Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Η Μαρία Λυσικάτου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Koitamagazine

Η Μαρία Λυσικάτου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Koitamagazine

maria trianon 2

Η Μαρία Λυσικάτου η γενική διευθύντρια του Τριανόν και της εταιρίας διανομής Filmcenter ΤριανόνΈνας σπάνιος και πάρα πολύ αξιόλογος άνθρωπος με πάρα πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες, οραματίστρια, ένας υπέρ δραστήριος άνθρωπος…

Σε μια σπάνια και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του KoitaMagazine. Απολαύστε την.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε τον ιδιαίτερο και όμορφο αυτό χώρο, όπως επίσης να δημιουργήσετε ένα εξίσου ωραίο φεστιβάλ; 

Το Τριανόν ανήκει στην οικογένειά μου από το 1960 και χτίστηκε από τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου τον πρεσβύτερο, ιδιοκτήτη εταιρειών εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών και αιθουσών. Το 1993 ανέλαβε το Τριανόν ο εγγονός Λεωνίδας Παπαγεωργίου και ξάδερφος μου. Ο Λεωνίδας έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο 2014 σε ηλικία 50 ετών, έχοντας δημιουργήσει έναν υπερσύγχρονο κινηματογράφο με θεατρική σκηνή και υποδομή για πολυσύνθετα μουσικά δρώμενα. Έκτοτε, τη διεύθυνση ανέλαβα εγώ, συνεχίζοντας το όραμα του ξαδέρφου μου, που ήταν η στέγαση όλων των τεχνών σε μία κινηματογραφική αίθουσα. Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων συνάπτουμε συνεργασίες με σπουδαίους φορείς πολιτισμού, όπως το πολύ σημαντικό για τη χώρα μας Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Πείτε μου δύο λόγια για τις νέες παραγωγές του Τριανόν, όπως και του φεστιβάλ;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο κοινό βραβευμένες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου ημερίδα με θέμα «Κινηματογράφος & Υγεία». Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ σχετικά με την υγεία που θα προλογίσουν καλλιτέχνες και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Από 1 έως 3 Απριλίου, διοργανώνουμε 3ήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ελληνικών φεστιβάλ κι ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επιπλέον, τον Μάιο διοργανώνουμε το 4ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής κάτω από την ανοικτή σκεπή του Τριανόν, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και φέτος στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας. Επίσης, ετοιμάζουμε νέες ταινίες σε δική μας διανομή, stand – up comedy και στο φουαγιέ εκθέσεις εικαστικών, αλλά και αρχειακού υλικού.

Τι σημαίνει για εσάς όταν ακούτε τις λέξεις Τριανόν, παραγωγές, δημιουργία;

Το Τριανόν είναι η ψυχή μου, το σπίτι μου. Όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε μεταφράζονται σε πολλές ώρες δημιουργικής δουλειάς, συναντήσεις με τους συνεργάτες μου, διαφωνίες και συμφωνίες με στόχο το καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Κι όταν ακούω τη λέξη δημιουργία, σκέφτομαι τη φράση του Καμύ «το να δημιουργείς σημαίνει να δίνεις μορφή στο πεπρωμένο σου».

panorama1-1

Έχουν γίνει πολλά και σπουδαία πράγματα σε αυτό τον χώρο. Τι είναι αυτό που θυμάστε πιο έντονα;

Τις «Μουσικές Τρίτες» που διοργανώναμε με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν, σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο.

Ποιες οι δυσκολίες την σήμερον ημέρα στον χώρο του πολιτισμού;

Δυσκολίες υπάρχουν πολλές και ειδικά στον χώρο της κινηματογραφίας, από την έλλειψη χρηματοδότησης έως την έλλειψη παιδείας. Το Τριανόν ξέρει πώς να επιβιώνει και να κάνει την κρίση ευκαιρία, οργανώνοντας δράσεις που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και για άλλους κινηματογράφους με μονή αίθουσα.

Περιγράψτε μου μια απλή καθημερινή σας μέρα…

Είμαι στο Τριανόν από το πρωί έως το βράδυ. Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι και μια νέα περιπέτεια!

_MG_5343-h

Ποια φράση σας χαρακτηρίζει;

«Το μυστικό της επιτυχίας; Να είσαι διαφορετικός από τους άλλους». Γούντι Άλεν

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας προβολές και εκδηλώσεις, να διατηρήσουμε την ανοδική μας πορεία και την ορμή που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας;

Σας περιμένουμε στο Τριανόν, για να τα διαπιστώσετε όλα αυτά ιδίοις όμμασι!

Το υλικό της συνέντευξης είναι από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Λυσικάτου

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

«Έρωτας πρόσφυγας (Όλα είναι δρόμος)» ένα ροκ ζεϊμπέκικο από τους 1550


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Ελένη Φιλίνη κινείται νομικά εναντίον της Βάνας Μπάρμπα
Επόμενο άρθροΠρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα και ποια είναι η ιστορία της