγιωμένους σε μια κατ’ επανάληψη αγενή, επιθετική, απολίτιστη και βίαιη συμπεριφορά. Σαν να υπάρχει μία ομηρία.  Βλέπεις ανθρώπους που τροφή τους είναι το μίσος, η κακία , η καταστροφή του άλλου. Δεν υπάρχει στοιχειώδης διάθεση για διάλογο , για συνεργασία.

Η καχυποψία και το συμφέρον των “ομάδων” , εμποδίζουν την όποια γρήγορη διεκπεραίωση , όσων λίγων ευκαιριών  εμφανίζονται κατά καιρούς.

Υπάρχει όμως ελπίδα να αναζητήσουμε ποιότητα και αληθινή χαρά στη ζωή μας, μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις . Η ευθύνη είναι προσωπική. Μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αξιοποιώντας τα χαρίσματά μας και την δημιουργικότητά μας. Η ζωή δεν είναι ποτέ ούτε τόσο όμορφη ούτε τόσο άσχημη όσο φανταζόμαστε, είναι όμως το μόνο δώρο που έχουμε. Κι είναι ανεκτίμητο!

Μέσα από την επιτυχημένη σας πορεία τόσο σε τηλεοπτικές, όσο και σε θεατρικές δουλειές, ποια πιστεύετε ότι είναι η δυναμική του θεάτρου και της τηλεόρασης στην Ελλάδα του 2017;

Μέσα από την τέχνη του θεάτρου διεκδικούμε την κοινότητα, την επικοινωνία. Ο καλλιτέχνης προετοιμάζεται από νωρίς και επί μακρόν για να παρουσιάσει, να επικοινωνήσει, κάθε φορά σαν να ναι η πρώτη φορά, το έργο του. Το καλλιτέχνημά του που είναι κάτι ζωντανό, χειροποίητο και γίνεται ενώπιον του σε συγκεκριμένο χρόνο.  Ιδρώνει, ματώνει κι ας είναι η δουλειά του , ” σκόνη στον άνεμο” , σημερινή, περνάει και χάνεται. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει μαζί του  να συνταξιδέψει  με το κοινό του, σε έναν άλλο τόπο. Να βιώσουν από κοινού μία νέα εμπειρία. Να αναπνεύσουν μαζί. Να μετατοπιστούν! Κι ο θεατής έχει την μοναδική αυτή  ευκαιρία να ζήσει ή να μην ζήσει την εμπειρία αυτήν, να νιώσει ή να μην νιώσει το αίσθημα της κοινότητας που όλους τους ενώνει η πίστη και δεν τους αναταράζει η απόγνωση. Το αίσθημα της κοινότητας μόνο στο θέατρο μπορείς να το νιώσεις. Η τηλεόραση, μια άλλη μορφή τέχνης, είναι μια μοναχική απόλαυση. Μπορώ, κάποια στιγμή, να χαμηλώσω την ένταση του ήχου, ίσως να μην με ενδιαφέρει και πολύ αυτό που βλέπω αλλά να μου κρατά συντροφιά,  με χαλαρώνει την ώρα που γυρνώ κουρασμένος από τη δουλειά. Όταν νιώθω μοναξιά,  ακούς συχνά να λένε οι μεγάλοι , την ανοίγω για παρεούλα , είναι η παρηγοριά μου!

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που αγαπάτε περισσότερο στη δουλειά σας και δεν θα το αλλάζατε με τίποτα;

Μου αρέσει πολύ, όλη η περίοδος της προετοιμασίας μιας παράστασης. Από την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσουν οι πρόβες μέχρι τις πρώτες γενικές. Ενθουσιασμός, πρεμούρα να γίνουν όλα όμορφα και με τον καλύτερο τρόπο! Καφέδες, τσιγάρα, τοστάκια, φωτοτυπίες, σημειώσεις, εκγύμναση, γέλια, φωνές.

Μια γόνιμη, δημιουργική περίοδος! Ενδιαφέρουσες και μακράς διάρκειας  συζητήσεις πάνω στο έργο, για τα θέματα του έργου.

Μοιραζόμαστε εντυπώσεις, αγωνίες, έγνοιες από την προσωπική μελέτη- έρευνα του καθενός μας. Νέοι συνεργάτες, συντελεστές, διαφορετικής γενιάς και αισθητικής που καλούνται να συνεννοηθούν, να κάνουν διάλογο, να συνεργαστούν και να αγαπηθούν, ει δυνατόν! Μια πολύ ενδιαφέρουσα, δυνατή εμπειρία!

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της τέχνης στην εποχή της γενικευμένης ”κρίσης” που διανύουμε;

Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται για ποιον λόγο κάνω θέατρο  σε αυτήν την εποχή που διανύουμε; Για να παροτρύνω τον θεατή να δει τον εαυτό του αλλιώς; Να τον ευαισθητοποιήσω; Να τον παρακινώ να κάνει το σωστό; Να τον παρηγορήσω;  Σε περιόδους κρίσης, έχω κάτι να πω, ή μάλλον έχω περισσότερα να πω. Έχω να παλέψω για κάτι, να διαμαρτυρηθώ! Έχω μέσα μου θυμό!  Και λοιπόν;  Ο Αρτώ έλεγε:  ”Κανείς ποτέ δεν έγραψε, ούτε ζωγράφισε, ούτε έφτιαξε έργα γλυπτικής ή πλαστικής, ούτε κατασκεύασε  ή επινόησε κάτι για άλλο λόγο παρά για να βγει από την κόλαση”! Η απάντηση στην ερώτηση σου, είναι πολύ δύσκολη. Ο αληθινός σκοπός της Τέχνης  σήμερα δεν είναι μόνο να εφησυχάζει τον κόσμο απέναντι στα δεινά της ζωής. Η πραγματική λειτουργία της Τέχνης είναι να δίνει την αληθινή εικόνα της πραγματικότητας, να μην την εξωραϊζει. Να καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του.

 

Θέατρο 104

Κεντρική Σκηνή

Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54 | 21 0345 5020

Παραστάσεις | 20.4 έως 11.6

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 21.00

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ & 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητών & ανέργων), 5 ατέλεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση ο Φιλιππίδης: Τι είπε μέσα από τη φυλακή

Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Στέφανος Ντούσκος στο Τόκιο!

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Ανδρέας Μικρούτσικος


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣοφία Βόσσου -Ερασμία Μάνου: Μιλούν για τη σχέση μητέρας και κόρης ποζάροντας στο φακό
Επόμενο άρθροΤα στέκια των καλλιτεχνών στην Αθήνα