Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Άγγλος ασθενής: Το ορόσημο μιας δεκαετίας

Άγγλος ασθενής: Το ορόσημο μιας δεκαετίας

agglos-asthenis

Στην Ιταλία κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια Καναδέζα νοσοκόμα περιποιείται έναν τραυματία που πάσχει από αμνησία και που είχε στο παρελθόν μια τραγική ερωτική ιστορία. Η ταινία απέσπασε εννέα βραβεία όσκαρ και αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προσεγμένης χολιγουντιανής παραγωγής.

Ξεκινώντας αντίστροφα, να σημειωθεί πως ο ρυθμός της ταινίας κουράζει. Δεν είναι λίγα τα σημεία που νομίζει κανείς πως αυτό που βλέπει επαναλαμβάνεται ή καθυστερεί την εξέλιξη του φιλμ.

Εξάλλου και τα 162 λεπτά που κρατά συνολικά ο « Άγγλος ασθενής», μας προϊδεάζει για κάτι ανάλογο. Βλέποντας προσεκτικά το φιλμ του Άντονι Μιγκέλα, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια δουλεία, η οποία απεικονίζει ολοκάθαρα το νόημα της αγάπης. Μια ωδή στον ρομαντισμό, δεν αναφέρεται μοναχά στο χρονικό που κρύβεται πίσω από μια σχέση, αλλά αντιθέτως ξεδιπλώνει μαεστρικά το υπέρτατο συναίσθημα του έρωτα. Του καταδικασμένου έρωτα με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η φωτογραφία του John Seale και οι μουσικές επιλογές του Gabriel Yared έχουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην ταινία.

Από την ταινία δεν λείπουν και οι σκληρές εικόνες, εικόνες βίας, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση από την στοργική περίθαλψη της Καναδέζας νοσοκόμας στον « Άγγλο ασθενή». Οι ερμηνείες τόσο του Ρέιφ Φάινς και της Ζιλιέτ Μπινός, όσο και της Κριστίν Σκοτ Τόμας και του Γουίλεμ Νταφόε είναι εξαιρετικές. Οι ηθοποιοί κινούνται στα όρια του επιτρεπτού χωρίς στιγμές υπερβολής και μέσα από την δουλεία τους κατάφεραν να κάνουν την ταινία ερωτικό ορόσημο μιας δεκαετίας που παράλληλα σηματοδοτεί και το τέλος ενός αιώνα.

Άξιο μνημόνευσης, ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Άγγλου ασθενή», είχαν απορρίψει, Σον Κόνερι και ο Μπρους Γουίλις.

Ουσιαστικά, ο Άντονι Μιγκέλα απορρίπτει τα σύγχρονα πολυέξοδα αλλά ταυτοχρόνως φθηνά φιλμ του εντυπωσιασμού που προσπαθούν να απεικονίσουν την αγάπη και τον έρωτα, δείχνοντας πως με όπλο την λιτότητα το Χόλυγουντ, ήταν κάποτε στα καλύτερά του.

Κοινωνική 1996 | Διάρκεια: 162’|Αμερικανο-αγγλική ταινία

Σκηνοθεσία: Άντονι Μιγκέλα

Ηθοποιοί: Γουίλεμ Νταφόε, Ρέιφ Φάινς, Κριστίν Σκοτ-Τόμας, Ζιλιέτ Μπινός.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΒασίλης Κικίλιας – Τζένη Μπαλατσινού: Ο λόγος που χώρισαν οι δρόμοι τους
Επόμενο άρθροSurvivor – Παρασκήνιο: Αντιμέτωποι με την παραγωγή οι Μαχητές! Η κλοπή και οι παίκτες που κινδυνεύουν με ποινή!